Automoto

Važnost domaće pobjede

Martina Oštrić • srijeda, 29.07.2009.
Važnost domaće pobjede

Nakon gotovo mjesec dana pauze nastavlja se sezona svjetskog reli prvenstva i to u duhovnom domu ovog sporta - u Finskoj. od 30.7. do 2.8. 90 će posada nastojati što bolje odvoziti brze i uske brzince u srcu finskih šuma, a domaći će vozači pokušati isprati godinu dana staru sušu bez pobjede na jednom od najbržih natjecanja u svjetskom reli kalendaru...

Deveta postaja prvenstva i jedan od najstarijih natjecanja u kalendaru, poznatiji pod nazivom '1000 jezera' već se tradicionalno vozi u okolici sveučilišnog grada Jyväskylä. Kako su makadamske staze ravne i glatke, tehnički ovo nije zahtjevan reli, no s mehaničke strane slika je sasvim suprotna. Finski reli poznat je po daleko najdužim skokovima, a u takvim se situacijama nakon skoka često kriju krivine, pa bilješke moraju biti točne, te su od neprocjenjive važnosti za svakog vozača.

Upravo zbog neustrašivih skokova, velikih brzina na uskim i stablima okruženim brzincima, jedno od najizazovnijih relija u kalendaru privlači najviše publike, ali i vozača. Ove godine broj se popeo na rekordnih 90 posada, a među imenima našlo se mjesta i za ono Marcusa Gronholma, sedmerostrukog pobjednika ovog natjecanja.

A da domaćinima reli više od sporta, dokazuje i njihova dominacija kroz povijest ovog natjecanja. U 58. godina dugoj tradiciji samo je osam vozača koji ne dolaze iz Finske odnosilo pobjede. Posljednji i najbolniji poraz koji još uvijek peče djelo je Sebastiena Loeba, koji će u Finskoj pokušati obraniti prošlogodišnju pobjedu kako se vratio na vrh poretka.

Natjecanje počinje u četvrtak 2,6 kilometara dugim Killeri superspecialom, a u nedjelju, nakon 23 odvožena brzinca saznat ćemo ostaje li pobjeda 'doma' ili će se pobjeda po deveti put slaviti van Finske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoWRCVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!