Košarka

Potkresati krila Francuzima

Bernard Jurišić, Branimir Korać • nedjelja, 13.09.2009.
Potkresati krila Francuzima
Foto: EPA

Drugi susret drugog kruga Eurobasketa Hrvatska igra večeras protiv Francuske. Od 21 sat u Bydgoszczu u derbiju skupine Hrvatska će tražiti pobjedu za dizanje samopouzdanja i davanja naznaka podizanja forme...

Možda Španjolci imaju najjaču reprezentaciju na papiru, po imenima, ali Francuzi imaju bez konkurencije najatraktivniju. No svu svoju atraktivnost dosad su pokazali u samo jednom susretu i to protiv Makedonije koja se pokazala posve nedoraslim protivnikom. Makedonce su razbili, rastrčali se terenom i napunili se samopouzdanjem uoči dvoboja s Hrvatskom.

S druge strane nas je poraz od Rusije svakako uzdrmao. Rusija je bila reprezentacija koju ova reprezentacija mora pobijediti, ali igranje u grču s blokadom u glavi ili kako bi Vujčić rekao s "ručnom podignutom do maksimuma", dovelo nas je do toga da ćemo do posljednjeg kola se tresti hoćemo li u četvrtfinale ili ne.

Hrvatska - Francuska 3-2

Dugo je vremena francuska košarka i reprezentacija bila "lak zalogaj" za Hrvatsku. U prva naša dva međusobna okršaja nismo imali nikakvih problema s njima. Na EP u Njemačkoj 1993. pobijedili smo ih 100:95, dvije godine kasnije u Grčkoj 81:72.

No, uslijedila su dva poraza, prvi na EP u Španjolskoj 1997. (79:84), drugi četiri godine kasnije u Turskoj (79:90). Naš posljednji okršaj u Madridu prije dvije godine pripao je našoj reprezentaciji, a pobjedom 86:69 osigurali smo plasman na Olimpijske igre u Pekingu.

Protiv Francuske će biti vraški teško, no jasno je da je Francuska itekako pobjediva. Protiv tri čvrsta suparnika u skupini, suparnika koji vole igru pet na pet i čvrstu obranu, na kraju su gurali loptu u ruke Parkeru koji je morao spašavati situaciju. U sva tri susreta nisu bili daleko od poraza, no ipak je na kraju presudila individualna kvaliteta.

Za njih ne možemo reći kako još nisu posve na vrhuncu. Oni su itekako u natjecateljskom statusu, krenuli su ranije i s pripremama zbog odigravanja dodatnih kvalifikacija gdje su upisali dva poraza i jednom bili na rubu poraza. Ako su ih svladali Finci i Belgijci te ih Talijani vukli u produžetak, onda Hrvatska može i mora s njima igrati ravnopravno.

Treba respektirati imena njihovih NBA zvijezda, riječ je o izuzetno kvalitetnim pojedincima, ali ne treba ih respektirati do te mjere da se ukočiš i ne znaš što i kako. Nitko od njih nije nedodirljiv, pa čak niti Tony Parker koji je pokazao da kada mu se dobro zatvore putevi prema košu, može imati problema. Postotak šuta za tricu, ne računajući raspucavanje s Makedoncima, vrlo mu je nizak, gubi dosta lopti, a kada ne igra on, ne igra niti Francuska.

Vrlo opasan je i toliko spominjani Nicolas Batum, krilo sposobno ubaciti tricu, ali i posebno opasno na ulazi pod koš gdje brzinom i atletskim predispozicijama izgleda teško zadrživo. Ronny Turiaf sirovom snagom je u stanju izboriti se za poziciju pod košem i tu bi mogli imati problema. Koliko stvara sebi poziciju, toliko i otvara poziciju prvenstveno Diawu i Batumu u poziciji za skok.

U obrani čovjeka s Francuzima ćemo teško držati korak. Svi su vrlo brzi, atletski moćni i pokretljivi i Repeša će vjerojatno veći dio utakmice koristiti različite kombinacije zonske obrane. Na taj način ih se može navesti na veći broj vanjskih šuteva, a šutiranje preko ruke iz različitih pozicija, prečesto i nerezonski, nije im strano.

S druge strane obrana im je vrlo čvrsta, odlični su u tranziciji i treba smanjiti broj izgubljenih lopti na minimum. De Colo, Parker, Batum na primisao izgubljene lopte već su u kontri i na taj način Francuska je posebno opasna, ali u prva dva dvoboja posebno događale su im se situacije da se dvojica "katapultiraju" u kontranapad, a lopta još nije osvojena i na taj način ostane dosta prostora u obrani.

Pobjeda u ovom susretu je potrebna i Hrvatska do nje svakako može. Bez obzira na dosadašnje prezentacije, Hrvatska nije lošija nipošto od Francuske i uvjereni smo kako će to večeras od 21 sat na parketu i pokazati.

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Sjeverna Makedonija86:75Njemačka
Grčka65:68Rusija
Hrvatska79:87Francuska
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!