Automoto

Stabilnost konačno vraćena u Formulu 1

Goran Markuš • subota, 01.08.2009.
Stabilnost konačno vraćena u Formulu 1
Foto: EPA

Razne nesuglasice između FIA-e, FOTA-e i Bernija Ecclestonea potpisivanjem novog Konkordskog ugovora konačno su iza nas i tako će u najmanju ruku ostati sve do 31. prosinca 2012. kada istječe svježe potpisani sporazum...

Odobrenjem od strane Svjetskog Automoto Vijeća konačno je odobren i novo potpisani Konkordski sporazum - ugovor kojim je do 31. prosinca 2012. godine strogo definiran način podjele zarade od komercijalnih prava. Kako je upravo ovo bio glavni argument Udruge momčadi (FOTA) koja je ne tako davno ozbiljno zaprijetila izlaskom iz Formule 1, ovim ugovorom konačno je vraćena toliko potrebna stabilnost u sport.

Potpisnici sporazuma, naravno, sve su tri strane tj. FIA, FOTA te službeni vlasnik komercijalnih prava, Berni Ecclestone. Svakako valja napomenuti da su i sve tri nove momčadi (USF1, Campos Meta i Manor GP) potpisale dotični ugovor dok je BMW-u omogućeno potpisivanje do srijede, 5. kolovoza nakon čega ukoliko ne stave svoj potpis njihov povratak u Formulu 1 jednostavno neće biti moguć.

Samim potpisivanjem sporazuma od strane nove tri momčadi dalo se zaključiti kako je istovremeno prihvaćen te potpisan i ugovor o ograničenju financijske potrošnje u narednih nekoliko godina čime bi se financijski izdaci momčadi trebali vratiti unutar okvira u kojima su se nalazili tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća.

Cijela priča službeno je potvrđena i od strane FIA-inog glasnogovornika: "Kao što smo se i dogovorili 24. lipnja u Parizu uz Konkordski sporazum danas je potpisan i ugovor o ograničenju financijskih sredstava koji bi trebao osigurati budućnost samog sporta."

Sporazumom su, očekivano, zadovoljni i članovi FOTA-e: "Već je bilo vrijeme da potjeramo politiku iz Formule 1. Mislim da smo ovim sporazumima u sport konačno vratili ono što nam je ove sezone već kronično nedostajalo - stabilnost."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!