Zimski sportovi

Detroit razmontirao Chicago

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 25.05.2009.
Detroit razmontirao Chicago
Foto: EPA

Nakon uzbudljive utakmice prije dva dana, United Center u Chicagu ugostio je četvrtu utakmicu između domaćih Blackhawksa i aktualnih prvaka iz Detroita. Red Wingsi su igrali oslabljeni, ali su očitali lekciju mladoj ekipi Chicaga i sa uvjerljivih 6:1 odnijeli treću pobjedu u seriji...

Mnogo se kroz ova dva dana pričalo o ozljedi Martina Havlata, ali napadač Chicaga bio je spreman za igru, a problemi su se pojavili na drugoj strani. Red Wingse su napale ozljede i ovu utakmicu morali su započeti bez trojice važnih, čak i ključnih igrača. Nicklas Lidstrom, kapetan momčadi u zadnji tren je izostavljen zbog ozljede, Pavel Dacjuk je propustio već drugu utakmicu zaredom, dok je ozljedu obnovio i Kris Draper pa Detroit nije mogao niti na njega računati.

Sve to dalo je dodatni motiv domaćinima da pokušaju stići do izjednačenja u seriji. Utakmica je započela neuobičajeno mirno. U prvih šest minuta nismo vidjeli gotovo niti jednu šansu, a tada Chicago dobiva priliku sa igračem više. No, rade pogrešku, dopuštaju Red Wingsima kontru i Marian Hossa dovodi goste u vodstvo. Niti nakon toga se susret nije rasplamsao. Detroit je dobro zaustavljao napada Chicaga i iz polukontre su bili vrlo opasni. Jednu takvu je Johan Franzen pretvorio u pogodak samo 17 sekundi prije kraja prvog dijela i tako su gosti na prvi odmor otišli sa lijepom prednosti od 2:0.

Domaćini su počeli gubiti strpljenje i raditi greške, tako da su na samom kraju prvog perioda zaradili isključenje. Red Wingsi to brzo koriste i Valterri Filppula još jednom šokira United Center i Detroit odlazi na 3:0. Chicago nikako nije uspio učiniti više u napadu, a tada im Red Wingsi daju šansu jer rade nepotrebno isključenje. Jonathan Toews ubrzo pogađa i smanjuje na 3:1. Taj je rezultat, međutim, stajao samo 12 sekundi! Marian Hossa je igrao veliku utakmicu i prekrasnim udarcem ponovno vratio tri razlike za goste.

Chicago tada radi i zamjenu na golu i umjesto Cristobala Hueta ulazi mladi Corey Crawford kojemu je ovo prva utakmica doigravanja u karijeri. Odmah je imao vatreno krštenje. Njegovi suigrači potpuno su izgubili kontrolu i rade dva isključenja, a priliku sa dva igrača više Detroit spremno koristi i preko Henrika Zetterberga odlaze na četiri razlike. Do kraja drugog perioda pogodaka više nije bilo. Chicago je izgledao malo bolje u zadnjih pet minuta, imali su nekoliko solidnih prilika, ali Detroit je mirno držao ovo ogromno vodstvo.

Na početku trećeg perioda promjena vratar i kod Detroita. Umjesto Chrisa Osgooda na vrata je stao Ty Conklin. Za sada se ne zna da li se radi o nekoj ozljedi Osgooda ili ga je trener Mike Babcock jednostavno želio odmoriti. S druge strane, Chicago je na vrata vratio Hueta, tako da se može reći da je ovo bila vrlo zanimljiva utakmica i sa vratarskog gledišta. Što se tiče same igre u trećem periodu, nema se puno za reći. Detroit je zabio još jednom preko Zetterberga sa igračem više, dok domaćini nisu uspjeli gotovo ništa učiniti ispred Conklina.

Detroit je, tako, unatoč izostancima vrlo važnih igrača stigao do najuvjerljivije pobjede u seriji i sada ima šansu završiti posao za tri dana na domaćem ledu. Red Wingsi su još jednom pokazali koliko kvalitetnih igrača imaju u svom sastavu. Blackhawksi su, s druge strane, razočarali u ovom susretu i trebati će mnogo toga promijeniti ako žele da se serija ponovno vrati u United Center u Chicago.

NHL, doigravanje – rezultati 24.5.2009.:

Zapadna konferencija:

Chicago – Detroit 1:6 (1-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!