Rukomet

Rumunji suspendirani iz rukometa

Ivana Strahija • četvrtak, 06.08.2009.
Rumunji suspendirani iz rukometa
Foto: Dragan Kovač

Posebna komisija Europskog rukometnog saveza krivima je proglasila dopredsjednika Rumunjskog rukometnog saveza Palau Petrea i izbornika rumunjske reprezentacije Aihana Omera za pokušaj podmićivanja sudaca na kvalifikacijskoj utakmici za SP 2009. između Rumunjske i Crne Gore.

Posebni EHF-ov tribunal i dalje reže glave, očito se odlučio oštro obračunati sa mitom i korupcijom u europskom rukometu.

Posljednja je bila presuda o slučaju pokušaja podmićivanja sudaca utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj između Rumunjske i Crne Gore, koja je odigrana 14. lipnja 2008. godine u rumunjskoj Oradei. EHF-ovim su sucima naime prišli Petrea i Omera i ponudili im novac u zamjenu za suđenje koje će donijeti pobjedu, što je sudačka dvojka odbila.

EHF je odlučio da Petrea i Omera pet godina ne smiju sudjelovati u međunarodnim rukometnim aktivnostima, kao ni obnašati dužnosti u EHF-u. Kažnjen je i Rumunjski rukometni savez, jer je trebao zaštiti suce i omogućiti im da svoj posao obave bez takvih pritisaka.

Savezu je "odrezana" kazna od 27 500 eura, uz rok probacije od četiri godine, a ukoliko se slična situacija ponovi njihov će reprezentativni rukomet biti kažnjen s dvije godine zabrane nastupanja u međunarodnim utakmicama.

Snimku susreta Rumunjske i Crne Gore, koju je uzgred rečeno Rumunjska dobila s 29:24, pregledala je i neovisna stručna komisija i zaključila kako nije bilo sudačkih pogrešaka koje bi dale naslutiti da su se suci ogriješili o EHF-ove regule.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2009
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!