Automoto

Povratak legende u Formulu 1

Borna Rupnik • utorak, 15.09.2009.
Povratak legende u Formulu 1
Foto: EPA

Sljedeće se godine u svijet Formule 1 vraća legendarna momčad Lotusa, za koju je svojedobno vozio i najveći svih vremena, Ayrton Senna, kao i mnogi drugi velikani tog sporta. Zahvalnicu, naravno, treba uputiti na adresu BMW Saubera, koji se povlači iz natjecanja...

FIA je u utorak odabrala 13. momčad koja će nastupati u svjetskom prvenstvu Formule 1 za 2010. godinu. Jedno je mjesto ostalo prazno nakon što je BMW Sauber objavio povlačenje, a pritom nije na vrijeme pronašao kupca, odnosno novog vlasnika.

Međutim, popis sudionika možda još uvijek nije konačan jer je Svjetska automobilistička federacija ostavila prostor za dodatno proširenje, što znači da bi iduće godine stazama moglo juriti čak 14 momčadi (28 bolida).

Vezane vijesti

Lotusov je ulazak u svijet elitnog automobilizma podržala jedna malezijska tvrtka, na čijem se čelu nalazi Tony Fernandes, koji je između ostalog vlasnik zrakoplovne kompanije Air Asia. Svoje "prste" u financijama imaju i malezijska vlada i konzorcij drugih malezijskih ulagača.

Lotus će nastupati sa standardiziranim Cosworthovim motorima, a dužnost tehničkog direktora momčadi obnašat će Mike Gascoyne.

Baza momčad bit će u britanskom Norfolku, u nekadašnjem pogodnu Toyote, ali se u budućnosti planira selidba na malezijsku stazu Sepang, kod glavnog grada Kuala Lumpura.

Lotus u bogatoj povijesti ima 489 nastupa u Formuli 1, sedam konstruktorskih naslova, šest vozačkih naslova, 73 pobjede, 102 najbolja startna mjesta i 65 najbržih krugova. Povukao se nakon Velike nagrade Australije 1994. godine.

Osim nedodirljivog Ayrtona Senne, boje Lotusa branili su i Jim Clark, Stirling Moss, Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Nigel Mansell, Nelson Piquet, Mika Häkkinen i mnogi drugi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!