Nogomet

"Isključivi sam krivac za Dinamove neuspjehe"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 21.09.2009.
"Isključivi sam krivac za Dinamove neuspjehe"
Foto: Davor Sajko

Donedavni prvi vratar Dinama Tomislav Butina svjestan je kako nije u pravoj formi, zbog čega je podržao odluku Krune Jurčića da protiv Rijeke na vrata stane Filip Lončarić. Iskusni negdašnji reprezentativac preuzeo je odgovornost i za poraze u Europi, premda nije želio previše komentirati izrečene i neizrečene novčane kazne i sankcije...

Bilo je vidljivo u posljednjih nekoliko utakmica kako Tomislav Butina nije na standardnoj razini. Stoga mnoge nije niti začudila odluka Krune Jurčića da ga u prvenstvenoj utakmici protiv Rijeke na Maksimiru ostavi na klupi i u vatru pošalje mladog Filipa Lončarića.

"Imam čist obraz i mogu se pogledati u ogledalo. Radim maksimalno i pošteno, ali nekada jednostavno imaš više sreće i znanja, a nekada manje."

A SADA KUP

Novi ispit za Dinamo slijedi već u srijedu, kada u kupu očekuju Plitvice. "Dinamo ima samo dva vratara, što znači da ćemo ili Lončarić ili ja morati na gol. Spreman sam, ali favoriziram Filipa jer, kao što sam rekao, trenutno nisam u pravoj formi."

Priznao je negdašnji prvi vratar reprezentacije kako trenutno ne zaslužuje naći se među startnom jedanaestoricom. "Moj je status opravdan. Mogu se na treninzima truditi i pokušati se poboljšati, no šef me protiv Rijeke potpuno zasluženo ostavio na klupi."

Jedan je od rijetkih igrača Butina koji nikada ne bježi od odgovornosti i kritiku i sankciju podnosi baš kao i pohvalu. "Ne bježim od odgovornosti. Svjestan sam da sam jedini i isključivi krivac za sve Dinamove neuspjehe, kao i za to što Dinamova blagajna nije punija za šest milijuna eura."

Kazne i oduzete premije koje je najavio Zdravko Mamić nije htio dublje elaborirati, ali je zato za razliku od većine suigrača i to prokomentirao. "To su interne stvari i takve će i ostati. Svaki igrač si je sam sastavljao ugovor i bori se za premije. Niti sam ja imao prste u sastavljanju nečijeg ugovora, niti je itko sastavljao moj. Osobno još nisam potražio u klubu nikakav odgovor na kazne, ali učinit ću to ako ću to smatrati potrebnim."

Još je jednom istaknuo svoju krivicu za loše europske nastupe i oproštaj od Lige prvaka. "Žao mi je suigrača koji su ispaštali zbog moje loše igre. Ne bismo o ovome pričali da sam svojim obranama i dobrim nastupima nešto donio momčadi. Puno sam im oduzeo, no ne zamjeram si previše jer dajem maksimum i pošteno, korektno treniram; jednostavno nisam u pravoj formi."

Da li mu je netko od igrača nešto predbacio? "Nisu mi predbacili, iako bih volio da jesu. Tim su potezom pokazali karakter i kulturu, nisu htjeli ništa komentirati zbog mojih godina i iskustva."

Na kraju se svim novinarima ispričao zbog nedolaska u "mixed" zonu nakon poraza od Anderlechta. "Žao mi je zbog tog postupka, no možda je i bolje da nisam došao; puno sam pametniji sada kada sam sve to prespavao i prožvakao i o tome mogu otvoreno pričati, nego kada sam bio još vruć od utakmice i mogao svašta reći."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!