Automoto

Briatore odlaskom priznao krivnju!

Borna Rupnik • srijeda, 16.09.2009.
Briatore odlaskom priznao krivnju!
Foto: EPA

Samo nekoliko dana prije saslušanja o navodnom namještanju prošlogodišnje utrke u Singapuru, Flavio Briatore i Pat Symonds napustili su Renault, a francuska je momčad najavila da se neće braniti od optužbi...

Rasplet se očekivao tek sljedeći tjedan, no jedna od najvećih afera u svijetu Formule 1 epilog je vjerojatno dobila već u srijedu. Naime, šef momčadi Flavio Briatore i prvi inženjer Pat Symonds raskinuli su suradnju s francuskom ekipom.

"Renault neće osporavati nedavne optužbe od strane FIA-e po pitanju Velike nagrade Singapura 2008. godine. Ujedno želi objaviti da su Flavio Briatore i Pat Symonds napustili momčad te da prije saslušanja u Parizu neće davati daljnje službene komentare", stoji u službenom priopćenju.

Čini se da je Nelson Piquet uspio podastrijeti dovoljno dokaza istražiteljima Svjetske automobilističke federacije da su ga Briatore i Symonds nagovorili da prošle godine namjerno izazove nesreću kako bi momčadskom kolegi Fernandu Alonsu uz pomoć sigurnosnog automobila otvorio put do pobjede.

Flavio Briatore, jedan od najutjecajnijih ljudi u Formuli 1, donedavno je poricao sve optužbe. Štoviše, najavio je tužbu protiv mladog Brazilca i njegovog slavnog oca, ali da nije sve tako čisto postalo je jasno i kada je FIA Symondsu ponudila imunitet ukoliko otkrije sve nerazjašnjene pojedinosti.

Kako smo već pisali, ključan je bio sastanak iza zatvorenih vrata prije same utrke. Piquet i Symonds priznali su da se razgovaralo o mogućem namještanju nesreće, ali njihove su se verzije, razumljivo, razlikovale.

Ovakav odlazak vodećeg Renaultovog dvojca teško može sugerirati bilo što drugo nego priznanje krivice jer u suprotnom Flavio Briatore uistinu ne bi imao ni najmanji razlog za napuštanje svoje momčadi.

Saslušanje će se svejedno održati 21. rujna jer je na optuženičkoj klupi Renault, a ne dvojac Briatore - Symonds.

S obzirom da je namještanje utrke (a posebno na takav način) ogroman sportski grijeh - pogotovo u sportu gdje bilo kakva nesreća može imati ozbiljne posljedice - Renault bi mogla čekati oštra kazna, no moguće je da se nakon odlaska odgovornog dvojca Francuzima barem djelomično progleda kroz prste.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!