Automoto

Srbi odvode FIA-u pred Europsku Komisiju

Goran Markuš • srijeda, 05.08.2009.
Srbi odvode FIA-u pred Europsku Komisiju

Nakon prijašnjih pritužbi neprihvaćenih u elitno društvo momčadi Formula 1 stiže i jedna iz susjedne nam Srbije. Naime, predstavnici "Stefan Grand Prixa" odlučili su tužiti međunarodnu automobilističku organizaciju Europskoj Komisiji zbog kriterija ulaska u svijet Formule 1 koji prema njihovim navodima nisu bili sportske već isključivo političke prirode...

Nakon što je šef Prodrivea, David Richards i javno prozvao FIA-u zbog nepisanih uvjeta koji su morali biti zadovoljeni da bi momčad bila prihvaćena u prvenstvo Formule 1 Amerikancima su se pridružili i naši susjedi, Srbi koji su odlučili otići korak dalje i cijeli slučaj predati u ruke Europskoj Komisiji.

Vodstvo kompanije AMCO koja i stoji iza cijelog projekta "Stefan Grand Prix" potvrdilo je navode Richardsa koji se nešto ranije požalio na natječaj raspisan od strane FIA-e. Naime, prema njihovim navodima FIA-a je okrenula glavu od svih momčadi koje nisu bile spremne potpisati ugovor sa neovisnim proizvođačem motora, kakav je npr. Cosworth.

Kako je u to vrijeme predsjednik međunarodne automobilističke organizacije, Max Mosley bio u otvorenom medijskom ratu sa udrugom F1 momčadi, cijela priča još više dobiva na težini. Dok s jedne strane glasnogovornik FIA-e govori kako su takve momčadi imale prioritet isključivo kako bi se izbjegao monopol prisutnih proizvođača u Formuli 1, Zoran Stefanović, šef srpske kompanije odlučio je uz kratku izjavu cijeli slučaj izložiti pred Europskom Komisijom: "Nove momčadi izabrane su po političkim, a ne sportskim kriterijima."

Sa svojim nesuđenim protivnikom u društvu F1 slaže se i Richards koji napominje: "Prilično sam siguran da je Prodrive bio jedina momčad koja je u tom trenutku mogla dokazati da ima potrebnih 40 milijuna funti na svojem bankovnom računu što dokazuje postojanje i nekih "nevidljivih" kriterija prilikom odabira."

Kako će se cijela situacija razviti još uvijek se može samo nagađati, no prilično je izvjesno da bi se cijeli proces vrlo lako mogao "malčice" otegnuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!