Zimski sportovi

Chicago uzvratio udarac

Krešimir Ferlak • subota, 23.05.2009.
Chicago uzvratio udarac
Foto: EPA

Treća utakmica serije finala Zapadne konferencije donijela je mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti. Chicago je imao veliku prednost, Detroit se vratio, odlučivao je opet produžetak, ali sada su Blackhawksi izašli kao pobjednici...

Detroit je sa dvije pobjede došao u Chicago, to je lijepa prednost, ali Blackhawkse nitko još nije smio otpisivati. Oni igraju odlično na domaćem ledu, još uz potporu fanatičnih navijača nikome nije lako igrati kao gost u United Centru. Red Wingsi su iskusna momčad, naučeni su na takve situacije i prilično mirno su otvorili utakmicu i odigrali početnih pet minuta. Tada, međutim, rade prvu pogrešku i domaćini to odmah kažnjavaju.

Zaradili su gosti četiri minute isključenja, a to je prilika kakvu Chicago ne propušta. U vodstvo ih je doveo Patrick Sharp, nakon što je preusmjerio jedan udarac s plave linije. Samo minutu kasnije vodstvo je povećano, nakon što iz gužve zabija Andrew Ladd. Nakon toga, dogodio se jedan neugodan trenutak. Niklas Kronwall je naletio na Martina Havlata, bio je to klasičan bodycheck, ali Havlat se ozlijedio, nije mogao nastaviti utakmicu, dok je Kronwall isključen.

Dojam je da je Detroit oštećen u ovoj situaciji, ali kako god bilo ostali su bez Kronwalla do kraja utakmice. Chicago je, čini se, prošao još gore jer ozljeda Havlata nije izgledala nimalo bezazleno. Početak drugog dijela donio je novi pogodak u mreži gostiju. Samuel Pahlsson je preusmjerio udarac Duncana Keitha i Blackhawksi su pomalo iznenađujuće imali ogromnu prednost od 3:0. Detroit se tada budi i do kraja druge trećine u potpunosti su preuzeli kontrolu utakmice.

Red Wingsi su gotovo svaku minutu stvarali prilike, ali odličan je bio Nikolaj Khabibulin. Međutim, nije niti on svemoguć, tako da je pokleknuo pod pritiskom kada pet i pol minuta prije kraja perioda sa plave zabija Nicklas Lidstrom. Detroit nastavlja pritiskati i minutu kasnije sličan pogodak postiže Brian Rafalski. Red Wingsi su stigli do izjednačenja jer je minutu prije kraja druge zabio još jedan branič, Jonathan Ericsson.

United Center se sledio. Nikome nije bilo jasno što se događa. Sa velikom zebnjom su čekali početak zadnjih dvadeset minuta. Trener Joel Quenneville odlučio je odmoriti Khabibulina i priliku dati Cristobalu Huetu. To je, čini se, imalo pozitivan učinak jer su domaćini odigrali puno mirniji treći period, a niti Detroit više nije toliko pritiskao. Činilo se, kao da su se gosti istrošili u drugom dijelu kada su lovili rezultat, i sada su i jedni i drugi čekali neku pogrešku suparnika.

Ona se nije dogodila, pa je utakmica otišla u produžetak. Na pobjednika ipak nismo dugo čekali. Chicago je napravio pritisak, Detroit nije uspio izbaciti pločicu, nakon gužve ona se odbila do Patricka Sharpa na drugoj stativi, kojem nije bilo teško pogoditi praznu mrežu gostiju. Veliko slavlje i veliko olakšanje za domaćine, koji su ipak nisu izgubili već dobivenu utakmicu. Detroit je još jednom pokazao da ih se nikada ne smije otpisivati i zbog svega toga sa velikom željom očekujemo četvrti susret.

NHL, doigravanje, konferencijska finala, 22.5.2009.:

Zapadna konferencija:

Chicago – Detroit 4:3 (OT) (1-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!