arhiva

Bernabeu ili La Bombonera?

Tomislav Pacak, Luka Margan • ponedjeljak, 13.07.2009.
Bernabeu ili La Bombonera?

Nastavljamo potragu za najvažnijim nogometnim stadionom na svijetu. Danas birate između domova legendi poput Alfreda di Stefana i Diega Maradone...

Novac je promijenio pogled na stadione, mjesta koja su nekada bili nogometni hramovi, a danas služe za zgrtanje novca ionako bogatim Arapima, Rusima ili Amerikancima. Međutim, novac ne može nekom stadionu donijeti slavu koja dolazi s bogatom poviješću...

Na vama je, pak, da izaberete stadion za koji mislite da je nogometu - najviše dao. Stadion koji vam se čini najznačajniji, stadion koji smatrate ultimativnim nogometnim hramom. Ne zato jer ima najbolje dućane ili najudobnije stolice, već zato jer ima nenadmašnu povijest. Zato jer su na njemu igrali najveći igrači, jer su na njemu igrane najslavnije utakmice, jer su na njemu navijali najbolji navijači.

Zato, ne birajte "klubaški"; nemojte glasovati za Nou Camp jer volite Barcelonu, glasujte za njega jer je tamo igrao Johan Cruyff ili zato jer je tamo publika koja voli isključivo napadački nogomet. Glasujte za Old Trafford zbog Besta i Cantone, a ne zbog Cristiana Ronalda, glasujte za... Ma skužili ste već.

Mi smo za vas izabrali 16 stadiona za koje smatramo da imaju prošlost dovoljno bogatu za ovaj izbor, a vi ćete po "kup sustavu" birati pobjednike iz dana u dan sve do finala gdje ćete među velikima izabrati - najveći. Neće to biti Allianz ili Amsterdam Arena, takvi ne ulaze u izbor, a ne ulaze ni oni na kojima se više ne igra ili su srušeni.

U drugom četvrtfinalnom ogledu čeka vas "dvoboj" Santiago Bernabeua i La Bombonere. U prvom četvrtfinalu, Anfield je s 52 posto Vaših glasova "pobijedio" prvopostavljenu Marakanu. U četvrtfinalu su još Nou Camp, Azteca, Old Trafford i Olimpico.

SANTIAGO BERNABEU (2)

Bespredmetno je uopće raspravljati o tome je li među najvećim svjetskim stadionima mjesto stadionu koji je dom najvećeg svjetskog kluba. Real Madrid proslavio je taj stadion diljem svijeta, Santigao Bernabeu vidio je velike klupske uspjehe i iz tjedna u tjedan bio domaćin najvećim svjetskim nogometašima.

Slika 1 od 1.

Izvorno nazvan Estadio Chemartin, prema prethodnom madridskom stadionu, stadion je otvoren krajem 1947. godine. Osam godina kasnije dobio je svoje sadašnje ime u čast klupskom predsjedniku Santiago Bernabeu.

Kao i većini velikih stadiona, kapacitet se često mijenjao kroz godine. Najvećih 120.000 gledatelja Bernabeu je mogao ugostiti 1953. godine, a nakon toga uslijedila su mnoga smanjivanja (zbog sigurnosti), pa i proširenja. Od 2003. godine stadion prima 80.400 ljudi, što ga čini jednim od najvećih nogometnih stadiona u Europi.

Tri puta je Bernabeu ugostio finala Kupa prvaka - 1957., 1969. i 1980. godine, a bit će domaćin i u sezoni 2009./2010. Ipak, najveće finale koje je Bernabeu ugostio je svakako ono svjetskog prvenstva 1982. godine između Italije i Njemačke (3:1).

Santigao Bernabeu svoju mistiku ipak prvenstveno duguje - Realu. Najveći svjetski klub osvojio je svoj drugi Kup prvaka protiv Fiorentine upravo na Bernabeu, a kroz desetljeća velikih uspjeha gledatelji su imali priliku uživati u potezima majstora poput Di Stefana ili Zidanea; bolje od toga jednostavno ne može. I u ovom izboru, najveći Bernabeuov adut je - Real.

LA BOMBONERA (7)

Stadion na kojem svoje domaće utakmice igra velikan argentinskog i svjetskog nogometa, famozni klub Boca Juniors, u povijesti je nosio naziv Estadio Camilo Cichero. Taj naziv ukinut je 2000. godine te stadion otada nosi ime Estadio Alberto J. Armando, a oba imena upućuju na najznačajnije predsjednike ovog južnoameričkog kluba. Međutim, u svijetu je daleko najrasprostranjeniji naziv – La Bombonera, odnosno čokoladna kutija.

Sam izgled ovog "arhitektonskog diva" odstupa od klasične vizije stadiona, a uzrok tome jest bizaran. Naime, prostor koji je bio namijenjen za izgradnju stadiona bio je jednostavno premalen te nije bilo moguće izgraditi i četvrtu tribinu pa su se arhitekti dosjetili i izgradili jednu manju, vertikalno položenu tribinu koja je ispunjena mini ložama. Tu ljudi doslovce sjede iznad drugih i to predstavlja raritet među sportskim objektima.

Ovo arhitektonsko čudo smješteno je u predjelu Buenos Airesa po imenu La Boca te predstavlja Italiju u malom. U 19. stoljeću u taj su predio glavnog argentinskog grada imigrirali stanovnici talijanske Genoe te dan danas tamo možete pronaći njihove potomke. Postoji legenda koja kaže da su upravo Đenovljani prozvali taj kvart La Boca, što asocira na kvart po imenu Boccadasse, a koji je sastavni dio lučkoga grada – Genoe.

Slika 2 od 2.

Dom Boca Juniorsa izgrađen je 1940. godine te je sve do prije trinaest godina isti primao 49,000 posjetitelja. 1996. godine provedena je velika rekonstrukcija te je kapacitet stadiona proširen za dodatnih 8,000 mjesta i danas utakmice svog omiljenog kluba može pratiti 59,395 navijača. Izuzev proširenja uklonjen je i toranj te je dignuta nova počasna loža. Planira se i restauracija ove ljepotice u drugoj polovici tekuće godine.

Još jedna u nizu specifičnosti ovog stadiona jest – akustika. Dok navijači na preostale tri tribine poskakuju, četvrta, vertikalno položena tribina se pomalo njiše, a imate osjećaj da se tribine odvajaju od tla. Jednostavno, to je pravo grotlo u kojem nijednom protivniku nije svejedno. Postoji i jedna uzrečica vezana uz La Bomboneru - "Ona ne poskakuje, već taktira". Još je zovu i La Doce, što bi u prijevodu značilo "dvanaesti igrač".

Najslavnija ličnost koja je gazila ovaj sveti travnjak definitivno jest Diego Armando Maradona, sadašnji argentinski izbornik. Najbolji strijelac ovog kluba jest Martin Palermo i ta se statistika odnosi na posljednjih 78 godina koliko Boca djeluje kao profesionalan klub (neko vrijeme su imali amaterski status). 2005. godine na ovom je stadionu Lenny Kravitz održao koncert, a njegova se gitara i danas čuva u muzeju, koji se nalazi u sklopu stadiona. Neizostavan dio muzeja predstavlja veliki mural na kojem je naslikan Maradona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaS vrha
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!