Nogomet

Pobjedom u Maksimiru dostigli Ćirin Zagreb

Mihaela Bradovski • utorak, 26.05.2009.
Pobjedom u Maksimiru dostigli Ćirin Zagreb
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pobjeda u nedjeljnom gradskom derbiju nogometašima Zagreba druga je na Maksimiru ove sezone. Na samom startu prvenstva, u trećem kolu, na Dinamovom je stadionu uvjerljivo svladan Hajduk, a kolo prije kraja tri su boda Pjesnici osvojili i protiv, tada već službenog, prvaka HNL-a. Ta su tri boda bila dovoljna da igrači Luke Pavlovića stignu do šestog mjesta i 44 boda, a upravo je to pozicija i brojka na kojoj su "bijeli" okončali svoj put prošle sezone pod vodstvom Miroslava Blaževića...

Osim spomenutog uspjeha Zagrebaši se tako mogu pohvaliti kako ove sezone, gledajući prvenstveno natjecanje, protiv Dinama drže izjednačenje. U prvom su susretu, u Kranjčevićevoj "bijeli" i "modri" odigrali možda i najbolji gradski derbi u posljednjih nekoliko sezona te podijelili bodove, dok su susreti na Maksimiru pripali prvo domaćoj, a zatim gostujućoj momčadi. Davor Vugrinec upisao se u strijelce na oba gostujuća dvoboja svoje momčadi.

No dugoročno gledano, od velike pobjede, druge u povijesti HNL-a na ovom gostovanju, važnija za momčad Zagreba činjenica je kako su, nakon bolnih poraza u Šibeniku i Koprivnici, "bijeli" napokon uspjeli sačuvati postignuto vodstvo. Važnija od tri boda i ugodnog podatka za statistiku činjenica je kako su igrači Luke Pavlovića napokon susret dobili i na psihološkoj razini, koncentracija i mentalna snaga ono je što se nakon nekoliko posljednjih susreta često zazivalo, a u nedjelju je iskočilo kao najveći plus momčadi iz Ulice pjesnika.

Za razliku od spomenutih susreta iz kojih nisu izvukli niti bod, Zagrebaši su u 32. kolu pokazali dovoljno koncentracije i snage da izdrže minute Dinamovog pritiska, a svog praznog hoda. Osim psiholoških elemenata gosti su u nedjelju gotovo bez greške ispunili taktičke zadaće svog trenera. U najavi susreta Pavlović je dao naznake kako će njegova momčad čvrstim blokom, disciplinom u obrani i strpljenjem u napadu pokušati doći do što boljeg rezultata. Hajdukov pristup u Kup susretu bio je model kako ne igrati protiv momčadi prvaka na njenom terenu.

Pjesnici su se u Maksimiru odlučili za varijantu u kojoj do izražaja nije došlo toliko njihovo tehničko znanje koliko taktično razumijevanje, pa su tako više od ljepote u igri pokazali inteligenciju te djelovali disciplinirano i uigrano, linije su surađivale vrlo dobro, a iako je sezona na samom završetku u nogama "bijelih" nije se primijetilo umora u tolikoj količini kao na posljednjim dvobojima. Za razliku od tih susreta u Pavlovićevom je sastavu bilo i više raspoloženih pojedinaca.

Ipak, bez obzira na sve pozitivne strane i u nedjelju je nekoliko izrazito dobrih prilika ostalo nerealizirano i to je jedan od glavnih razloga zbog čega su Zagrebaši i dalje u minusu gledajući gol razliku. Sezonu su "izvukla" dva napadača, Vugrinec (11 pogodaka) i Krstanović (osam pogodaka) , dok su ostali strijelci isključivo igrači vezne i obrambene linije. Davor Piškor postigao je tek jedan pogodak, dok su Jurendić, Grgić i Špičić prebačeni u vezu. Iako su u mnogo statističkih podataka "bijeli" napredovali u odnosu na prošlu sezonu, ne gledajući igrače u konkurenciji, Ćirin je Zagreb prošlu završio u plusu od 11 pogodaka, dok sadašnjem Zagrebu protiv Zadra ostaje tek uhvatiti pozitivu.

07/08 vs. 08/09

Sastav koji je započeo posljednji susret sezone 07/08, Zagreb - Hajduk 2:1:
Stojkić - Labudović, Nadarević, Ivanković - Kartelo - Mujdža, Brkljača, Parlov, Pejić - Ibričić, Jurendić

Sastav koji je započeo posljednji odigrani susret sezone 08/09, Dinamo - Zagreb 0:1:
Škorić - Celjak, Mikulić, Pavlović, Ivanković - Mujdža, Šovšić, Parlov, Špičić - Vugrinec, Krstanović

Na posljednjem je susretu Vugrinec još jednom dokazao ono što mu je uostalom polazilo za rukom gotovo cijelu sezonu. Njegov je dolazak u klub prošloga ljeta jedan od najboljih poteza Kranjčevićeve, a osim pogotka Zagrebov je najbolji napadač u nedjelju pretrčao više od nekih mnogo mlađih suigrača, ali i igrača domaćeg sastava. Odmah uz bok igri najboljeg igrača susreta idu one veznjaka Špičića i Šovšića, stopera Mikulića te vratara Škorića. Zagrebova je jedinica obranama davala sigurnost liniji u kojoj su zaigrala dva juniora, a za nijansu bolji u obrambenoj četvorci bio je Mikulić koji se u sastav vratio nakon duže pauze (posljednji nastup u 23. kolu).

Parlov i Šovšić držali su središnjicu, pretrčali mnogo, i dok je Parlov u prvome dijelu propustio najizgledniju priliku svoje momčadi, Šovšić je odličnom asistencijom poslužio Vugrinca za pogodak koji je odlučio pobjednika. Kapetan bijelog sastava, Matija Špičić i u ovom je susretu u fazi obrane odigrao čvrsto i beskompromisno, dok je za razliku od nekih ranijih nastupa protiv Dinama djelovao i puno ofenzivnije, odnosno odlučnije, ali i češće prema naprijed.

U posljednjem će kolu "bijeli" na vlastitom terenu dobrom igrom i rezultatom pokušati potvrditi uspjeh iz Maksimira, smanjiti negativnu gol razliku, a u tome im, zbog treće javne opomene, neće moći pomoći Mateo Pavlović. A osim što će se i od domaće publike željeti oprostiti pobjedom, Zagrebaši će zasigurno pokušati pomoći i svom najiskusnijem igraču da stigne do 100 HNL pogotka od kojeg ga dijele još samo dva.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!