Košarka

Grci u drami do bronce

Branimir Korać • nedjelja, 20.09.2009.
Grci u drami do bronce
Foto: EPA

Treće mjesto i brončanu medalju na Europskom prvenstvu uzeli su košarkaši Grčke. Grci su u susretu za treće mjesto nadigrali Sloveniju s minimalnih 57:56...

Iscrpljeni Slovenci u svoj posljednji susret na Eurobasketu ušli su ponovno bez Smodiša i Dragiča, a mjesto u petorci našao je i mladi Jaka Klobučar. Ponovno su se i tako desetkovani srčano borili, imali posljednje četiri sekunde za moguću pobjedu, ali nisu to iskoristili i Grčka je slavila 57:56.

U susretu malog broja koševa Slovenija je cijelo vrijeme bila u zaostatku i Grčka takvu priliku nije popustila. U završnici je danas posve indisponirani Spanoulis pružio Sloveniji priliku promašajima s linije slobodnih bacanja, ali vremena ipak nije bilo za preokret.

Nakon većim dijelom ravnopravne igre u prvoj četvrtini, Slovenija drastično pada i gotovo pet minuta ostaje bez poena. Za to vrijeme Grci rade velikih 12:0 i sve do ubačaja Erazema Lorbeka u 12. minuti ostaju bez poena, a Grčka za to vrijeme bježi na 23:13.

Bilo je to ključno razdoblje nakon kojeg se Slovenija u prvom poluvremenu više nije uspjela vratiti. Na kraju je Grčka otišla na odmor s vodstvom 31:24 uz odličnu igru Sofoklisa Schortsanitisa koji je ubacio čak 14 poena u tom razdoblju igre.

U poluvremenu utakmice za treće mjesto objavljena su imena novih članova Fibine Kuće slavnih, a među njima je bio i veliki Bill Russell koji je ovacijama pozdravljen prilikom izlaska na parket.

Sedam minuta drugog poluvremena Slovenci nisu imali baš nikakvog rješenja za sjajnu grčku obranu i Grci su lako držali prednost sedam do devet poena. Međutim nakon jednog promašaja Spanoulisa, Slokar ubacuje tricu za smanjenje na 38:33 što daje nadu Sloveniji.

Deset minuta do kraja susreta Grčka je imala vodstvo 42:37, Schortsanitis je i u ovom razdoblju bio jako dobar, a priključio mu se s nekoliko atraktivnih poteza u završnici i mladi Calathes. No ono što je napravio dobro, malo je pokvario kada je išao na atraktivno dodavanje iza leđa i samo dodao Nachbaru u kontru, a zatim je i tri sekunde prije kraja promašio otvorenu tricu.

Odličan početak Slovenaca u posljednjoj dionici i nakon trice Same Udriha došli su na samo poen zaostatka 45:44. U posljednje tri minute ipak se ušlo s osjetnijom prednosti Grčke 51:46 nakon Schortsanitisove serije slobodnih bacanja. Dvije minute prije kraja susreta na plus pet Grka, sviran je dvojben prekršaj Schortsanitisu u napadu što je dalo Sloveniji još jednu priliku.

Tu priliku je iskoristio Lakovič koji ubacuje tricu za 51:49, a minutu i pol prije kraja na drugoj strani Spanoulis baca airball s trice, no od poravnanja nije bilo ništa obzirom da niti Lorbek nije precizan.

31 sekundu prije kraja susreta Fotsis ubacuje tricu sa sedam i pol metara što odvodi Grke na velikih 54:49. Lakovič je na drugoj strani brzo položio, a Spanoulis ubacio jedno bacanje za 55:51. Devet sekundi prije kraja Lakovič je ubacio tricu za 57:56, pet sekundi kasnije Spanoulis promašuje oba slobodna bacanja, Nachbar vuče loptu i šutira iz teške situacije jedva u polju Grka i ne pogađa, a Grci slave pobjedu 57:56.

Najbolji kod Grčke bili su Sofoklis Schortsanitis s 23 poena i šest skokova te Ioannis Bourousis s devet poena i sedam skokova. Kod Slovenije 16 poena ubacio je Jaka Lakovič, a 12 poena uz devet skokova dodao je Erazem Lorbek.

Eurobasket, završnica

za 3. mjesto

Slovenija56:57Grčka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!