Zimski sportovi

Crosby + Malkin = fantazija

Ante Jukić • nedjelja, 24.05.2009.
Crosby + Malkin = fantazija

Ni povratak u vlastito dvorište nije donio dobre vijesti za Carolina Hurricanese, koji su noćas i treći put "pali" pod naletom zahuktalih Pittsburgh Penguinsa. Aktualni vice-prvaci "poharali" su Raleigh s visokih 6:2, stigavši tako na korak od drugog uzastopnog finala Stanley Cupa...

Iako im povijest daje pravo podgrijavati nadu u čudo, s obzirom da je NHL "vidio" dva povratka s 0-3 zaostatka u jednoj play-off seriji (Toronto 1942., NY Islandersi 1975.), teško da itko u redovima Carolina Hurricanesa i pomišlja na takav scenarij. Pobijediti bilo koju momčad najjače hokejske lige svijeta četiri puta zaredom samo po sebi je vrlo težak zadatak, a kada vam se s druge strane nalaze Pittsburgh Penguinsi u ovakvom izdanju, plasman Hurricanesa u veliko finale Stanley Cupa jednostavno se čini - nemogućim.

A, sve je noćas počelo tako dobro za domaćine. Već u petoj minuti utakmice Cullen je doveo Carolinu u vodstvo i dodatno podigao atmosferu u dvorani, koja se nadala vidjeti prvu pobjedu svoje momčadi u ovoj seriji i zaoštravanje borbe za prvo mjesto Istoka. Ipak, dvije i pol minute kasnije domaće navijače malo je "ohladio" Malkin, a isti igrač se u završnici prve trećine, u suradnji sa Crosbyjem, pobrinuo za potpuni preokret. Sid the Kid pogodio je na ulazu u posljednju minutu, Geno samo 12 sekundi prije odlaska na prvi odmor, i to je bilo vrlo lijepih 3:1 za Penguinse nakon 20 minuta igre.

Druga trećina nije donijela pogotke, a samim time ni rast "akcija" Hurricanesa, no rani pogodak Samsonova u trećoj ponovno je naelektrizirao atmosferu u dvorani. Neizvjesnost je trajala sve do devet i pol minuta prije kraja, kada je Fedotenko zabio za 4:2 i definitivno rješenje utakmice. Očajnički pokušaji domaćina za povratkom u igru rezultirali su s još dva pogotka Penguinsa - u pretposljednjoj minuti utakmice svoja su prezimena u listu strijelaca upisali Adams i Guerin, za konačnih 6:2 i nastavak pobjedničkog marša kaznene ekspedicije iz Pittsburgha.

U tri dvoboja s Hurricanesima, Penguinsi su zabili 16 golova, a uzmemo li u obzir i sedmu utakmicu serije s Washington Capitalsima, dolazimo do brojke od čak 22 "komada" u posljednja četiri izlaska na led igrača Dana Bylsme. Iako će svaki trener, pa tako i Bylsma, uvijek u prvi plan gurnuti igru kompletne momčadi, svima je jasno da boju, okus i miris ovim Penguinsima daju Sidney Crosby i Evgenij Malkin. Super talentirani kanadsko-ruski dvojac igra u životnoj formi - kombinirano su upisali čak 54 poena u ovosezonskih 16 play-off nastupa, s naglaskom da je trenutno posebno "vruć" Malkin, kojemu je noćašnja utakmica u Raleighu bila šesta uzastopna s barem dva poena. Učinak je to kojeg u doigravanju nismo vidjeli još tamo od 1993. godine i Buffalova Dalea Hawerchuka.

"Nikad nije bio bolji. Da se razumijemo, Evgenij uvijek igra na visokoj razini, no ovo što radi trenutno je zbilja fantastično", pun je hvale za svog ruskog suigrača nakon subotnje utakmice bio Mark Eaton, prije nego je dodao nešto što stvarno tjera u očaj sve protivnike Penguinsa: "Ni Sid nije ništa lošiji, dapače.".

Posljednju priliku za izbjegavanje "metle" Hurricanesi imaju u utorak, također u svojoj dvorani. Bez obzira što su se praktički već svi u Raleighu pomirili s ispadanjem, nema sumnje da će prvaci iz 2006. učiniti sve ne bi li se dokopali barem utješne pobjede. "Bilo bi neozbiljno u ovom trenutku razmišljati o četiri pobjede. Za početak, 'ajmo dobit barem jednu", realno razmišlja trener Hurricanesa, Paul Maurice.

NHL, doigravanje - konferencijska finala, rezultati, 23.05.2009.

Istočna konferencija:

Carolina - Pittsburgh 2:6 (0-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!