Zimski sportovi

Video: Joe Sakic - odlazak legende

Ante Jukić • petak, 10.07.2009.
Video: Joe Sakic - odlazak legende

Nakon 20 godina vrhunske karijere, okrunjene s dva Stanley Cupa i jednom zlatnom olimpijskom medaljom, kanadski hokejaš hrvatskih korijena, Joe Sakic, odlučio je reći "zbogom". Sudbina je, eto, htjela da oproštaj ovog velikana stigne u predvečer OI u Vancouveru, njegovom rodnom gradu.

Kada su čelnici Quebec Nordiquesa na draftu 1987. godine izabrali tada 18-godišnjeg Kanađanina Joea Sakica, vjerojatno ni sami nisu mogli predvidjeti kakav su potez napravili. Istina, silno talentirani klinac već je u toj dobi davao naznake vrhunske karijere, no sada, 22 godine kasnije, možemo reći da je Joe nadmašio i one najoptimističnije prognoze. Čak 1,641 poen u najjačoj hokejskoj ligi svijeta (osmi na vječnoj listi), od toga 1,016 asistencija (11.) i 625 golova (14.) osigurali su Sakicu vrlo skori ulazak u Hall od fame, a već sada epitet jednog od najvećih igrača svih vremena.

Dodatnu dozu romantike njegovoj karijeri daje činjenica da je svih 20 sezona odigrao u jednom klubu, ako uzmemo da su Quebec Nordiques i Colorado Avalanche praktički ista franšiza, koja je 1995. godine preselila iz kanadskog Quebeca u američki Denver, gdje se potom razvila u jednu od najboljih NHL družina novijeg doba. Predvođeni svojom legendarnom 19-icom, Avs'i su 1996. i 2001. godine osvojili Stanley Cup, razvivši u tom razdoblju veliko rivalstvo s Detroit Red Wingsima.

"Drago mi je što sam imao priliku biti dijelom nečeg takvog velikog kao što su dvoboji Colorada i Detroita. Tih šest-sedam godina jednostavno smo živjeli za utakmice s Red Wingsima, bilo je tu, naravno, i dosta "iskri", ali prije svega obostranog poštovanja", dotaknuo se u svom emotivnom oproštajnom govoru Sakic epskih dvoboja s velikim rivalima iz Michigana.

Naravno, najveći dio press konferencije Joe je posvetio svom klubu i bivšim suigračima, priznavši da mu nije nimalo lako "objesiti klizaljke o klin" nakon toliko lijepih trenutaka doživljenih u 20-godišnjoj karijeri: "Nisam mislio da će mi toliko teško pasti ovaj oproštajni govor. Bez obzira što sam uvjeren u ispravnost odluke, još uvijek me prolaze trnci, teško suzdržavam suze. Imao sam privilegiju biti dijelom jedne sjajne momčadi, dijelio sam svlačionicu s vrhunskim igračima, i mogu reći da sam ostvario sve svoje dječačke snove."

Možda i najveći od njih je zlatna medalja iz Salt Lake Cityja (2002.), gdje su Kanađani prekinuli 50-godišnji olimpijski "post", pobijedivši u nezaboravnom finalu svoje najveće rivale, Amerikance, na njihovom ledu. Iako su se svi ljubitelji hokeja, a ponajviše Joe sam, nadali da bi ga u kanadskom dresu mogli vidjeti i na predstojećim OI, koje se održavaju upravo u njegovom rodnom Vancouveru, godine (40) i ozljede učinile su svoje. Prošle zime, čisteći snijeg ispred kuće u Denveru, Sakic je ozlijedio leđa i to je zapravo bio početak kraja. U svojoj posljednjoj sezoni odigrao je tek 15 utakmica.

"Kad se to dogodilo, bilo mi je jasno da je to vjerojatno moja posljednja sezona. Pokušao sam još jednom, dao sve od sebe, no shvatio sam da više ne ide. To je tako, treba znati otići kad je vrijeme za to".

Otišao je, tako, Joe Sakic, jedan od najboljih hokejaša svih vremena, Bez obzira što je sve svoje vještine naučio u Kanadi, zemlji koja ga je stvorila i kao čovjeka i kao igrača, mi ćemo, ipak, biti slobodni u cijeloj ovoj priči pronaći i malo hrvatskog "štofa". Uostalom, i Joe je uvijek s ponosom isticao zemlju svojih predaka...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!