Zimski sportovi

Skupina C: Latvija šokirala Švedsku!

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 27.04.2009.
Skupina C: Latvija šokirala Švedsku!
Foto: EPA

Reprezentacija SAD-a stigla je do lagane pobjede u drugom kolu skupine C Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu u Švicarskoj. U Bernu je sa uvjerljivih 6:1 svladala Austriju. Mnogo zanimljiviji bio je susret između Švedske i Latvije. Uporni Latvijci odigrali su čvrsti i hrabru utakmicu i nakon lutrije izvođenja penala stigli do pobjede!

SAD - AUSTRIJA 6:1

Hokejaši SAD-a željeli su nastaviti svoj pobjednički niz započet utakmicom protiv Latvije, dok su Austrijanci tražili možebitno iznenađenje, a ako ne to, onda barem da popravak lošeg dojma koji su ostavili u teškom porazu protiv Švedske. Na kraju se može reći da su i jedni i drugi uspjeli u svom naumu. SAD je pobijedio, ali prvih 40 minuta Austrija je pružala dobar otpor.

Vezane vijesti

Početak utakmice bio je prilično neaktivan, a prvi pogodak pao je nakon 15 minuta igre. Bila je to akcija bivših suigrača iz Los Angelesa. Zabio je Dustin Brown nakon dodavanja Patricka O'Sullivana, koji je ove sezone na zadnji dan razmjene igrača dres Kingsa zamijenio onim Edmontona. Do novog pogotka opet je prošlo petnaest minuta, kada vodstvo SAD-a povisuje igrač Buffala Drew Stafford.

Austrija nije bila potpuno inferiorna, naši sjeverni susjedi su dosta prijetili i vrlo brzo smanjili pogotkom Markusa Peintnera, igrača Villacha. Nakon dva perioda Amerikanci su tako imali tek minimalno vodstvo. Zadovoljstvo igrom svoje ekipe u tih dvadeset minuta nije skrivao niti austrijski izbornik Lars Bergstrom: ˝Drugi period je bio naš najbolji. Držali smo se naše igre i uspjeli se vratiti u susret˝, rekao je Šved na klupi Austrije. Ipak, u zadnjih dvadeset minuta do izražaja je došla kvaliteta i iskustvo SAD-a, te su napunili mrežu Austrije sa još četiri nova pogotka. Brown je ovoga puta asistirao O'Sullivanu i opet je su Amerikanci otišli na dva razlike

Poslije tog pogotka bilo je samo pitanje sa koliko će razlike u korist SAD-a utakmica završiti. Na kraju ih je u mreži bilo šest, a zabili su još Jason Blake, Lee Stempniak i branič Dallasa finskog prezimena, Matt Niskanen. Za Austriju je nekoliko dobrih prilika imao Thomas Vanek, ali velika zvijezda Nhl-a i najveća zvijezda Austrije nije uspjela postići zgoditak. Tako su Amerikanci ipak uvjerljivo pobijedili i osigurali prolaz u drugi krug, dok će Austrija prve bodove tražiti protiv Latvije.

LATVIJA - ŠVEDSKA 2:2 (nakon raspucavanja 3:2)

U drugom susretu skupine sastali su se Švedska i Latvija. Švedska je, naravno, bila favorit, ali treba reći da su Latvijci standardno neugodan protivnik za Skandinavce, iako ih još nikada nisu pobijedili. Šveđani su nakon prve utakmice ostali bez Joela Lundqvista, za kojeg je zbog ozljede prvenstvo završeno, ali su se momčadi priključili Patrik Berglund i Kristian Huselius, igrači St.Louisa odnosno Columbusa. Njihove ekipe su ispale iz Nhl doigravanja, pa su došli pomoći svojoj reprezentaciji u Švicarsku.

Švedska je dominirala od prve minute susreta i u stvari se samo čekalo kada će Latvijski vratar Edgars Masalskis kapitulirati. Zbilo se to u 16.-oj minuti kada mrežu Latvije pogađa Linus Omark. Ovaj mladi igrač Luleae i draft pick Edmontona oduševljava svojom igrom. U prvom kolu protiv Austrije upisao je čak pet asistencija, a sada je postigao i svoj prvi pogodak na prvenstvu i otključao bravu Latvije.

Igrači Latvije su igrali strpljivo i čekali svoju šansu. Kada su je dočekali, odmah su je iskoristili. Upravo je strijelac Omark zaradio isključenje, a Latvija izjednačuje preko Krisjanisa Redlihsa. Šveđani su, izgleda, bili malo uzdrmani tim pogotkom, a to su Latvijci nanjušili i u posljednjoj minuti drugog perioda preokrenuli rezultat! Zabio je Lauris Darzins iz Dinamo Rige i Latvija je nakon dva perioda bila u prednosti!

Čini se da su se Šveđani uspjeli pribrati i smiriti za vrijeme odmora jer su do izjednačenja stigli već nakon 44 sekunde igre u trećem periodu! Zabio je iskusni branič Magnus Johansson i vratio utakmicu u egal. Šveđani su nastavili sa pritiskom, ali osim velike prednosti u udarcima na gol (38-19) nisu ništa napravili. Utakmica je tako otišla u produžetak. Pet minuta dodatnog vremena nije donijelo promjene rezultata, te se tako pristupilo izvođenju penala.

Više znanja, koncentracije i sreće imali su Latvijci te su pogotkom iskusnog Aleksandrsa Nizivijsa došli do pobjede i tako napravili prvo veliko iznenađenje Svjetskog prvenstva! Cijela Latvija će zasigurno burno proslaviti ovu pobjedu, prvu u povijesti nad velikom Švedskom reprezentacijom, dok Šveđanima ostaju brige. Naime, osim što su izgubili utakmicu, ozlijedio im se i kapetan Kenny Jonsson. Jonsson je jedan od najboljih i najiskusnijih Švedskih igrača i njegova ozljeda je veliki udarac. Dogodilo se to u prvom periodu, a za sada nije poznata težina i vrsta ozljede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!