Nogomet

Gem, set, meč Dinamo!

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 31.08.2009.
Gem, set, meč Dinamo!
Foto: Davor Sajko

Dinamo je naplatio sramotu u Edinburghu, a sve se prelomilo preko leđa Slaven Belupa. Vijest tjedna je ipak Hajduk koji je upisao sva tri boda u samo jednoj utakmici, a Karlovac sa smiješkom trpi ljubomorne poglede nakon što se pobjedom nad Interom probio na drugo mjesto...

Nova trava Maksimira istrpila je još šest Dinamovih golova - ovaj put u mreži četvrte momčadi prošle sezone, Slaven Belupa. Žalosno je, što to i nije više vijest za naslovnicu. Već nakon šest utakmica Dinamo ima gol razliku +24 i zabija čim ga zasvrbi. Slaven je izdržao četiri minute. Nakon toga - rutina i Pedro Morales. Čileanac je igrao i uživao, a samim time i Dinamo, koji bi valjda još trpao da nisu ugasili reflektore. Brojne upitnike nad Edinburghom, modri su pokušali zataškati jurnjavom do posljednje sekunde protiv Slavena, i u tome su uspjeli. Klizeći startovi u devedesetoj na 6:0 ponovno su kupili navijače, ali...

HNL treninzi samo su nož u leđa Europi, sve dok Butina ne zna koje je boje lopta do drugog poluvremena, a Barbarić razmišlja o hat-tricku. I kada ih stisnu prosječni Škot ili Austrijanac, plavi paničare i bacaju lopte na tribine, pa ne čudi da se po imenima prolazna skupina (Ajax, Anderlecht, Timisoara) proglašava grobljem inozemnih ambicija za hrvatskog prvaka. "Ma mogli bi oni, ali..." Ali, treba znati igrati na 0:1, čuvati 1:0, igrati na kontre; za sve to Dinamo zasad nema pravi poligon, već samo glinene golubove.

Tri boda u 90 minuta glavna su vijest na Poljudu gdje se nekoć igrao nogomet. I dalje je to onaj Hajduk koji ne može spojiti više minuta dobre igre od kratkometražnog filma, ali i tih sat vremena i koja minuta više, bilo je dovoljno protiv Lokomotive. "Napad!, Attacco!, Attack!, Va banque!", glasila je strategija trenera Reje u prvom poluvremenu i sve je to izgledalo vrlo dobro - do gol linije. Do poluvremena se činilo da bijeli ne bi more s rive pogodili, ali za klasu lošiji gosti su im ipak pomogli u drugom dijelu i gurnuli ih prema pobjedi glupim jedanaestercem. Prema prikazanom, Hajduk je trebao na Lokosima dobrano popraviti gol-razliku, ali kad te jednom Fortuna uzme na zub, pališ svijeće za bilo kakvu pobjedu - bez koje su također mogli ostati, da minutu prije kraja Antolić nije neometan pogodio prečku s kojih 14 metara.

Dalo bi se ovo Hajdukovo slavlje secirati i raščetveriti na komade, no tradicija i povijest ne skupljaju bodove, pa niti protiv za klasu lošijih momčadi - što Lokomotiva jest. Više od škarica, rabona i unutarnjih spojnica, preplašenim Splićanima trebala su tri boda i to su dobili - i dodali još koju ciglu samopouzdanja, koje ih je i koštalo truljenja u podrumu HNL-a.

Svojih pet minuta slave Karlovac je rastegnuo sve do šestog kola i napravio od Igora Pamića gradskog heroja. Nakon dva remija na startu, Karlovčani su zaredali sa četiri pobjede, i na jedan dan uživali u pogledu s vrha. Kiša je te subotnje večeri otjerala nogometnu ljepotu sa stadiona Branko Čavlović, ali ne i tri boda koja je protiv Intera osigurao Pamićev joker, Matija Štefančić. 14 bodova u šest utakmica izgleda ljepše od četiri asa u ruci, ali Pamić mudro šalje pljusku svima koji lete prema oblacima: "Nećemo poletjeti, svjesni smo toga da će doći i slabije predstave, slabiji rezultati. Nitko nije poludio zbog ovog uspjeha, moji su igrači i dalje čvrsto na zemlji. Niti sam ja bolji trener nakon ovih pet kola, niti ću biti slabiji ako izgubimo sljedeće dvije utakmice", izjavio je bivši centarfor i prije nego što je stavio kvačicu kraj Interovog imena.

