Košarka

Ariza u Houstonu i željan dokazivanja

Mario Majdić Natrlin • subota, 04.07.2009.
Ariza u Houstonu i željan dokazivanja

Dosadašnje krilo LA Lakersa, Trevor Ariza, nije pronašao zajednički jezik s vodstvom Lakersa, te je kao slobodan igrač prihvatio ponudu Houston Rocketsa, te se, odbivši neke veće ponude, odlučio za Rocketse gdje će imati mnogo prostora za napredovanje...

Gotovo istodobno dok je Ron Artest dogovarao prijelaz u Los Angeles Lakerse, da se pridruži Kobeu Bryantu u pokušaju osvajanja uzastopne titule, Trevor Ariza se dogovorio s Rocketsima i od sljedeće sezone igrat će u Houstonu.

Ono što je obojici igrača, kojima su upravo istekli ugovori, omogućilo ove prijelaze, činjenica je da se Lakersi i Ariza nisu uspjeli dogovoriti oko ugovora, što je Lakerse natjeralo da ozbiljno porazgovaraju s Artestom, koji će od iduće sezone zauzeti Arizino mjesto u startnoj petorci. Otvorilo se tako mjesto u petorci Rocketsa, koje je Ariza odlučio popuniti, te su tako ta dva igrača praktički zamijenila mjesta kao slobodni igrači.

Ariza je s Rocketsima dogovorio ugovor procijenjene vrijednosti od oko 33 milijuna dolara, na pet godina: "Uzbuđen sam jer dobivam priliku da igram. To je bila momčad koja je pokazala najviše interesa za mene i to je sve što sam htio", rekao je 24 godišnji Ariza za kojeg se vjeruje kako je bio poprilično nezadovoljan odnosom vodstva Lakersa prema njemu.

Po pisanju američkih medija, ozbiljnu zainteresiranost prema Arizi pokazali su Toronto Raptorsi, koji su ponudili u puno više novaca, što je potvrdio i Arizin agent, David Lee:

"Imali smo osjetljivo veću ponudu, iznad srednjih očekivanja, iz Toronta. Trevor je odlučio otići u Houston. Rekao sam Mitchu Kupchaku (generalni menadžer Lakersa, op.a.) da se nikad nije radilo o novcu, već o poštovanju."

Ariza tako dolazi u momčad koja proživljava veoma turbulentno ljeto. Očekuje se, naime, kako ni Tracy McGrady, ni Yao Ming, neće započeti sljedeću sezonu zbog ozljeda koje su ionako poprilično nagrizle njihove karijere. To je zasigurno doprinijelo odlasku treće zvijezde, Artesta, u momčad s većim šansama za naslov.

Ipak, Ariza zbog toga ne očajava, dapače, na svojoj je koži osjetio "Houstonov bijes" u upravo završenim doigravanjima, kada su Rocketsi bez obje svoje zvijezde, pružili fantastičan otpor budućim prvacima:

"Da, ne znam što će biti s njima. Ali, momčad je igrala odlično. Uvijek se natječu i to je način na koji ja igram, bez obzira tko nedostaje. Ta momčad se borila bez T-Maca i bez Yaoa, a ja sam također borac. Uvijek sam bio borac i držat ću se uz njih, uz Rocketse."

Dolazak Artesta u Lakerse, odnosno Arize u Rocketse, pokazuje i smjer kretanja obiju momčadi. Dok Lakersi žele iskoristiti sljedeće tri godine i, s Bryantom na vrhuncu, osvojiti još koji prsten pa u tu svrhu dovode veterana i provjerenog igrača, Rocketsi su svjesni trenutne situacije u organizaciji, ali i potencijala kojeg posjeduju, osobito dovevši veoma obećavajućeg mladića, te prije svega ulažu u budućnost.

Ariza Rocketsima pomaže na obje strane terena. Iako je prepoznat prije svega kao fantastičan branič, Ariza je razvio i usavršio svoj šut, te postao legitimna prijetnja i u napadu. Njegov razvoj je uostalom i natjerao trenera Phila Jacksona, da ga krajem sezone uvrsti u startnu petorku najbolje momčadi u ligi.

Ipak, suradnja Arize i Lakersa je završena. Nisu mogli pronaći zajednički jezik, Ariza se smatrao neshvaćenim i nedovoljno cijenjenim, a neosporno je kako će u Rocketsima imati puno istančaniju ulogu. Barem sudeći prema Arizinim izjavama, napredak mu je zasigurno na prvom mjestu i Rocketsi mogu biti sretni što dobivaju takvog igrača.

"Ja nisam pohlepna osoba i Lakersi znaju da nisam. Možete vidjeti način na koji igram. Samo želim igrati u momčadi koja me želi, momčadi koja mi da je priliku da usavršim svoju igru."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!