Zimski sportovi

Florida i St. Louis do europskih pobjeda

Krešimir Ferlak • subota, 03.10.2009.
Florida i St. Louis do europskih pobjeda
Foto: EPA

U glavnom gradu Finske, Helsinkiju, Florida je dobila domaćeg junaka nakon pobjede 4:3 nad Chicagom, poslije penala. U susjednoj Švedskoj, istim je rezultatom St.Louis svladao Detroit, ali u regularnom vremenu. Aktualni prvaci su kod kuće u Pittsburghu svladali Rangerse, dok je Philadelphia slavila kod Caroline.

Europski dio Nhl sezone otvorili su u Helsinkiju Florida i Chicago. Uglavnom gradu Finske igrao je samo jedan Finac. Na kraju se pokazalo – jedan, ali vrijedan! Utakmica je krenula prilično mirno, u stvari niti jedna momčad u prvim minutama nije uspjela preuzeti inicijativu. Nakon desetak minuta Florida je malo ubrzala tempo, ali do pogotka nisu uspjeli stići. U nekoliko navrata se istaknuo vratar Blackhawksa Cristobal Huet, a najbolju priliku za Pantherse propustio je Gregory Campbell, kada je iz neposredne blizine pogodio vratnicu.

Prvi pogodak je postignut u šestoj minuti drugog dijela, a poveo je Chicago. Florida je imala igrača više i održavala pritisak koji je popustio točno u trenutku kada je Patrick Kane izlazio s klupe za kažnjene. Sjurio se u kontru i lijepo prevario Tomasa Vokouna za vodstvo Chicaga. Na izjednačenje se čekalo osam minuta, a tada je jednu lijepu akciju Floride pogotkom završio mladi češki napadač Michael Frolik.

Treći period je donio najviše uzbuđenja. Chicago je imao dominaciju i opet poveo pogotkom Dustina Byfugliena. Florida se vrlo brzo vraća kada pogađa Ville Koistinen. Blackhawksi ubrzo pogotkom Patricka Sharpa ponovno vode, ali utakmica je ipak otišla u produžetak. Za to je zaslužan David Booth, koji se sam izborio za jednu pločicu i pogodio pod prečku za 3:3. U produžetku golova nije bilo i otišlo smo do penala.

Penali su uvijek lutrija, a ovoga puta više sreće i umijeća imali su igrači Floride. Postigli su dva pogotka, na prema jednom sa strane Chicaga. Za Blackhawkse je zabio Jonathan Toews, njegov gol je poništio Steven Reinprecht, a pobjedu je Panthersima donio Ville Koistinen! Jedini Finac na utakmici prometnuo se u junaka Floride! Naravno da sreću nije mogao sakriti.˝Prije svega lijepo je doći kući u Finsku i igrati Nhl utakmicu, a tek postići pobjednički gol?! Ništa više nisam mogao poželjeti.˝, rekao je Koistinen nakon susreta.

U Stockholmu su odličnu utakmicu, punu preokreta odigrali Detroit i St.Louis. Sve je zanimalo kak će Red Wingsi krenuti u sezonu nakon onakvog poraza u finalu prošle godine, dok je St.Louis momčad u usponu koja bi ove sezone mogla iznenaditi sve. I to su dokazali već u prvoj utakmici sezone kada su se vratili iz dva gola minusa i svladali aktualne doprvake. Bio je ovo poseban dan za sve Šveđane na ledu, a Detroit ih ima čak šest, dok dvojica igraju za St.Louis.

Bluzeri su bolje krenuli u susret, a do vodstva su stigli u osmoj minute kada je iz blizine pogodio Jay McClement. Na odgovor Detroita nismo morali dugo čekati. Tri minute kasnije nakon lijepog prodora Krisa Drapera, pločicu je u mrežu St.Louisa smjestio Jonathan Ericsson. Ubrzo nakon toga St.Louis dobiva priliku sa igračem više, ali pogodak pada u njihovu mrežu. Veteran Kirk Maltby oteo je pločicu, sjurio se prema vratima Chrisa Masona i lijepo pogodio sa igračem manje za vodstvo Detroita.

U drugom dijelu Red Wingsi pojačavaju pritisak i nakon što su dobili četiri minute igrača više, Ville Leino zabija za 3:1 na samom isteku powerplaya. Detroit je u tim trenucima potpuno dominirao i izgledalo je kao da bi utakmica ubrzo mogla biti riješena. St.Louis se teško rješavao pritiska i tražili su način da se izvuku iz toga. I pronašli su ga. Johan Franzen je napravio isključenje, a Paul Kariya ubrzo zabija i smanjuje prednost Detroita.

Taj pogodak je dao krila igračima St.Louisa koji su u sljedećih pet minuta okrenuli utakmicu. Prvo je zabio B.J. Crombeen, koji je prvi stigao na jedan odbijanac i smjestio ga u mrežu Detroita. Vrlo brzo nakon toga, Kariya se sam sjurio prema Chrisu Osgoodu i mirno zabio za novo vodstvo Bluesa. Detroit je u tim trenucima djelovao pomalo šokirano, ali su smogli snage za dobar treći period.

Međutim, u trećem periodu naišli su na zid na vratima St.Louisa. Mason je odlično branio, skinuo je nekoliko vrlo teških udaraca. Najbliži izjednačenju bio je Franzen, ali Mason je uz pomoć vratnice zadržao njegov pokušaj. Značajna pobjeda za St.Louis, koji već pokazuje da će biti dobra ekipa, dok će iskusni Detroit zasigurno već sutra tražiti osvetu.

Pittsburgh je u obranu naslova krenuo pobjedom. Kod kuće su sa 3:2 bili bolji od New York Rangersa. Evgeni Malkin je doveo Penguinse u vodstvo sredinom prvog perioda, a do kraja je izjednačio Chris Drury. Domaćini su sve riješili u drugom periodu kada su u dvije minute postigli dva pogotka. Prvo je zabio kapetan Sidney Crosby, a odmah nakon njega i Tyler Kennedy. Nova zvijezda Rangersa, Marian Gaborik, postigao je svoj prvi pogodak sezone i smanjio zaostatak na otvaranju trećeg dijela, ali dalje nije išlo i bodovi su ostali u Pittsburghu.

Carolina i Philadelphia odigrali su u Raleighu jednu vrlo izjednačenu utakmicu koja je riješena na samom otvaranju drugog perioda. Ključni trenutak se dogodio na isteku prvog dijela, kada je napadač Hurricanesa, Sergej Samsonov, zaradio četiri minute isključenja. Flyersi su to objeručke prihvatili i golovima Jeffa Cartera i Mikea Richardsa u razmaku od 22 sekunde otišli na 2:0. Taj rezultat ostao je do kraja utakmice, a treba reći da se na vratima Flyersa istaknuo Ray Emery, koji je u svom povratku u Nhl sakupio 28 obrana.

Nhl, rezultati 2.10.2009.: Helsinki: Chicago – Florida 3:4 (SO), Stockholm: Detroit – St.Louis 3:4, Carolina – Philadelphia 0:2, Pittsburgh – NY Rangers 3:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!