Rukomet

"S pričuvama prvak Europe?"

Borna Rupnik • utorak, 20.10.2009.
"S pričuvama prvak Europe?"
Foto: Davor Sajko

Lino Červar svoje dane provodi trenirajući makedonski Metalurg, a u središte pažnje hrvatske javnosti ponovno će doći kada se približi Europsko prvenstvo u Austriji...

Lino Červar nedavno je dospio na naslovnice zahvaljujući lomu ruke, ali već je i sam njegov odlazak u Makedoniju bio pomalo neočekivan potez. Hrvatski izbornik Metalurg je smatrao velikim izazovom.

"Nitko nije očekivao da ću povući takav potez, mnoge sam iznenadio. U Metalurgu sam naslijedio momčad koju nisam birao, ali izazov je bio jači od mene. Zanimala me i struka, odnosno želio sam nešto postići i u drugom mentalitetu te vidjeti kako će ljudi percipirati moje ideje", rekao je u razgovoru za balkan-handball Lino Červar.

No, u Hrvatskoj je puno važnije pitanje kako će naša reprezentacija odigrati na nadolazećoj svjetskoj smotri. "Izbornik je ujedno i trener i mora raditi, a ne samo čovjek koji obilazi klubove i prati igrače", kaže Červar, smatrajući da ga posao u Makedoniji ne smeta u kvalitetnom vođenju nacionalne selekcije.

Istaknuo je i koji ga problemi muče uoči nastupa u Austriji: "Kopljar, Gojun i Štrlek su u Zagrebu pričuve. Duvnjak je velik igrač, dakako, ali nije standardan u HSV-u. Znači li to da sam dobio zadatak da s pričuvama budem prvak Europe? Neću bježati od toga, ali neka se to javno kaže ako je tako".

"Svoje sam snove ispunio, premda kao čovjek i trener imam potrebu napredovati i pobjeđivati. Ne trebaju mi alibiji, poraz je također sastavni dio sporta", dodao je.

Isto tako, povlači se pitanje hoće li hrvatski dres u siječnju 2010. godine odjenuti i kapetan Petar Metličić. Červar tvrdi: "Tek ćemo vidjeti tko će igrati. Počela su sva natjecanja i pratit ćemo formu igrača. Mi smo sve dosadašnje uspjehe zajednički napravili i ja sam tu da držim to zajedništvo".

"Moramo razmišljati kako našim mladim igračima otvoriti više prilike. Ne treba ih ubacivati na deset razlike jer tako ne mogu sazrijeti. A u suprotnom ćemo biti osuđeni igrati sa starijim igračima, iako su oni uvijek dio mozaika i velika podrška mladima. No, sve to kreće od klubova", nastavio je.

"Ne treba zaboraviti da smo mi u ovom olimpijskom ciklusu već osvojili dvije medalje, a naš je konačan cilj Olimpijada u London. Naravno, nećemo pritom podcjenjivati ostala natjecanja", ističe hrvatski izbornik.

U prvom dijelu Europskog prvenstva Hrvatsku čekaju Rusija, Norveška, Ukrajina, a potom se naša skupina križa s onom koju čine Danska, Island, Srbija i Austrija. Mnogi se slažu da nam je ždrijeb bio naklonjen, ali Červar poziva na oprez.

"Pratim protivnike. Rusi su opasni, a ni Norveška se ne smije shvatiti olako. Mi smo favoriti, ali ne živi se od stare slave. Od nas se očekuje kontinuitet, ali samo naivan trener može obećavati medalju. Možemo puno, no ja sam nogama na zemlji. Prvo se moramo dokazati u grupi, a onda gledati dalje", zaključio je Lino Červar.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!