Nogomet

Ćutuk: "Nemaju pojma o nogometu"

Ivana Strahija • utorak, 06.10.2009.
Ćutuk: "Nemaju pojma o nogometu"
Foto: Davor Sajko

Nakon deset dana neizvjesnosti, trener Mario Ćutuk ipak je ostao na svojem poslu trenera NK Međimurja. U razgovoru za Sportnet.hr otkrio je pozadinu situacije u kojoj se našao, a uključuje prijetnje, financijsku neimaštinu i privatne interese koji prijete rastrgati klub.

Danima je jedina priča od nogometnog interesa u Međimurskoj županiji bila ona o mogućoj smjeni trenera Maria Ćutuka. On sve do ponedjeljka nije želio davati izjave o tome, a nakon što je na konferenciji za novinare glasnogovornik Miljenko Ovčar kazao kako trener ostaje raditi svoj posao, uhvatili smo i Ćutuka za izjavu.

Prvo nas je interesiralo kako je on preživio tih desetak dana: "Pričalo se, prijetilo i pokušalo me se natjerati da sam podnesem ostavku. Sustavno su me pokušavali otjerati, ili pak natjerati da stavljam igrače za koje mislim da nisu spremni igrati, ali ja to odbijam. Tako dugo dok sam ja trener i ja odgovaram za rezultat, ja ću sastavljati ekipu", jasno je kazao trener Ćutuk.

Vezane vijesti

Kako je u intervjuu Ćutuk prozvao dva dugogodišnja člana Uprave NK Međimurja, zamolili smo ih za komentar.

Dragutin Katalenić, član Izvršnog odbora Međimurja, te predsjednik novoosnovane Škole nogometa Međimurje-Čakovec, kao i voditelj marketinške službe Hrvatskog nogometnog saveza je kazao: "S trenerom Ćutukom nisam razgovarao četiri mjeseca, a posljednji put kad sam ga upitao za nekog igrača, a dogodilo se samo jednom, bilo je još kad smo bili u 2. HNL. Nikad nisam vršio pritisak na trenera, kod nas su treneri uvijek samostalni, a vlastitih igrača u Klubu nemam."

Stjepan Hamonajec, direktor Međimurja, pak kaže: "Istina je da sam Ćutuku ponudio sporazumni raskid ugovora, naravno uz to da mu isplatimo sva dugovanja. Učinio sam to jer smo u kratkom vremenu primili 11 golova i ispali iz Kupa, čime smo izgubili 200 tisuća kuna. K tome, njegovo je ponašanje dijelilo igrače i općenito je loše utjecao na momčad."

Kao posljednjeg koji ga je pritiskao Ćutuk navodi: "Stjepan Hamonajec, direktor kluba, me pozvao u ured i stavio pred mene papir, tražeći da potpišem da sam dajem otkaz, a zbog prijetnji koje sam primio. Ja sam se okrenuo i otišao na vikend u Split."

Mnogo se pričalo i o incidentu na jednom treningu, u kojem su navodno sudjelovali igrači, o čemu je trener rekao: "Nisu djeca kriva, to im neki pune glavu. Sve potječe iz kancelarije, od Dragutina Katalenića i onih koje je okupio oko sebe. Doveli su pet-šest igrača koji nisu ni za četvrtu ligu, pokazali su to na prijateljskim utakmicama, sve se radi podmuklo iza leđa. Oni ne razumiju nogomet i ne rade u interesu Kluba. Da radim kako neki žele imali bi manje od nula bodova."

Unatoč pritiscima, Ćutuk ne želi otići, kaže da će klub napustiti kad bude sve čisto: "Lako za mene, ja ću naći drugi posao. Brinu me igrači, ali i zaposlenici. Cijelo se vrijeme priča o pola plaće zaostatka, ali to jednostavno nije istina, dugovanja su mnogo veća. No, ima i drugih načina da igrači dođu do svog novca. Postoji arbitraža, valjda će im pomoći Hrvatski nogometni savez ako ne uspiju drukčije."

Ćutuk je dodao još nešto: "Kad smo krenuli u 1. HNL doveli smo gledatelje na tribine i igrali dobar nogomet. Dobili smo navijače, zbog kojih nam je ljepše igrati i zbog kojih sve ima smisla. Zato mi nije jasno kako nekom može biti u interesu ispadanje i preprodaja igrača? Da nas ostave na miru i omoguće nam uvjete garantiram da bismo ostali u ligu bez problema."

Postavlja se pitanje je li pokušao o svojim problemima razgovarati s novim vodstvom kluba, ili pak predstavnicima Županije i Grada? "Predsjednika sam vidio jednom, ja toga čovjeka ne poznajem i ne mogu ga zvati. Isto tako ni čelnike lokalne samouprave. Ipak mislim da sve ovo treba reći, jer ima u Međimurju pametnih ljudi koji mogu postaviti klub na zdrave noge. Jedan od njih je Marijan Uršanić, član Uprave, koji je jedini uvijek spreman pomoći."

Trener Ćutuk, bilo kako bilo, s 22 igrača u utorak ujutro putuje u Italiju, gdje će provesti četiri dana i odigrati dvije utakmice. Nije mu to baš po volji: "Ne znam tko je to dogovorio, ali nema baš previše smisla. Putovat ćemo 15 sati u jednom smjeru da odigramo dvije utakmice i onda putovati 15 sati natrag. Po meni bi mnogo bolje bilo ili ostati u Čakovcu ili otići tu negdje i posvetiti se saniranju ozljeda igrača i pripremi za važne susrete koji slijede."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!