Zimski sportovi

Letang pokrenuo Penguinse

Ante Jukić • četvrtak, 07.05.2009.
Letang pokrenuo Penguinse
Foto: EPA

Obje noćas odigrane utakmice polufinala doigravanja Istočne konferencije otišle su u produžetak, obje su završile rezultatom 3:2 i u obje su slavili - domaćini. Pittsburgh Penguinse je u život protiv Washington Capitalsa vratio Kris Letang, dok je prednost Carolina Hurricanesima u seriji s favoriziranim Boston Bruinsima donio Jussi Jokinen.

Da su kojim slučajem izgubili noćašnji dvoboj protiv gostiju iz prijestolnice, Pittsburgh Penguinsi našli bi se u gotovo bezizlaznoj situaciji, budući da stizanje 0-3 zaostatka u seriji s momčadi kakva je ona iz Washingtona zvuči kao znanstvena fantastika. Aktualni vice-prvaci, stoga, nipošto si nisu željeli priuštiti takav izazov - pogotkom Krisa Letanga u 12. minuti produžetka, Penguinsi su slavili 3:2 pobjedu i "kupili" mogućnost da u petak, također u svojoj Mellon Areni, vrate seriju u egal.

Igrala se tek 84. sekunda noćašnjeg dvoboja kada je Alex Ovečkin, uz "poljubac" sreće u obliku jednog zaista čudnog odbijanja pločice od ograde iza gola Marc-Andrea Fleuryja, doveo goste u vodstvo. Iako od ruskog topnika pamtimo i puno spektakularnije pogotke, Capitalsi nisu imali ništa protiv i jednog ovakvog, pogotovo što je savršeno dobro poslužio svrsi - početnom smirivanju "nabrijane" atmosfere u dvorani. Šok na licima domaćih igrača jasno je govorio da ovakav scenarij definitivno nisu dogovorili sa svojim trenerom uoči početka utakmice, no na sreću domaćih navijača, Penguinsi su taj peh vrlo brzo stavili iza sebe.

Nakon što su prvu trećinu uspjeli završiti s tim jednim pogotkom prednosti, Capitalsi su u nastavku dvoboju bili potpuno nadigrani, a u igri ih je držao tek sjajni Simeon Varlamov, koji je ponovno briljirao na golu. Ipak, ni ruski rookie nije mogao ništa kod pokušaja Fedotenka točno na polovici utakmice, kao ni onog Malkinovog pet minuta prije isteka regularnog dijela dvoboja, kojima su domaćini konkretizirali veliku nadmoć u udarcima na gol. Gledajući, naime, samo druge dvije trećine, Penguinsi su ispalili čak 15 "projektila" više od Capitalsa (26-11), tako da možemo reći da je promjena stanja na semaforu stigla potpuno zasluženo.

Cijeli taj trud Penguinsa u vodu je mogao pasti kasnim izjednačenjem Backstroma, no ni drugi "hladan tuš" na utakmici nije ih uspio slomiti. Prošlogodišnji osvajači Istoka i u produžetku su bili bolja momčad, a kao junak se na kraju ukazao već spomenuti Kris Letang, čiji je noćašnji nastup, da stvar bude zanimljivija, bio upitan do posljednjeg trenutka. Ozljeda zadobivena u drugoj utakmici u Washingtonu na kraju se, ipak, nije pokazala kao nepremostiva prepreka za 22-godišnjeg kanadskog braniča, čiji je pogodak, slobodno možemo to reći, spasio ovu seriju.

Spasa će, pak, vrlo teško biti za Boston Bruinse izgube li i sljedeću utakmicu u Raleighu, budući da su Hurricanesi noćas poveli s 2-1 u seriji i stigli na samo dva koraka od eliminacije najbolje momčadi Istočne konferencije u regularnom dijelu sezone.

Scenarij utakmice bio je isti kao u onoj već opisanoj između Pittsburgha i Washingtona - nakon početnog vodstva gostiju (Lucic), domaćini su uzvratili dvama vezanim pogocima, s razlikom što su ovi u Raleighu bili zaista vezani. Staal i Samsonov za preokret su pogodili, naime, u razmaku od samo 69 sekundi krajem druge trećine. Za drugo izjednačenje na utakmici 11 minuta prije kraja pobrinuo se Recchi, da bi erupciju veselja u dvorani u trećoj minuti minuti produžetka aktivirao Jokinen, za konačnih 3:2 Hurricanesa.

Četvrti dvoboji polufinalnih serija Istočne konferencije na rasporedu su u petak, kada će Washington i Carolina imati priliku doći na pobjedu od plasmana u finale. No, nešto će se valjda u cijeloj toj priči pitati Penguinse i Bruinse...

NHL doigravanje - konferencijska polufinala, rezultati, 06.05.2009.

Istočna konferencija:

Pittsburgh - Washington 3:2 (OT) (1-2)
Carolina - Boston 3:2 (OT) (2:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!