Košarka

Turci nemoćni protiv Hrvata

Branimir Korać • srijeda, 26.08.2009.
Turci nemoćni protiv Hrvata
Foto: EPA

Naši košarkaši odigrali su vrlo dobru utakmicu na startu Efes kupa i svladali domaćina Tursku 82:77. U završnici susreta Hrvatska nije dozvolila Turcima preokret te je na kraju zasluženo slavila...

Hrvatska je u Tursku otputovala s najavom kako će se osjetiti dodatan napredak u igri te kako će to izgledati još bolje nego u Bambergu. Za početak bilo je to vrlo dobro izdanje naše reprezentacije. Uvijek neugodan domaćin Turska gotovo cijelo vrijeme bila je u zaostatku i Hrvatska je izgledala povezanije i bolje.

U našem sastavu ponovno nije bilo Zorana Planinića kojeg se najavljivalo u ovom dvoboju, isto tako niti Marka Tomasa, no Tomasova situacija s ozljedom je takva da će vrlo vjerojatno propustiti i Eurobasket.

Naša reprezentacija bila je u problemima tek u početnoj fazi utakmice. Turci su tada stvorili prednost i vodili 16:9, ali onda je uslijedilo razdoblje dobre naše igre i serijom 10:2 Hrvatska je preuzela vodstvo nakon trice Popovića na minutu i pol do kraja prve četvrtine.

Do kraja prvog poluvremena Hrvatska više nije nijednom Turcima dozvolila preuzimanje vodstva, ali isto tako nije se uspjela odvojiti na više od četiri poena razlike. Na odmor se otišlo s vodstvom naše reprezentacije 37:33, a vrlo dobro igrao je u tom razdoblju Roko Ukić koji je već bio na deset poena.

Na startu drugog poluvremena Turci su nakratko poveli da bi Hrvatska napravila seriju 9:0 uz šest poena Marka Banića i po prvi put se rezultatski odvojila.

Međutim, nije dugo naša reprezentacija zadržala to osjetnije vodstvo, u završnici treće četvrtine Atsur, Ilyasova i Asik vraćaju Turke u potpuni egal da bi tricom Atsura i polaganjem Asika i poveli 54:51.

Ipak u završnoj minuti dionice trice ubacuju Popović i Stojić, priključuje se i Prkačin i Hrvatska je u prednosti uoči posljednje četvrtine.

Ponovno je prednost Hrvatske na startu posljednje četvrtine otišla na plus osam, no uporan domaćin se vraćao i nakon trice Onana minutu i pol prije kraja susreta smanjio je na 74:73. 30 sekundi prije kraja Kus je ubacio tricu za plus četiri, Turkoglu je na drugoj strani spustio na minus dva da bi Kus 20 sekundi prije kraja ubacio tek jedno bacanje.

Turcima je ostao zadnji napad, osam sekundi prije kraja Onan je šutnuo tricu, promašio ju, a Popović s linije slobodnih bacanja završio je priču.

U našem sastavu najbolji su bili Roko Ukić sa 16 poena (6/7) i devet asistencija te Nikša Prkačin s 12 poena i četiri skoka. Kod Turaka 17 poena ubacio je Turkoglu, a po 12 su dodali Atsur i Onan.

U prvom susretu dana Latvija je u pravoj drami svladala Veliku Britaniju 86:84. 11 sekundi prije kraja Britanija je vodila 84:81 da bi onda Valters spremio tricu, George izgubio loptu, a Janicenoks postavio konačnih 86:84.

Latviju su predvodili Kambala s 18 poena i šest skokova te Skele s 15 poena. Kod Britanije po 17 poena ubacili su Nick George i Robert Archibald.

Efes kup:

HRVATSKA - TURSKA 82:77 (21:20, 37:33, 59:54)

Hrvatska: Ukić 16 (9 asistencija), Kus 8 (4 asistencije), Popović 12, Vujčić 4, Rančić 0, Rozić 4 (5 skokova), Stojić 8, Tomić 0, Banić 8, Nicević 2, Kasun 3, Prkačin 12 (4 skoka), Lončar 5.

Turska: Yarungume 0, Guler 0, Atsur 12, Onan 12, Ilyasova 8 (9 skokova), Erden 8, Tunceri 4 (4 asistencije), Solak, Asik 6 (4 skoka), Arslan 0, Savas 8 (6 skokova), Turkoglu 17, Hersek 2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!