Zimski sportovi

Patke pojele Morske pse!

Krešimir Ferlak • utorak, 28.04.2009.
Patke pojele Morske pse!
Foto: EPA

Ne, nije ovo naslov neke Ezopove basne ili nešto slično, već epilog dvoboja prvog kruga doigravanja između Anaheima i San Josea. Ducksi su u šestoj utakmici zadali konačan udarac i ispratili Sharkse iz doigravanja. Istu stvar napravio je i Chicago Calgaryu te su tako poznati svi polufinalisti Zapadne konferencije...

Šok i nevjerica u redovima San Josea! Momčad je prije sezone smatrana za jednog od favorita za naslov, a nakon što su odigrali odličan regularni dio sezone i osvojili najviše bodova u ligi, mnogi su stručnjaci predviđali San Jose kao pobjednika i osvajača Stanley Cupa. Međutim, Anaheim je imao druge planove. Prvaci iz 2007. posjeduju odličan spoj iskustva i mladosti koji je zaustavio prvog favorita lige.

Utakmicu su tučnjavom otvorili Ryan Getzlaf i Joe Thornton, a nakon toga su Sharksi bolje igrali i dominirali gotovo cijelim prvim periodom. Do pogotka su stigli točno na polovici istog, kada sa igračem više zabija Milan Michalek. Anaheim se brzo vratio u susret. Samo dvije minuta kasnije iz blizine pogodak postiže Corey Perry, također sa igračem više i rezultat je izjednačen.

U drugom periodu drugačija slika. Sada su Ducksi dominirali i za razliku od Sharksa, to su kapitalizirali. Ponovno je do izražaja došla njihova odlična igra sa igračem više, a pogodak za vodstvo je postigao najiskusniji među Patkama, Teemu Selanne. Prošlo je tek nešto više od minute, a ponovno se zatresla mreža gostiju. Francois Beauchemin je uputio udarac s plave linije koji vara Evgenija Nabokova i Anaheim odlazi na dva pogotka prednosti poslije dva perioda.

U trećem periodu Sharksi su probali sve. Bacili su sve na napad, pokušali i isprovocirati domaćine na prekršaje i pogreške, ali im ništa nije uspjelo. Ducksi su mirno, može se reći i rutinski kontrolirali utakmicu, a konačan udarac su zadali tri minute prije kraja kada Ryan Getzlaf postiže pogodak za 4:1. Veliko iznenađenje prvog kruga, ipak nije toliko veliko za one koji su gledali seriju. Anaheim je iz svog imena izbacio Mighty (Moćne), ali u ovom krugu Patke su pokazale moć i riješile se Morskih pasa iz San Josea.

Zadovoljstvo kod domaćih je bilo veliko. ˝Da li smo vjerovali da možemo izbaciti prvoplasiranu momčad? Nikada nismo prestali vjerovati˝, izjavio je nakon susreta trener Ducksa Randy Carlyle. Kod Sharksa, naravno, razočaranje, ali su priznali da bolja momčad ide u drugi krug. ˝Nadigrali su nas kroz cijelu seriju. Učinili su to ponovno večeras˝, rekao je iskusni branič Sharksa, Rob Blake.

Druga utakmica dana donijela je i četvrtog polufinalista Zapadne konferencije. Chicago je također sa 4:1 pobijedio Calgary i sa ukupnih 4:2 prošao dalje. Rezultatski su Blackhawksi uvjerljivo slavili, ali rezultat često može zavarati. Ovoga puta je bilo tako, jer ovo je bila velika večer Nikolaja Khabibulina, koji je sakupio čak 43 obrane...

Gotovo cijelu utakmicu Calgary je dominirao, napadao i stvarao prilike, dok se Chicago odlično branio i čekao svoje šanse. A kada su ih dočekali, znali su ih i iskoristiti. Prva takva se dogodila već nakon dvije minute igre kada iz blizine, sa igračem više, mrežu Flamesa pogađa Patrick Kane. Ovaj rezultat je stajao do sredine perioda, kada je ponovno izigrana obrana domaćina, a pločicu je ovoga puta u mrežu smjestio Adam Burish.

U drugom periodu Khabibulin je nastavio frustrirati domaćine, koji su postajali sve nervozniji i sve češće su radili prekršaje. Nakon jednog od tih Brian Campbell postiže novi pogodak za Chicago i praktički rješava utakmicu. Ipak, jedini pogodak Flamesa ide na dušu vratara Chicaga, jer ga je iz teške situacije početkom trećeg dijela matirao Todd Bertuzzi. To ipak nije poljuljalo samopouzdanje gostiju i do svršetka su držali prednost, a na samom kraju susreta Dustin Byfuglien postavio je konačan rezultat i veliko slavlje Blackhawksa je moglo početi.

Chicago je prvi puta nakon 1996. izborio drugi krug doigravanja, tako da je slavlje bilo ogromno. ˝Velika je ovo stvar za našu momčad, grad i sve naše navijače koji su stalno uz nas˝, izjavio je nakon susreta branič Chicaga Brent Seabrook. S druge strane, Flamesi su doživjeli novo razočaranje. Već treću godinu za redom ispadaju u prvom krugu doigravanje. Igrači Calgarya to nisu lagano podnijeli. ˝Biti će ovo dugo ljeto za nas˝, priznao je nakon utakmice Craig Conroy.

Prolascima Anaheima i Chicaga, kompletirana je četvorka u polufinalu Zapadne konferencije. Detroit i Vancouver su danima čekali svoje protivnike i sada su ih napokon saznali. Aktualni prvaci Red Wingsi će igrati protiv Ducksa i tražiti osvetu za 2007., kada ih je Anaheim izbacio u finalu Zapada, dok drugi par čine Vancouver i Chicago. Ne treba posebno naglašavati koliko će uzbudljivi biti ti dvoboji. Jedva čekamo!

Nhl, doigravanje, rezultati, 27.4.2009.:

Calgary - Chicago 1:4 (2-4)

Anaheim - San Jose 4:1 (4-2)

Parovi polufinala Zapadne konferencije:

Detroit Red Wings(2) – Anaheim Ducks(8)

Vancouver Canucks(3) – Chicago Blackhawks(4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!