Nogomet

U novu reprezentaciju neovisno o dobi

Borna Rupnik • četvrtak, 04.06.2009.
U novu reprezentaciju neovisno o dobi
Foto: Sandro Donda

FIFA je pomalo neočekivano u srijedu izglasala novo pravilo prema kojem se nogometašima dopušta da mladu nacionalnu vrstu jedne zemlje zamijene seniorskom reprezentacijom druge zemlje i nakon što navrše 21 godinu...

Igrači s dvostrukim državljanstvom zasad su mogli predstavljati jednu državu u mlađim kategorijama, a drugu u seniorskoj konkurenciji ako bi se predomislili prije 21. godine svog života. No, FIFA je tu dobnu granicu ukinula.

Fifin je kongres s 58% glasova podržao prijedlog Alžirskog nogometnog saveza i tako pružio novu priliku brojnim nogometašima da se ipak okušaju i na reprezentativnoj razini.

Alžirski je prijedlog bio motiviran igračima poput Mourada Meghnija, koji je igrao za francuske selekcije ispod 17 i ispod 21 godine, a sukladno novim pravilima 25-godišnji će nogometaš Lazija sada moći zaigrati i za izabranu vrstu Alžira.

Mnoge afričke države tako će dobiti mogućnost pozvati pod svoje okrilje nogometaše koji su se okušali u mlađim kategorijama europskih reprezentacija, ali se nikada nisu uspjeli probiti do A selekcije.

Novo pravilo neće utjecati na igrače koji su već upisali nastupe za seniorske reprezentacije - njima i dalje nije dopušteno mijenjati nacionalne boje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!