Zimski sportovi

Boston se spasio, Detroit poveo

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 11.05.2009.
Boston se spasio, Detroit poveo
Foto: EPA

Boston Bruinsi bili su na rubu ispadanja, ali su odigrali najbolji susret serije i smanjili zaostatak u pobjedama na 3-2. Detroit Red Wingsi slavili su u petoj utakmici protiv Anaheima i sada ih pobjeda dijeli od prolaska u konferencijsko finale...

Detroit igra sve bolje i sinoć su prilično uvjerljivo svladali Anaheim i opet preuzeli vodstvo u seriji. Čini se da su Red Wingsi u četvrtoj utakmici pronašli protuigru za Duckse, jer nakon što je serija bila vrlo izjednačena u prva tri susreta, Detroit apsolutno dominira u posljednja dva. Ducksi su, istina, do par minuta prije kraja imali zaostatak od samo jednog pogotka, ali po igri nisu bili ni blizu. Opet ih je u igri držao sjajni vratar Jonas Hiller.

Najbolji pokazatelj dominacije Detroita u prvom periodu bila je statistika šuteva na gol. Domaćini su zaprijetili četrnaest puta, dok je Anaheim imao samo tri udarca na gol Red Wingsa. Nula je na semaforu stajala najviše zahvaljujući odličnom Hilleru i sreći. Detroit je dva puta pogodio i vratnicu, ali udarci Franzena i Filppule su se od okvira gola odbili natrag u polje, a ne u vrata.

Ipak, nije niti vratar gostiju svemoguć, pa je pod velikim pritiskom ipak morao kapitulirati. U četvrtoj minuti drugog dijela zabio je Franzen i tako nastavio svoju seriju odličnih igara u doigravanju. Samo 39 sekundi kasnije Jiri Hudler povisuje vodstvo Detroita nakon što se odlično snašao pred Hillerom i iz zraka pospremio pločicu u mrežu. U tom dijelu igre Red Wingsi su gotovo svaki napad imali dobre šanse i činilo sa da je samo pitanje vremena kada će postići novi pogodak.

Anaheim je tražio neki tračak nade da se vrati u susret i ubrzo ga dobio. Domaćini su zaradili isključenje, a Ryan Whitney je na samom kraju powerplaya zabio i gosti su došli samo na pogodak zaostatka. Do kraja tog drugog dijela imali su Ducksi čak i nekoliko šansi za izjednačenje, ali je ipak ostalo 2:1. Krenulo se tako u dosta opasan treći period za domaćine, jer koliko god su nadigrali svoje protivnike i dalje su imali samo pogodak prednosti.

Treći period Detroit je odigrao nešto opreznije, ali su i dalje dominirali i stvarali više prilika. Anaheim je, čini se, čekao završnicu da baci sve u napad, ali domaćini su ipak prije riješili susret. Nakon jedne velike gužve pred golom gostiju, Darren Helm je pogodio i tri minute prije kraja povisio na 3:1. Anaheim tada vadi i vratara, ali ubrzo njihovu praznu mrežu pogađa Henrik Zetterberg i postavlja konačan rezultat. Detroit ima priliku završiti seriju za dva dana u Anaheimu, dok će Ducksi tražiti svoju igru i sedmi susret u Detroitu.

Boston je cijelu sezonu bio vodeća momčad Istočne konferencije i sada su se pomalo nenadano našli pred ispadanjem. Carolina igra odlično i zasluženo vodi 3-1 u seriji, a Bruinsi nikako nisu htjeli da serija završi pred njihovim navijačima. Tako su i odigrali. Sada je to bio onaj Boston iz regularnog dijela, koji koristi svoje šanse, a na vratima ima odličnog Tima Thomasa. Takvoj igri Carolina nije uspjela odgovoriti i serija se ponovno vraća u Raleigh.

Početak susreta bio je prilično miran, sve do pet minuta prije kraja. Boston dolazi u vodstvo sa igračem više, kada je udarac Zdena Chare sa plave linije u mrežu gostiju preusmjerio Marc Recchi. Hurricanesi su nakon toga stvorili par dobrih prilika, ali nisu zabili i ubrzo je uslijedila kazna. Jednu vrlo lijepu akciju Bruinsa pogotkom je okončao Phil Kessell i domaćini su već nakon prvog perioda imali značajnu prednost.

Utakmica kao da se igrala po scenariju koji su napisali domaćini. Svi napadi Caroline razbijali su se o domaću obranu, a Bruinsi su iz kontre bili ubojiti. Upravo takva je bila akcija za treći pogodak Bostona koji je u petoj minuti drugog dijela opet zabio Phil Kessell. Hurricanesi nisu imali nikakve šanse, jedino po čemu su se istaknuli bila su isključenja, a njih su do kraja susreta zaradili čak 17.

Konačni rezultat lijepim pogotkom postavio je Milan Lucic sredinom trećeg perioda. Boston se tako vratio u igru, pa iako i dalje zaostaju u seriji, ova utakmica im svakako daje nadu. Carolina kao da nije došla na utakmicu, nisu ništa pokazali i moraju se brzo oporaviti jer za dva dana imaju novu šansu izboriti finale konferencije.

Nhl, doigravanje, rezultati, 10.5.2009.:
Istočna konferencija:
Boston – Carolina 4:0 (2-3)

Zapadna konferencija:
Detroit – Anaheim 4:1 (3-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!