Zimski sportovi

Marchant i Hiller slomili Red Wingse

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 04.05.2009.
Marchant i Hiller slomili Red Wingse

Nema više neporaženih momčadi u ovogodišnjem doigravanju Nhl-a. Detroit i Boston su doživjeli prve poraze, a obje ekipe su izgubile kod kuće. Veliki dan vratara Jonasa Hillera bio je ključan za pobjedu Anaheima u Detroitu, dok je Carolina suvereno prošla kroz TD Banknorth Garden u Bostonu.

Detroit i Anaheim odigrali su najdužu utakmicu koju smo vidjeli ove sezone. Susret je završio tek u trećem produžetku nakon što su obje momčadi uputile više od 100 udaraca prema vratima. Junak pobjede Ducksa bio je Todd Marchant, koji je postigao pogodak na početku produžetka, ali prva zvijezda ipak je bio Jonas Hiller. Mladi Švicarac na vratima Anaheima obranio je 59 šuteva Red Wingsa i omogućio svojim suigračima izjednačenje serije na 1:1.

Utakmicu su puno bolje otvorili Ducksi, ali početni pritisak nije urodio plodom. Detroit je nakon toga dobio prvu šansu sa igračem više i poveo. Bila je to pomalo komična situacija, jer je Brad Stuart nogom usmjerio pločicu pred vrata, a ona se od obrambenog igrača Anaheima, Jamesa Wisniewskog, odbila iza Hillera. Tako je Detroit poveo sretno i spretno. Međutim, to nije uzdrmalo goste i već su za tri minute preokrenuli utakmicu. Ryan Getzlaf je uspješno završio jednu solo akciju i izjednačio rezultat, a odmah u sljedećem napadu sa plave zabija Chris Pronger i gosti vode.

Detroit je u tom dijelu bio u podređenom položaju, ali su do kraja perioda ipak uspjeli izjednačiti. Jedan backhand koji je uputio Mikael Samuelsson završio je između nogu Hillera i rezultat je nakon prvog dijela bio 2:2. U nastavku je Anaheim u potpunosti dominirao i Ducksi mogu žaliti što su nakon dva perioda imali samo jedan pogodak prednosti. Njega je sa igračem više postigao Ryan Carter. U tom periodu istaknuo se i Chris Osgood na vratima Detroita, koji je do kraja susreta sakupio 40 obrana.

Treći period je ipak donio drugačiju sliku. Red Wingsi su ubacili u brzinu više i sada su oni bili opasniji protivnik. Izjednačenje je stiglo u šestoj minuti nastavka kada je iz blizine pločicu pod prečku pospremio Johan Franzen. Od tog trenutka Detroit je bio konstantno bolja momčad, ali Hiller je zaključao vrata. Do kraja tog trećeg perioda imao je nekoliko vrhunskih obrana i bio najzaslužniji za produžetak. Stvari se nisu mnogo promijenile niti u produžetku, Detroit je imao više od igre, ali Hiller nije popuštao.

Tako je završio prvi, pa i drugi produžetak, a rješenje utakmice dobili smo na početku trećeg dodatnog dijela. Igrala se druga minuta trećeg produžetka (102. minuta utakmice!), kada su Red Wingsi izgubili jednu pločicu, Anaheim je krenuo u kontru i Todd Marchant je zabio i donio veliku pobjedu Ducksima. Serija sada seli u Kaliforniju, a mnogi se slažu da sve podsjeća na onu seriju iz 2007., kada je Anaheim izbacio Red Wingse, koji su po mnogima više pokazali u tih šest utakmica. Hoće li se sudbina ponoviti, saznati ćemo uskoro.

Boston Bruinsi odigrali su najlošiji susret u dosadašnjem dijelu doigravanja, a to su iskoristili Carolina Hurricanesi koji su slavili sa čistih 3:0. Bruinsi su, tako, razočarali svoju vjernu publiku, dok je Carolina pokazala da se nije slučajno našla u polufinalu konferencije.

Domaćini su dobro otvorili utakmicu i na početku si imali više od igre, ali se u tom dijelu istaknuo odlični Cam Ward na vratima Hurricanesa. Nakon što su izdržali početni pritisak, gosti iz Raleigha su se sve više oslobađali i u drugom periodu su iskoristili svoje šanse. U vodstvo ih je doveo Joe Corvo nakon odličnog udarca sa plave linije, a ubrzo je prednost i povećana. Chad LaRose je sa igračem manje ukrao jednu pločicu i krenuo u kontru, na kraju je lijepo uposlio Matta Cullena koji povisuje na 2:0.

Već do kraja drugog perioda Carolina je umalo povisila vodstvo nakon što je LaRose u kontri pogodio stativu. Izgledalo je prvo da je pločicu ušla u gol, ali suci su provjerili snimku i ipak je rezultat ostao isti. Međutim, Boston niti u trećem periodu nije napravio pravi pritisak na gol gostiju i Hurricanesi su prilično mirno držali rezultat, a u zadnjoj minuti Eric Staal je svojim pogotkom potvrdio pobjedu. Karavana sada seli u Raleigh, a Carolina je pokazala da se može nositi s Bostonom i ovo bi mogla biti mnogo zanimljivija serija nego što su mnogi pretpostavljali.

Nhl, doigravanja, rezultati, 3.5.2009:

Istočna konferencija:

Boston – Carolina 0:3 (1-1)

Zapadna konferencija:

Detroit – Anaheim 3:4 (3.OT) (1-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!