Zimski sportovi

Ovečkinov double

Krešimir Ferlak • petak, 19.06.2009.
Ovečkinov double
Foto: Goran Markuš

Kako to obično biva, nakon završetka Nhl sezone dodijeljene su nagrade najboljim igračima i trenerima. Svečana dodjela održana je u Las Vegasu, a u gradu kocke vladao je Alex Ovečkin.

Drugu godinu zaredom Alex Ovečkin osvojio je Hart Trophy za najkorisnijeg igrača Nhl sezone. Ovečkinova pobjeda nije nikakvo iznenađenje jer je i ove sezone predvodio Washington, igrao fantastično, vodio ligu po broju pogodaka, a na kraju i doveo Capitalse do polufinala Istoka.

Iako je na ledu izgubio od velikog rivala Evgenija Malkina, koji se okitio Stanley Cupom, na ovoj dodjeli je ipak završio ispred njega. Ali, u govoru je napomenuo koji su ciljevi za sljedeću sezonu. ˝Želim zahvaliti svima u klubu, a sljedeće sezone Stanley Cup će biti naš˝, izjavio je veliki Alex. Osim MVP nagrade, Ovečkin je uzeo i Lester B. Pearson Award, a to je nagrada koju sami igrači dijele međusobno. I oni su, dakle, Ovečkina proglasili najboljim.

Druga zvijezda večeri bio je Zdeno Chara, veliki branič i kapetan Boston Bruinsa. Njegova momčad imala je odličnu sezonu, a Chara je dobio veliko priznanje kada mu je uručen Norris Trophy za najboljeg obrambenog igrača lige. On je naslijedio Nicklasa Lidstroma koji je zadnje četiri sezone proglašen najboljim. Možda je i ove sezone trebao dobiti nagradu, ali čini se da liga nije željela da ta nagrada postane jednosmjerna.

Osim Chare, slavio je i njegov trener. Claude Julien je odradio vrhunski posao sa Bostonom i zasluženo je, a i očekivano, proglašen za najboljeg trenera sezone. Trolist Bostonskih pobjednika zaključio je vratar Tim Thomas, koji je dobio Vezina Trophy za najboljeg golmana lige. Fantastičan je to uspjeh za vratara koji do 28. godine nije branio u Nhl-u. ˝Nikad si nisam dopuštao pomisliti da ja to mogu osvojiti. Činilo se kao daleki san˝, izjavio je ushićeni Thomas.

Nisu niti Detroit Red Wingsi otišli kući praznih ruku. Pavel Datsyuk je drugu godinu zaredom uzeo Selke Trophy za najboljeg defenzivnog napadača i Lady Byng Trophy, nagradu za ponašanje i pristup igri, nešto kao fair play.

Za najboljeg novaka u ligi proglašen je, očekivano, vratar Columbus Blue Jacketsa Steve Mason. Mladi Mason je odigrao fenomenalnu sezonu i doveo Blue Jacketse do doigravanje po prvi puta u povijesti te mlade momčadi iz Ohija.

Tako su podijeljene nagrade na kojima je ponovno dominirao Alex The Great, dok osvajači Stanley Cupa, Pittsburgh Penguinsi nisu uzeli niti jednu nagradu. Sezona je ovime zaključena, sada slijedi draft, a onda dugo toplo ljeto koje će zasigurno donijeti mnogo uzbuđenja što se tiče razmjene i potpisivanja slobodnih igrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!