Zimski sportovi

Helm za novo finale Detroita!

Krešimir Ferlak • četvrtak, 28.05.2009.
Helm za novo finale Detroita!
Foto: EPA

Detroit i Pittsburgh ponovno će odlučivati o pobjedniku Stanley Cupa! Nakon što je dan prije Pittsburgh osigurao finale, sada su isto učinili Detroit Red Wingsi. Bila je to teška utakmica, riješena je tek u produžetku, ali Red Wingsi su zasluženo u još jednom finalu.

Ono o čemu se najviše pričalo u tri dana između utakmica bile su ozljede igrača. Chicago je zaigrao bez vratara Nikolaja Khabibulina i svog ponajboljeg napadača Martina Havlata. Kod Detroita ništa novo s obzirom na prošli susret. Nicklas Lidstrom, Pavel Dacjuk i Kris Draper su i dalje izvan stroja, a u zadnji čas je morao biti izostavljen i mladi branič Jonathan Ericsson. Na prošloj utakmici se to nije previše osjetilo, Red Wingsi su se nadali da će tako biti i ovoga puta.

Utakmica je krenula vrlo živo. Nije bilo vremena za ispitivanje snaga, obje ekipe su krenule po pogodak. Detroit je izgledao nešto bolje u samom početku, ali i Chicago je izrazito opasno prijetio iz kontri. Istaknuli su se i vratari, posebice Cristobal Huet na vratima Chicaga. Ovaj Francuski vratar bio je kritiziran nakon prošle utakmice, a sada je odigrao vrhunski period. Detroit je imao dva puta i igrača više, ali Huet je bio nesavladiv i do kraja prvog perioda skupio je čak 21 obranu. S druge strane Chris Osgood se suočio sa devet šuteva Blackhawksa i sve ih je ukrotio.

Čini se da su te obrane Hueta momčadi dale krila jer Chicago je mnogo bolje ušao u nastavak utakmice. U prvih pet minuta nekoliko su puta vrlo opasno prijetili ispred Osgooda, ali rezultat se i dalje nije pomaknuo sa nule. Sada su i gosti dobili dvije prilike sa igračem više, ali istaknuo se Chris Osgood. Najbliže pogotku za Chicago bio je Duncan Keith, ali njegov udarac se od stative odbio natrag u polje. U zadnjih pet minuta Red Wingsi su izgledali bolje i nekoliko došli blizu vodstva, ali i dalje pogodak nismo vidjeli.

Prvih četrdeset minuta po prvi puta u seriji je prošlo bez pogodaka i čekalo se koja će obrana prva popustiti. Detroit je računao na svoje iskustvo, a Chicago je smatrao da u njihovu korist ide možebitni umor ključnih igrača Detroita, koji zbog mnoštva ozljeda igraju više minuta nego inače. Utakmica je unatoč svemu bila prilično otvorena i činilo se kao da pogodak cijelo vrijeme visi u zraku. Napokon smo ga i dočekali. U sedmoj minuti trećeg dijela, a poveli su domaćini

Pritisak pred vratima Chicaga trajao je neko vrijeme, a tada je Brett Lebda uputio udarac sa plave linije kojeg samo laganim dodirom u mrežu Chicaga skreće Dan Cleary. Joe Luis Arena je proključala. Međutim, ubrzo je opet utihnula. Sedam minuta kasnije napokon se ukazao Patrick Kane. Cijelu seriju nije igrao na svojoj razini, a sada nije mogao izabrati bolji trenutak za svoj prvi pogodak serije. Bio je to krasan backhand za koji Osgood nije imao odgovor i utakmica je opet vraćena u egal

Do kraja trećeg dijela bilo je još nekoliko prilika sa obje strane, ali novi pogodak nismo vidjeli i po treći put u ovoj seriji otišlo se u produžetak. Detroit je odmah napravio pritisak i onda se ukazao Darren Helm.Ovaj mladić se najbolje snašao u jednoj gužvi i pogodio za novo veliko finale Detroita! Zanimljivo, ovim pogotkom Helm je ušao u povijest. Bio je to njegov peti pogodak u karijeri i svih pet je postigao u doigravanju! To nije još nitko prije napravio.

Detroit je, dakle, opet u finalu i biti će to prvi puta nakon 26 godina da se iste ekipe nalaze u finalu dvije godine za redom. Detroit i Pittsburgh. Kakvi će to dvoboji biti! Ali, treba i pohvaliti i mladu momčad Chicaga, koja je odigrala fantastičnu sezonu. Borili su se, zaslužili finale, ali na kraju su izgubili od bolje momčadi. Detroit je zasluženo u finalu i ide po obranu naslova protiv godinu dana starijih i iskusnijih Pittsburgh Penguinsa. Sve je spremno za još jedan povijesni dvoboj!

Nhl, doigravanje, konferencijsko finale, 27.5.2009:

Zapadna konferencija:

Detroit - Chicago 2:1 (1.OT) (4-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!