Tenis

Zbogom Safinu, doviđenja Federeru!

Tea Lokas • četvrtak, 12.11.2009.
Zbogom Safinu, doviđenja Federeru!
Foto: EPA

Ma koliko god veliki bili, ni Roger Federer ni Rafael Nadal nisu priča dana iz pariškog Bercyja. Vrlo teška pobjeda Nadala i drugi uzastopni poraz Federera bit će upamćeni i sigurno su glavne karike današnjeg izuzetno zanimljivog teniskog dana. No, danas je najveći bio gubitnik meča protiv Juana Martina del Potra, ali ogromni teniski pobjednik, čovjek čiji će podvizi ostati upamćeni i onima koji tenis poznaju tek površno...

Unikat ovog sporta. Iako su ga mnogi uspoređivali s Goranom Ivaniševićem, Marat Safin priča je za sebe. Osvojio je dva Grand Slam turnira, US Open 2000. (pobjeda u izvrsnom finalu protiv Samprasa) i Australian Open 2005. (pobijedio Federera u polufinalu i Hewitta u finalu), pet turnira iz Masters serije, a sveukupno u karijeri 15 turnira. 2000. i 2001. bio je prvi igrač svijeta.

Prije polusatne ceremonije, meč u tri seta odigrao je s njim Argentinac Juan Martin Del Potro od kojeg je izgubio 6:4, 5:7, 6:4. Bio je to uzbudljiv meč za oba tenisača, a Rus se borio do posljednje lopte, pokušavši produžiti svoj profesionalni boravak na teniskim terenima bar koju minutu više.

Imao je Safin prilika u tom dvoboju, no čini se ipak da je to bila ona "posljednja vatra" koja je dogorjela nakon drugog uzastopnog as-servisa mladog Argentinca kod 40:15 (5:4). Kao 65. na svijetu, Marat Safin odlazi iz profesionalnog tenisa, a Juan Martin del Potro vjerojatno će negdje u svojoj memoriji, osim turnira koje je osvojio i koje će osvojiti, zadržati i trenutak kada je umirovio jednog od zaštitnih znakova muškog tenisa.

Druga priča dana zasigurno je senzacionalna pobjeda Juliena Benneteaua protiv prvog tenisača svijeta - Rogera Federera. Gotovo dva sata trajala je bitka u kojoj je Federer iz dominantnog prvog seta prešao u nezgodan i zahtjevan drugi te na kraju treći set u kojem je mogao preokrenuti stvari u svoju korist, no nije to uspio zbog prisebnosti Francuza.

Break koji je zasluženo uzeo Benneteau u trećem setu ostao je u njegovom vlasništvu, unatoč pokušajima Švicarca da se vrati. Francuz je unutar sedam break šansi u trećem setu imao jednu za "podebljanje" već osvojenog servisa, no to ipak Federer ne dopušta. Pobjednik će se u osmini finala namjeriti na sunarodnjaka Monfilsa.

Kao treća priča dana ugurao se drugi igrač svijeta Rafael Nadal. Situacija koja bi za gotovo svakoga na svijetu bila siguran poraz, za Nadala je predstavljala još veći izazov. Španjolac se svojom prepoznatljivom "čarolijom" izvukao iz seta zaostatka te spasio pet meč lopti u drugom setu protiv godinu dana starijeg sunarodnjaka Almagra.

U trećem setu Almagro je nakon vraćenog početnog breaka Nadala imao idealnu situaciju da okonča susret, no događa mu se ozljeda butnog mišića koja ga potpuno udaljava od one razine na kojoj je bio prije uzleta Nadala. Sljedeća prepreka drugom tenisaču na svijetu je ponovno Španjolac, ovog puta Tommy Robredo koji je slavio protiv bivšeg pobjednika Berdycha.

Težak susret odigrao je i Srbin Novak Đoković, no ipak slavio u dva seta protiv Juana Monaca rezultatom 6:3, 7:5. On će u trećem kolu igrati s kvalifikantom Clementom, koji je u tie-breaku trećeg seta izbacio 16. nositelja Haasa.

Posljednji meč dana, koji se produžio gotovo do dva u noći, donio je pobjedu četvrtog nositelja Andyja Murraya. Škot je sa 6:3, 6:7(5), 7:6(4) svladao Jamesa Blakea i izborio osminu finala protiv Radeka Štepaneka.

Masters 1000, Pariz, drugo kolo: Benneteau (FRA) - Federer (SUI, 1) 3:6, 7:6(4), 6:4, Monfils (FRA, 15) - Guez (FRA, Q) 6:4, 7:5, Čilić (CRO, 12) - Kubot (POL, Q) 6:7(3), 6:4, 6:2, Murray (GBR, 4) - Blake (USA) 6:3, 6:7(5), 7:6(4), Štepanek (CZE, 13) - Troicki (SRB) 6:4, 6:0, Gonzalez (CHI, 10) - Isner (USA) 7:5, 7:6(3), Del Potro (ARG, 5) - Safin (RUS, WC) 6:4, 5:7, 6:4, Söderling (SWE, 9) - Karlović (CRO) 6:4, 7:6(6), Clement (FRA, Q) - Haas (GER, 16) 5:7, 6:3, 7:6(8), Đoković (SRB, 3) - Monaco (ARG) 6:3, 7:5, Robredo (ESP, 14) - Berdych (CZE) 6:4, 6:4, Nadal (ESP, 2) - Almagro (ESP) 3:6, 7:6(2), 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!