Zimski sportovi

Šok u San Joseu

Ante Jukić • petak, 17.04.2009.
Šok u San Joseu
Foto: EPA

Igrate najbolje tokom cijele sezone, uđete u doigravanje s prve pozicije, a onda već na samom početku play-offa sve to prospete, poput krave iz one, svima nam poznate priče. Dogodilo se to noćas San Jose Sharksima, koji su na domaćem ledu poraženi od Anaheim Ducksa.

Iako je u dvobojima Boston Bruinsa i Montreal Canadiensa svaka prognoza nezahvalna, iznenađenja ovog puta nije bilo. Najbolja momčad Istočne konferencije slavila je u svom TD Banknorth Gardenu prvu pobjedu u seriji sa svojim velikim rivalima, a junak domaćih navijača bio je Zdeno Chara, čiji je "projektil" devet minuta prije kraja razoružao sjajnog Careya Pricea.

Početak dvoboja dao je naslutiti da Bruinsi neće morati strahovati za pobjedu sve do same završnice, budući da su pogoci Kessela i Krejcija već nakon 15 minuta igre izgradili lijepih 2:0. Ipak, Canadiensi su do odlaska na prvi odmor uspjeli prepoloviti zaostatak (Higgins), a onda u drugoj trećini i preuzeti konce igre u svoje ruke. Kao nagrada za odličnu igru gostiju u tom razdoblju stigao je izjednačujući pogodak Kovaljeva u samoj završnici trećine, pogodak koji je napetost u dvorani doveo do usijanja.

Tih 2:2 na semaforu je stajalo sve do 12. minute posljednje trećine, kada je bljesnuo ponajbolji igrač domaće momčadi, Zdeno Chara. Gorostasni Slovak na najbolji je mogući način iskoristio situaciju s igračem više i stavio "pečat" na svoju odličnu partiju, u koju je ugradio čak 25 minuta provedenih na ledu. U samoj završnici utakmice, kad su Canadiensi povukli Pricea na klupu i "bacili sve karte" u napad, Phil Kessel po drugi je puta pogodio mrežu gostiju, ovog puta praznu, i zaključio noćašnju bostonsku priču.

Neuvjerljiva forma Red Wingsa s kraja regularnog dijela sezone zasigurno je napunila samopouzdanjem Blue Jacketse uoči njihovog prvog play-off nastupa u povijesti, no momčad iz Columbusa svoju će premijernu pobjedu u doigravanju ipak morati potražiti u nekim drugim utakmicama. Sigurnom i dominantnom predstavom, baš kakvom dolikuje braniteljima naslova, Wingsi su u svojoj Joe Louis Areni slavili rezultatom 4:1, napravivši prvi od potrebna četiri koraka prema polufinalu Zapada.

Gotovo sve najvažnije u ovoj utakmici dogodilo se u drugoj polovici druge trećine, kada smo vidjeli čak četiri pogotka. Domaćine je u vodstvo doveo Hudler, ni minutu poslije stvari je na početak vratio Umberger, da bi onda, u razmaku od samo 50 sekundi, Ericsson i Kronwall u potpunosti usmjerili utakmicu na mlin aktualnih prvaka. Sve nade Jacketsa odmah na startu posljednje trećine otklonio je Franzen, a koliko su gosti bili nemoćni u tih završnih 20 minuta utakmice, dovoljno govori i podatak da su uspjeli uputiti samo dva udarca prema vratima Osgooda.

Gubitnici noćašnjeg programa bez sumnje su Calgary Flamesi, koji su propustili priliku već u prvoj utakmici "ukrasti" prednost domaćeg leda Chicago Blackhawksima. Gosti iz Kanade vodili su u krcatom United Centru dva puta (Moss za 1:0 u osmoj minuti utakmice, Cammalleri za 2:1 početkom posljednje trećine, nakon što je rezultat u drugom periodu poravnao Barker), ali u samoj završnici ukazao se Martin Havlat, zahvaljujući kojem je pobjeda ipak ostala kod kuće. Češki napadač za 2:2 pogodio je pet minuta prije isteka regularnog dijela dvoboja, dok je potpuni delirij u dvorani aktivirao u 12. sekundi produžetka, pogotkom za prvu play-off pobjedu Blackhawksa nakon 2002. godine.

Ono što nije uspjelo Flamesima, za palicom je pošlo Anaheim Ducksima, i to kod najbolje momčadi regularnog dijela sezone. Pogocima Scotta Niedermayera i Ryana Getzlafa gosti su u posljednjoj trećini šokirali San Jose Sharkse, koji će sada morati pošteno zapeti ne bi li izašli kao pobjednici iz ovog kalifornijskog dvoboja. Osim strijelaca, dodatne premije za svoju noćašnju prezentaciju u San Joseu zaslužuje vratar Ducksa, Jonas Hiller, čijih je 35 obrana u prvom play-off nastupu bacilo u očaj domaće napadače.

NHL doigravanje, rezultati, 16.04.2008.

Istočna konferencija:

Boston – Montreal 4:2 (1-0)

Zapadna konferencija:

San Jose – Anaheim 0:2 (0-1)
Detroit - Columbus 4:1 (1-0)
Chicago - Calgary 3:2 (OT) (1-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!