Ostali sportovi

Tri medalje hrvatskih sportaša

Sportnet • subota, 25.07.2009.
Tri medalje hrvatskih sportaša

Zadnjeg dana Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF), hrvatski sportaši osvojili su tri medalje!

Mladi Osječanin, skakač s motkom, Ivan Horvat ostvario je sjajan rezultat u atletskoj disciplini u kojoj hrvatska nikada nije imala konkurentnog natjecatelja. Petnaestogodišnji Horvat osvojio je srebrnu medalju u skoku s motkom, skočivši 4,75 m. Ivan je samo 4,40 m rušio u prvom pokušaju, da bi sljedeće visine preskako vrlo sigurno, iz prvog pokušaja.

Kad je letvica bila dignuta na 4,85 m, što je za pet centimetara manje od Ivanovog najboljeg rezultata, u 'igri' za medalju ostala su četiri atletičara. Ukrajinac Vitalij Tsepilov, koji je došao kao favorit za medalje, kockao se na visini od 4,75 m koju su Ivan kao i Austrijanac Pastl preskočili iz prvog pokušaja. Na 4,85 m Belgijanac Art je preskočio iz drugog pokušaja, dok je Ukrajinac rušio, kao i Austrijanac Pastl te naš Ivan. O medalji su odlučivali prethodni pokušaji te je Ivan osvojio srebrnu medalju.

Rukometaši su u utakmici za treće mjesto vrlo suvereno odigrali s Norvežanima i pobijedili ih 29-26 (15-14) te Hrvatskoj donijeli broncu. Osvajači brončane medalje imali su prednost i od pet pogodaka razlike tijekom igre te su uvjerljivo i smireno održavali prednost te utakmicu priveli kraju. Pravo na nastup na rukometnom turniru imali su dječaci rođeni 1992. i 1993. godine, a hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji ovo je bio prvi značajniji međunarodni nastup. Konkurencija je bila iznimno jaka; nastupilo je osam reprezentacija s vrlo kvalitetnim igračima.

Stjegonoša na otvaranju EYOF-a, judaš Jurica Katić osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 90 kg u borbi sa Srbijancem Ristom Babićem. Nakon Europskog kadetskog prvenstva, gdje je Jurica također osvojio broncu, ovaj uspjeh samo je potvrda njegove kvalitete i dugogodišnjeg ulaganja i marljivog treniranja. Sljedeće godine Jurica prelazi u juniore, a u planu je prelazak u višu kategoriju, dakle +90kg.

Hrvatska je tako svoj nastup na X. ljetnom EYOF-u završila s tri osvojene medalje, dvije bronce i srebrom, ali i vrlo kvalitetnim rezultatima u pojedinačnim sportovima.

Ceremonijom svečanog zatvaranja na Ratina stadionu u Tampereu, u petak je završeno deseto izdanje ljetnog EYOF-a, a 2011. domaćin je turski grad Trabzon.

Od ostalih natjecatelja, u petak su još nastupili košarkaši. U utakmici za 5. mjesto hrvatski košarkaši su izgubili od Francuza 65-69 (30-47) te su osvojili 6. mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!