Zimski sportovi

Skupina E: Rusi iznad svih

Matej Milanović • subota, 02.05.2009.
Skupina E: Rusi iznad svih
Foto: EPA

U skupini E Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu Rusi su osigurali prvo mjesto u skupini uvjerljivom pobjedom nad SAD-om. U drugoj utakmici skupine Latvijci su lagano nadigrali Francuze i približili se nastupu u četvrtfinalu...

RUSIJA - SAD 4:1

Utakmicu su bolje otvorili Amerikanci i poveli pogotkom Leeja Stempniaka. No samo dvije minute kasnije Oleg Saprikin koristi igrača više i izjednačuje. Rusi su kaznili i sljedeće isključenje protivnika i u 10. minuti poveli pogotkom Aleksandera Perežogina.

Vezane vijesti

Odmah nakon pogotka isključen je još jedan Amerikanac, no ovaj put Rusi nisu došli do pogotka, ali su uspjeli do njega doći u 18. minuti kada nije bilo nikakvih isključenja. Sergej Mozjakin zabio je za 3:1 Rusije.

Dominacija Rusa nastavila se i početkom druge trećine. Amerikanci su opet ostali s igračem manje i Rusi su realizaciju igrača više na današnjoj utakmici podigli na 75 posto predivnim pogotkom Aleksandera Radulova.

Konstantin Gorovikov je dodao pločicu Saprikinu koji je bio okrenut leđima golu. Rus je bez imalo razmišljanja dodao sebi kroz noge, potpuno iznenadio svog čuvara i pronašao Radulova koji je trebao samo ugurati pločicu u mrežu za 4:1.

U 33. minuti Vitali Višnevski zaradio je kaznu do kraja utakmice zbog pregrube igre, a njegovi su suigrači morali pet minuta igrati s igračem manje. No, ni tih pet minuta powerplayja Amerikanci nisu uspjeli iskoristiti za novi pogodak i time su propustili zadnju šansu za povratak u susret.

U zadnjoj je trećini bilo nekoliko isključenja i dosta nervoze, ali nije bilo više pogodaka. Rusi su došli do uvjerljive pobjede i potvrdili poziciju broj jedan u skupini E pred odlazak u četvrtfinale. Amerikanci moraju u zadnjem kolu savladati Švicarce ne bi li ih nekakva kombinacija rezultata dovela u neugodnu poziciju.


LATVIJA - FRANCUSKA 7:1

U prvoj trećini Francuzi su jedino isključene zaradili nakon šest minuta igre i Latvijci su to spremno kaznili. Nakon sedam i pol minuta igre Guntis Galvins je asistirao, a heroj utakmice sa Švicarskom, Aleksandrs Nizivijs, zabio je za 1:0.

Do kraja trećine nije bilo velikih uzbuđenja, a nešto bolju igru pokazali su Latvijci. U drugoj trećini momci iz baltičke zemlje su u prvih pet minuta dvaput opalili prema protivničkom golu i dvaput zabili.

U 22. minuti je zabio je Martins Cipulis, a samo minutu i pol kasnije i Lauris Darzins . Do kraja druge trećine je inicijativa ponovno bila u rukama Latvijaca koji međutim nisu uspjeli iskoristiti situacije s igračem više.

U posljednjoj dionici Latvija je povećala prednost pogotcima Karlisa Skrastinsa i Aleksandrsa Jerofejevsa za 4:1 i 5:1. Francuzi su u 52. minuti napokon probili protivničku obranu i preko Luca Tardifa postigli počasni pogodak za 1:5.

Francuzi su se veselili manje od minute, kada je Girts Ankipans na dodavanje Herbertsa Vasiljevsa po šesti put zatresao mrežu Pijetlova, a samo petnaest sekundi kasnije Nizivijs je pronašao Cipulisa i Latvija vodi 7:1.

Time su Latvijci pokazali veliku premoć nad današnjim protivnicima i zasluženo došli do visoke pobjede.

Latvija je tako na korak od četvrtfinala. Još mogu ispasti, no trebalo bi se nekoliko rezultata pogoditi za takvo što.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!