Cibalijina politika vraćanja iskusnijih igrača i protiv Varteksa se još jednom pokazala uspješnom - točnije, četiri puta. Domaćini su nalijepili crvenu krpu na glavnog kreatora Varteksa - Miljenka Mumleka - odvojili ga od lopte, a napad je potom obavio svoje protiv neiskusnog ostatka gostiju. Vinkovačka momčad tako je ostala na 100% na vlastitoj travi, i probila se na visoko treće mjesto.

Zagreb je postao klub slučaj. Od lovca na Europu u šest su se kola pretvorili u borca za ostanak. Još jednu pljusku primili su u gostima od Istre 1961, koja baš Zagrebašima može zahvaliti što drži glavu iznad vode. Najavljivali su Pjesnici sva tri boda i bijeg s dna, ali realizirani jedanaesterac bio je sve što su napravili protiv solidne Istre i čovjeka odluke Asima Šehića.

I dok s jedne strane osluškuju kako će završiti ping-pong s njihovim napadačem Erminom Zecom, s druge pak Šibenčani marljivo skupljaju bodove i unatoč velikoj sezonskoj rasprodaji plešu pri vrhu tablice. Ovog vikenda na Šubićevcu je gostovala Rijeka koja je i s braćom Sharbini teško dobivala pohvale za svoju igru u gostima, pa niti ne čudi da su Riječani ovaj put i s minimalnim porazom morali biti zadovoljni. Obje strane korektno su se složile da je Šibenik bio bolja momčad koja je jednostavno - više željela pobjedu.

Nakon što su otrgnuli bod Dinamu u prošlom kolu, Zadrani su u Čakovcu potvrdili kasniju izjavu svog trenera Zebića "da su neozbiljna ekipa". Svu muku, znoj i trud koji su uložili protiv modrih, gosti su prosuli u prvih pet minuta protiv Međimurja koje je već do tada imalo 2:0 i praktički riješenu utakmicu. Gosti nisu odigrali gotovo ništa, a Međimurje je znalački zatvorilo utakmicu i skočilo u sigurnost gornjeg doma. Mlađahna ekipa Osijeka potvrdila je činjenicu koja se već dvije sezone provlači ligom - da je Croatia Sesvete drugoligaška ekipa. Osječani su u Kranjčevićevoj dominirali kao rijetko kad ove sezone i upisali drugu pobjedu protiv Sesvećana, koje ovaj put može spasiti samo - Liga 18. Na početku sezone mnogi bi Karlovac vidjeli ovako visoko samo u slučaju da ljestvica stoji naglavačke, ali nakon neuvjerljivog starta momčad Igora Pamića zaredala je sa četiri uzastopne pobjede i prva puše za vrat zasad nedodirljivom Dinamu. Iako ne mogu pasti niže, Zagrebaši iz kola u kolo žestoko brane dno HNL-a i sramote klub i okolicu. Na gostovanje kod Istre krenuli su s hrabrim najavama o pobjedi, ali niti protiv prošlogodišnjeg drugoligaša nisu ugrabili niti bod. Snovi o Europi daleka su prošlost, sada moraju spašavati živu glavu. praktički je sam pobijedio Slaven Belupo. Zabio je dva pogotka, oba iz jedanesterca od kojih je jedan sam izborio, a tome je dodao i još tri asistencije. Maksimir je uživao u njegovim loptama, prodorima, slobodnjacima i definitivno je bio prvo ime utakmice, pa i cijelog kola. Imao je "svo vrijeme svijeta" u 89. minuti, dobro naciljao s 14-15 metara i pogodio spojnicu grede i stative Hajdukova gola. Centimetri su dijelili Hajduk od nove blamaže, a Antolića iz junaka pretvorili u tragičara utakmice. Andro Švrljuga krasnim je solo prodorom prošao nekoliko igrača i odlično uposlio Šehića koji potom zakucava loptu u gornji desni kutza 2:1 i pobjedu Istre. "P**ka vam materina, nećete se vi meni braniti u Splitu zadnjih 10 minuta", igračima u svlačionici nakon utakmice. Armada "29.8.2007. - 29.8.2009. Sjećanje na heroje", Funcuti "Ako suze mogu razbistriti put mi bi krenuli tim putem u raj i vratili ih", Torcida "Heroji se nikad ne zaboravljaju 2007.-2009." Navijačke skupine transparentima su obilježile drugu godišnjicu kornatske tragedije.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!