Zimski sportovi

Novi konačni obračun Detroita i Pittsburgha

Krešimir Ferlak • subota, 30.05.2009.
Novi konačni obračun Detroita i Pittsburgha
Foto: EPA

Detroit i Pittsburgh opet će odlučiti o naslovu najbolje momčadi Nhl-a. Prvi puta nakon 26 godina iste momčadi su u finalu dvije godine zaredom. Hoće li epilog biti isti ili će Penguinsi preoteti naslov vidjet ćemo u sljedećih desetak dana.

Mnogo stvari se promijenilo u Nhl-u u odnosu na godinu ranije, ali do finala su ipak stigle iste momčadi. Detroit je imao određenih problema kroz sezonu, ali se cijelo vrijeme borio za vrh i njihovo novo finale nije neko iznenađenje. S druge strane, Pittsburgh je prošao kroz mnogo više izazova. Momčad je početkom godine čak bila izvan mjesta koje vode u doigravanje, ali dolazak novog trenera, Dana Bylsme, donio je promjene. Pittsburgh je počeo igrati sve bolje i po mnogima, ove sezone bi mogli i do kraja.

Kada se susretnu ovakve momčadi, teško je reći što će biti odlučujuće. Najbolje je pogledati trenutno stanje u momčadima, a prema njemu lagana prednost je na strani Penguinsa. Detroit, naime, ima mnogo problema sa ozljedama i trenutno ima čak šest igrača izvan stroja. Također, finale počinje neuobičajeno rano, a po prvi puta nakon 1955. prve dvije utakmice se igraju dva dana zaredom, što bi također trebalo ići na ruku odmornijim i zdravijim Penguinsima. Ali, poznavajući Red Wingse, takve stvari ih neće previše pogoditi.

Pittsburgh je prošle godine u finale ušao nespreman za ono što ih očekuje. U Detroitu su bili impresionirani događajem i atmosferom i u prva dva susreta nisu postigli niti pogodak (pobjede Detroita 4:0 i 3:0). Kad su se probudili, već je bilo kasno i Red Wingsi su podigli Stanley Cupa. U Pittsburghu su sigurni da im se takve situacije više neće ponoviti. Sada su iskusniji, a i momčad je malo promijenjena. Nema više Ryana Malonea, Ryana Whitneya te čovjeka vrlo važnog za ovu priču, Mariana Hosse.

No, Penguinsi su doveli iskusne Billa Guerina, Phillipea Bouchera te Ruslana Fedotenka i Chrisa Kunitza koji su svi osvajali naslov. Po njihovoj igri to se vidi. Ipak, zna se tko su vođe ekipe. Sidney Crosby i Evgeni Malkin igraju sjajno, a ništa ne zaostaju ni Sergej Gončar te mladi i sve bolji vratar Marc-Andre Fleury. Kada pogledate sve ove igrače vidi se da opasnost prijeti sa svih strana. Penguinsi su u odličnoj formi, nakon što su dobili Philadelphiju u šest susreta, te igrali sedam sa Washingtonom, Penguinsi su razmontirali Carolinu u četiri susreta i podigli samopouzdanje do neslućenih visina.

Detroit se u prvom kolu doigravanja lako obračunao sa Columbusom u četiri utakmice, a tada su igrali sedam utakmica sa Anaheim Ducksima. Bila je to vrhunska serija gdje su obje ekipe pokazale kvalitetu, Detroit je zasluženo prošao dalje, a od tada su počeli problemi Red Wingsa sa ozljedama. Nastavili su se u seriji protiv Chicaga, a u posljednjoj petoj utakmici Detroit je igrao bez čak šestorice igrača. Ipak, i u takvoj situaciji Detroit je pokazao svoju širinu i da svatko u ekipi prvaka može biti prava zamjena.

Ove godine samo su tri dana pauze uoči finala. To je neuobičajeno malo i Red Wingsima to svakako ne ide na ruku. Ali, jučer su se pojavile i neke dobre vijesti za momčadi iz Michigana. Nicklas Lidstrom, kapetan i dalje najbolji branič svijeta, trebao bi nastupiti u prvoj utakmici, a također i nastup Jonathana Ericssona se čini izglednim. Pavel Dacjuk, koji je propustio zadnje tri utakmice protiv Chicaga, također je trenirao, a odluka o njegovom (ne)igranju biti će donesena neposredno prije utakmice.

Posebna priča je Marian Hossa. Nakon prošlogodišnjeg finala, kojeg je odlično odigrao za Pittsburgh, odbio je petogodišnji ugovor Penguinsa i odlučio potpisati za Detroit na jednu godinu. Zašto? Jer želi osvojiti Stanley Cup, a uvjeren je da će to najlakše ostvariti u Detroitu. Sada mu preko puta kao posljednja prepreka stoji bivša momčad i Hossa ima priliku pokazati da je ispravno odlučio. U Pittsburghu je Hossa neprijatelj broj jedan i vidjet ćemo hoće li sve to utjecati na njegovu igru.

Prvi puta nakon 26 godina finale se ponavlja dvije godine zaredom. Tada, u prvoj polovici 80-ih igrali su New York Islandersi i Edmonton Oilersi. Islandersi su bili iskusna ekipa, dok su Oilersi tek stasali predvođeni Wayneom Gretzkyem i Markom Messierom. Prvo finale lako su uzeli Islandersi, ali godinu kasnije Edmonton je uzvratio. Pobijedili su u pet utakmica i uzeli prvi od pet naslova u narednih nekoliko sezona.

Usporedba Pittsburgha sa Edmontonom je neminovna. Crosby i Malkin su njihovi Gretzky i Messier. Oni su također prošle sezone bili nezreli za iskusne Red Wingse. Da li je i njima godina dana bila dovoljna za put do zrelosti? Vidjet ćemo. Teško je davati neke detaljne prognoze, ali dvije najbolje momčadi su u finalu i koja god osvoji, neće biti nezasluženo. Serija počinje noćas u 2 sata ujutro po našem vremenu u Joe Louis Areni u Detroitu. Spremite se za vrhunski hokej, uzbuđenja, krv, znoj, suze, te krajnju radost podizanja pehara. Nicklas Lidstrom ili Sidney Crosby...

Raspored finala Stanley Cupa:

30.5., Joe Luis Arena : Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins

31.5., Joe Luis Arena: Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins

2.6., Mellon Arena: Pittsburgh Penguins – Detroit Red Wings

4.6., Mellon Arena: Pittsburgh Penguins – Detroit Red Wings

6.6., Joe Luis Arena: Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins*

9.6.., Mellon Arena : Pittsburgh Penguins – Detroit Red Wings*

12.6.,Joe Luis Arena: Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins*

*Igra se na četiri pobjede, pa se utakmice označene sa zvjezdicom igraju prema potrebi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!