Zimski sportovi

Skupina A: Kanađani žele natrag zlato

Branimir Korać • četvrtak, 23.04.2009.
Skupina A: Kanađani žele natrag zlato
Foto: EPA

Skupina A izbalansirana je točno po jakosnim skupinama. Prvo mjesto u skupini morali bi uzeti Kanađani, zatim slijede Slovaci pa Bjelorusi i na kraju Mađari. Mađari će jedini doputovati u punom sastavu, no isključivo zbog toga što niti nemaju NHL-ovaca dok su ostale tri reprezentacije hendikepirane neigranjem velikog broja zvijezda koje imaju obaveze u NHL doigravanju...

KANADA

Priče o favoritima na OI ili SP-u u hokeju na ledu uvijek započinju s Kanađanima. Hokej na ledu je nacionalni kanadski sport, daleko najpopularniji sport u ovoj sjevernoameričkoj državi, a reprezentacija im je najbolji sportski proizvod. Uoči Svjetskog prvenstva u Švicarskoj situacija se nije promijenila, Kanađani su prvi favorit za zlatnu medalju iako će nastupiti značajno oslabljeni neigranjem velikog broja zvijezda koje odrađuju obaveze u NHL doigravanju.

Unatoč klupskim obavezama, Kanađani su složili respektabilan roster predvođen nekolicinom sjajnih igrača čije su momčadi neočekivano ostale bez doigravanja. Očekivalo se kako će Kanađane na ovom SP-u voditi Ted Nolan koji se dugo spominjao kao glavni kandidat za mjesto izbornika, međutim dok su se mediji bavili tim nagađanjem, sklopljen je dogovor s Lindyjem Ruffom, dugogodišnjim glavnim trenerom Buffalo Sabresa.

Sabresi nisu dohvatili doigravanje, Ruff je preuzeo posao i odabrao zanimljivu ekipu. Na vratima će pomalo neočekivano biti veteran Dwayne Roloson i mladi John Harding, a među izabranima neće biti Martyja Turca iz Dallas Starsa.

Dan Hamhuis, Chris Phillips i Shea Weber u Ruffovim planovima trebali bi biti okosnica defanzive dok im je napad u svakom slučaju paklen. Imena poput Shawna Horcoffa, Danyja Heatleya, Stevea Stamkosa, Shanea Doana, Martina St. Louisa i Jasona Spezze garantiraju spektakl.

Da su tu još Sid Crosby, Jarome Iginla, Joe Thonrton, Mike Richards, Rick Nash, Scott Niedermayer, Sheldon Souray, Chris Pronger, Ed Jovanovski, Martin Brodeur i ostali velikani, odmah bismo potpisali kanadsko zlato. Ovako, značajno su oslabljeni, ali status favorita broj jedan ostaje.

SLOVAČKA

Slovačka je tradicionalno neugodan protivnik svim reprezentacijama iako nemaju bogat NHL kadar. U Švicarsku stižu s tek četvoricom NHL-ovaca od kojih je zvučno ime tek Michal Handzuš. Centar Kingsa ima odličnu sezonu iza sebe, međutim njegovoj momčadi baš i nije išlo te je slobodan za nastup u Švicarskoj. Još jedan napadač stiže iz američko-kanadske profesionalne lige i to malo korišteno krilo Minnesote Peter Olvecky.

U napadačkoj liniji treba još svakako spomenuti nekadašnje NHL-ovce Marcela Hossu, Ladislava Nagyja, Branka Radivojeviča, Luboša Bartečkog te Tomasa Surovog. Svi su ovu sezonu proveli u Europi i veže ih jedna prednost nad konkurentima Kanađanima - prilagođenost europskom ledu i načinu igranja.

Snagu u obrambenu liniju trebao bi im donijeti Boris Valabik iz Trashersa kojem će društvo praviti još jedan istaknuti profesionalac Andrej Sekera.

Da li će ova imena pomoći ostvarenju boljeg plasmana nego što je to bilo 13. mjesto na prošlom SP-u, gotovo sigurno da. Međutim, sigurno je da Slovaci djelomično žale za dobrim igrama klubova u kojima nastupaju npr. Pavol Demitra, Miroslav Satan, Marian Hossa, Zdeno Chara, Marek Svatos, Milan Jurcina i ostalo društvo. S njima bi Slovaci svakako išli u borbu za medalju, ovako...

BJELORUSIJA

Na papiru autsajderi, međutim Bjelorusi su vrlo neugodna reprezentacija koja mnogima može stvoriti probleme. Oni vjerojatno najviše proklinju NHL doigravanje obzirom da su ulaskom Montreala u doigravanje ostali bez braće Kosticin koji su im ipak prve zvijezde. Kada dodamo tu izostanak i Ruslana Saleija zbog ozljede koljena, inače člana Colorada, jasno je kako će Bjelorusi ipak biti hendikepirani izostankom prvih zvijezda. Tako će puno toga ovisiti o raspoloženju Andreja Mezeija, odličnog vratara Magnitogorska, jednog od najboljih vratara u europskom hokeju danas. Mezei je na prošlom SP-u dokazao klasu, u Švicarskoj bi tu klasu trebao i potvrditi.

Eduard Zankovec pod vodstvom svog trenerskog mentora Glena Hanlona ima imperativ uzimanja trećeg mjesta. U ovom društvu ono nije nedohvatljivo.

MAĐARSKA

Potpuna nepoznanica u ovom društvu su Mađari. Mađarima su novaci u elitnoj diviziji koju su izborili odličnim igrama u Diviziji I prošle godine. Okosnicu reprezentacije čine većinom igrači koji nose dres Albe Volan, sudionika profesionalne austrijske lige, a od onih koji nastupaju van Mađarske u respektabilnijim ligama, treba spomenuti vratara Kristijana Budaija koji igra u slovačkom Kežmaroku, Janosa Vasa iz švedskog Brynasa te Daniela Kogera iz Red Bull Salzburga.

Mađarima je svaki bod u ovom društvu gotovo nemoguća misija, cilj će im prvenstveno biti pružiti što jači otpor i biti što ravnopravniji suparnicima u skupini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!