Zimski sportovi

Paerson najavila posljednju sezonu

Antonija Pavlić • srijeda, 22.04.2009.
Paerson najavila posljednju sezonu
Foto: Davor Sajko

Jedna od najvećih skijašica svijeta i svojedobno bez premca najžešća suparnica našoj Janici Kostelić, Šveđanka Anja Paerson, otkrila je švedskoj TV postaji TV4 kako će poslije Olimpijskih igara 2010. prekinuti iznimno bogatu i plodnu skijašku karijeru...

Treće olimpijske igre u karijeri najbolje švedske skijašice, Anje Paerson, najvjerojatnije će biti i njezino posljednje spuštanje skijaškim padinama i uspoređivanje vremena s ostalim sudionicama ženskog natjecateljskog skijanja.

Nakon što je kroz deset godina karijere uspjela ostvariti iznimne rezultate i osvojiti gotovo sve što je bilo u dosegu njezinih mogućnosti (dva Velika i pet Malih kristalnih globusa, sedam zlata, dva srebra i dvije bronce sa svjetskih prvenstava te zlato, srebro i tri bronce s olimpijskih igara), Anja Paerson je napokon nagovijestila kraj aktivnog bavljenja skijanjem i kretanje putem kojim je već poodavno zakoračila njezina najveća životna suparnica, Janica Kostelić.

Odluku o skorom umirovljenju otkrila je švedskoj televizijskoj postaji TV4, a kao glavni razlog navela sve konstantnije probleme s ozljedom koljena.

"Naučila sam živjeti s ozlijeđenim koljenom, no posljedice koje mi svakodnevno prijete bi u samo jednom trenu mogle okončati puno toga. ", rekla je te poentirala. "Cilj mi je oprostiti se po završetku sljedeće sezone."

Švedska skijaška vedeta u Svjetskom je kupu do sada ubilježila 40 pobjeda (5 spusteva, 11 veleslaloma, 18 slaloma, 4 superveleslaloma i dvije kombinacije); 85 podija, od čega čak 34 u slalomu, te 162 plasmana u najboljih deset. Uz dva Velika kristalna globusa u sezonama 2004./05 i 2005./06., u vitrine je pospremila i naslove najbolje u veleslalomu (tri puta), slalomu, te kombinaciji. Na all-time listi najboljih skijašica trenutno drži četvrto mjesto, iza Anemarie Proell, Vreni Schneider i Janice Kostelić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!