Zimski sportovi

Vancouver prošao, San Jose se vratio

Krešimir Ferlak • srijeda, 22.04.2009.
Vancouver prošao, San Jose se vratio

Kakva večer u Nhl-u! Odigrano je čak pet vrlo uzbudljivih utakmica. Vancouver je prva momčad koja je izborila drugi krug, a pobjedu od prolaska su Detroit i Pittsburgh. Carolina je izjednačila seriju pogotkom u zadnjoj sekundi, a San Jose je u Anaheimu stigao do prve pobjede u seriji.

Vancouver je prva momčad koja je izborila drugi krug. Canucksi su još jednom pobijedili u St.Louisu, pa iako su Bluzeri ovoga puta pružili najžešći otpor, ipak nisu uspjeli stići barem do počasne pobjede. Igrači Vancouvera su pokazali da se spravom smatraju pritajenim favoritima za naslov i sada mirno čekaju protivnika za drugi krug.

Već nakon pet minuta igre prvi šok za domaćine. Ogromna pogreška u obrani je omogućila Kyleu Wellwoodu da sam izbije pred vratara domaćih i postigne pogodak za vodstvo. Do kraja prvog dijela pogodaka više nije bilo, a kada je sredinom drugog perioda Alex Burrows povisio prednost Canucksa, činilo se da je utakmica već riješena.

Međutim, tada St.Louis izvlači dodatnu snagu, te su odigrali najboljih deset minuta serije. Brad Boyes je prvo smanjio rezultat, a tri minute kasnije David Perron je strijelac za izjednačenje. U trećem periodu je to bila vrlo izjednačena utakmica, dok su u produžetku domaćini pritiskali, ali nisu zabili. I onda je stigla kazna. Burrows je pogodio na samom kraju produžetka i odveo Vancouver u drugi krug. Canucksi su zasluženo prošli dalje, a treba reći da smo od ekipe St.Louisa ipak očekivali barem malo više otpora.

Pittsburgh je slavio na gostovanju u Philadelphiji i približio se samo na jednu pobjedu od prolaska u drugi krug. Bila je to prilično izjednačena utakmica u kojoj su Penguinsi bolje koristili svoje šanse i na vratima imali čudesnog Marc-Andre Fleurya. Kad se utakmica lomila, Fleury je imao nekoliko vrhunskih obrana i na kraju očekivano bio prva zvijezda utakmice. Do kraja je sakupio čak 45 obrana.

Prvi period je bio za zaborav, nije bilo pogodaka, niti previše prilika. U nastavku, već nakon tri minute Sidney Crosby završava jednu lijepu akciju Penguinsa i donosi prednost gostima. Četiri minuta kasnije zabija i Tyler Kennedy i Penguinsi imaju dva pogotka prednosti. Philadelphia nakon toga ubacuje u brzinu više i Flyersi stvaraju nekoliko odličnih prilika pred vratima gostiju, ali Fleury je bio nesavladiv.

Treći period je bio preslika kraja druge trećine. Domaćini su sve pokušavali i sve bacili u napad, ali Fleury je i dalje branio nemoguće. Sredinom perioda ipak je i on popustio. Iz blizine ga je svladao Daniel Carcillo i omogućio uzbudljivu završnicu. Penguinsi ipak nisu podlegli pritisku, te su znalački držali rezultat. Na samom kraju susreta, Maxim Talbot je pogodio u praznu mrežu za konačnih 3:1. Serija seli nazad u Pittsburgh gdje će Penguinsi pokušati dovršiti posao.

Najuzbudljiviju utakmicu večeri odigrali su Carolina i New Jersey. U prepunom RBC Centreu u Raleighu, Hurricanesi su odigrali upravo uraganska dva perioda nakon kojih se činilo da Devilsi nemaju snage za povratak. Eric Staal je u sedmoj minuti otvorio seriju, a samo minutu nakon njega zabija Ryan Bayda. Kada je još sredinom druge zabio Chad LaRose činilo se da je utakmica riješena. Ipak, na samom kraju drugog perioda zabija Brian Gionta i vraća New Jerseyu nadu.

Devilsi su pod dojmom tog pogotka otvorili treći period i ubrzo stigli na gol zaostatka nakon što je zabio iskusni Brendan Shanahan. Samo četiri minute kasnije zabija David Clarkson i ponovno smo na početku. Sve je mirisalo na produžetke, a onda šok. U posljednjoj sekundi, samo dvije desetinke prije kraja Jussi Jokinen postiže pogodak za erupciju oduševljenja domaćina i nevjericu na licima gostiju. Carolina je izjednačila rezultat u seriji i u Newark se vračaju osokoljeni ovom nevjerojatnom pobjedom. Devilsi će, zasigurno, pokušati čim prije zaboraviti ovaj susret.

San Jose se našao na rubu, ali kada je bilo najvažnije Sharksi su odigrali pravu utakmicu. Pobijedili su u Anaheimu i sada se u redovima Sharksa lakše diše. San Jose je napokon na pravi način otvorio utakmicu i poveli su nakon pet minuta igre pogotkom Roba Blakea. Izjednačio je ubrzo Bobby Ryan, a samo dvije minute kasnije novu prednost Sharksima donosi Dan Boyle. Ducksi se opet vračaju i do kraja perioda izjednačuje James Wisniewski.

Drugi period ove utakmice bio je prvi u seriju u kojem je Anaheim imao više od igre, ali se to nije vidjelo na rezultatu. Boyle je novim pogotkom donio vodstvo gostima, a izjednačio je sredinom perioda Chris Pronger. U zadnjih dvadeset minuta se tako otišlo u egalu, a veliku pobjedu Sharksima donio je kapetan Patrick Marleau pogotkom sa igračem više točno na polovici zadnje trećine. San Jose je opet u igri, a sljedeća utakmica bi mogla biti ključna za prolazak u drugi krug.

Columbus je jučer ugostio prvu utakmicu doigravanja u povijesti kluba. Veličanstvena atmosfera, fenomenalna publika i aktualni prvaci nasuprot kao protivnici. Tu je bio glavni i jedini problem. Red Wingsi nisu bili posebno impresionirani događajima oko leda, već su htjeli posao obaviti - na ledu. Bolji start gosti nisu mogli poželjeti, već nakon minute poveli su pogotkom Tomasa Holmstroma.

Columbus je prijetio, a gosti zabijali. Dan Cleary je zabio prije kraja prvog perioda i tu se već vidjelo da će domaćini teško do pobjede. Kada je u drugoj još zabio Henrik Zetterberg bilo je jasno da će Detroit i treći puta slaviti. Do kraja susreta smanjio je prvo R.J. Umberger,a ubrzo zatim Zetterberg postavlja konačnih 4:1 za prvake. Detroit je na pobjedu od prolaska dalje i neće biti čudno ako se serija završi u sljedećem susretu.

Nhl, doigravanje, rezultati, 21.4.2009.:

Istočna konferencija:

Philadelphia – Pittsburgh 1:3 (1-3)

Carolina – New Jersey 3:2 (2-2)

Zapadna konferencija:

Columbus – Detroit 1:4 (0-3)

St.Louis - Vancouver 2:3 (1.OT) (0-4)

Anaheim – San Jose 3:4 (2-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!