Zimski sportovi

Kreće borba za Stanley Cup

Krešimir Ferlak, Ante Jukić • utorak, 14.04.2009.
Kreće borba za Stanley Cup
Foto: EPA

Napokon počinje ono pravo! Regularna sezona je iza nas, ostalo je 16 ekipa koje će među sobom odrediti novog ili možda starog osvajača Stanley Cupa.

Regularna sezona je bila odlična. Gledali smo dominaciju Bostona i San Josea, pa Detroit koji unatoč nekim problemima i dalje gleda prema naslovu. U doigravanje su ušle neke ekipa za koje se to nije očekivalo, kao St.Louis ili Columbus, dok playoff nisu izborili primjerice Ottawa, Minnesota ili Dallas. No, sada se sve to stavlja iza i od sutra kreće ono pravo, ono zbog čega se hokej igra. Sportnet.hr vam donosi pregled parova i naše prognoze uoči prvog kruga doigravanja.

Istočna konferencija:

Boston Bruins (1) - Montreal Canadiens (8)

Po imenima najzvučniji dvoboj prvog kruga doigravanja ovogodišnjeg Stanley Cupa je onaj između ovih dvaju "Original Six" rivala. Boston Bruinsi i Montreal Canadiensi kroz povijest su razvili jedno od najvećih suparništva na sjevernoameričkom kontinentu, neke njihove play-off serije smatraju se pravim "klasicima" NHL-a, a mi se samo možemo nadati da će i ova nadolazeća biti jedna od takvih.

Koliko su dvoboji Bruinsa i Canadiensa nepredvidljivi i teški za prognoziranje, zorno je pokazala i prošla sezona, kada su se ove dvije momeadi također sastale u prvom krugu doigravanja. Nakon što su nadvisili Bruinse u svih osam utakmica regularnog dijela sezone, Canadiensi su označeni kao apsolutni favoriti za prolazak u polufinale Istoka, no "zakaparili" su ga tek u sedmoj utakmici, iako su imali naizgled lagodno 3-1 vodstvo u seriji.

Godinu dana poslije - situacija je potpuno drugačija. Najbolji skor Istočne konferencije, pet pobjeda u šest ovosezonskih obraeuna s družinom iz Quebeca i općenito igre koje su obje momčadi prikazivale kroz regularni dio sezone, u ulogu favorita guraju Bruinse. Canadiensi su doigravanje izborili, možemo reći, u "pet do 12" i ostaje nam za vidjeti kako ae to djelovati za njih. Je li ih ta neizvjesna borba emotivno i fizički ispraznila ili im je, možda, skinula velik teret s leđa i "ubrizgala" samopouzdanje uoči obračuna sa starim rivalima iz Bostona? Nema sumnje, iskre će i ovog puta"frcati" TD Banknorth Gardenom i Bell Centrom, no nekako smo uvjerenja da ćemo pobjednika serije saznati prije sedme utakmice. Prognoza: prolaz Bruinsa (4:2)

Washington Capitals (2) - New York Rangers (7)

Washington Capitalsi prošle su sezone uhvatili doslovce "zadnji vlak" za doigravanje, pa su, poučeni tim iskustvom, ovog puta stvari odlučili riješiti malo ranije. Predvođena najboljim hokejašem svijeta, Alexom Ovečkinom, momčad iz prijestolnice SAD-a tokom cijele sezone igrala je na visokoj razini, bez nekih većih "crnih rupa", zahvaljujući čemu je i uspjela dohvatiti visoko drugo mjesto Istoka. Napadaeki "run and gun" stil hokeja koji gaje Capitalsi naprosto privlači sve ljubitelje ovog sporta, no pitanje je koliko to može proći u play-offu, koji je jedno sasvim drugo natjecanje u odnosu na regularni dio sezone.

Ako se netko može suprotstaviti kanonadi Ovečkina, Semina, Greena i ekipe, onda su to svakako NY Rangersi, momčad koja svoju igri temelji na čvrstoj obrani i odličnom Henriku Lundqvistu među vratnicama. Naravno, kada spominjemo "plave majice s Manhattana" kao prijetnju Capitalsima, mislimo na Rangerse u punom sjaju, a ne na družinu koja je igrala "toplo-hladno" u dosadašnjem dijelu sezone.

Uoči početka iste Njujorčani su smatrani jednim od glavnih kandidata za naslov, a kada su se na te procjene nadovezale i odlične igre u uvodnim utakmicama, teško da je itko mogao misliti da ae jedna od najpopularnijih momčadi na svijetu morati "rudariti" za play-off do same završnice regulationa. S obzirom na veće iskustvo koje imaju u ovakvim situacijama, Rangersi bi mogli podosta namučiti Capitalse, tako da nas ne bi iznenadio produžetak ove serije sve do sedme utakmice. Favoriti? Ipak Capitalsi, zbog prednosti domaćeg leda i Alexa Ovečkina, čovjeka koji donosi razliku. Prognoza: prolaz Capitalsa (4:3)

New Jersey Devils (3) - Carolina Hurricanes (6)

Evo nama ponovno starih poznanika. Naime, ovo će biti vea četvrti play-off obračun Devilsa i Hurricanesa od 2001. godine, a na osnovu prethodna tri obje momčadi mogu tražiti svoj razlog za optimizam. Carolina se, tako, hrabri činjenicom da je slavila u prethodna dva dvoboja (2002. i 2006. godine) protiv momčadi iz Newarka, dok se Devilsi uzdaju u podatak da je u ovim serijama uvijek pobjeđivala momead koja je imala prednost domaćeg leda.

Da smo najavu serije radili prije recimo mjesec-dva, bez imalo razmišljanja bi kao apsolutne favorite apostrofirali Devilse, koju su tada igrali možda i najbolji hokej u cijeloj ligi. Ipak, Brodeur i suigrači u završnici sezone poprilično su usporili, Hurricanesi, pak, igraju onako kako im i nadimak govori, pa se nekako ova serija nameće kao ona u kojoj bi mogla pobijediti slabije rangirana momead.

U svakom slučaju, pobjednik ovog dvoboja sa zadovoljstvom će evocirati jedan podatak. 2001. godine, kada su jedini put eliminirali Hurricanese u doigravanju, Devilsi su otišli sve do finala Stanley Cupa, dok je momčad iz Raleigha po tom pitanju još ubojitija - oba njihova slavlja protiv Devilsa u konačnici su rezultirala i podizanjem pokala. Jednom je to bio Stanley Cup (2006.), a drugi puta naslov Istoka (2002.). Dakle, ako nam je vjerovati povijesti, između ove dvije momeadi treba tražiti jednog sudionika velikog finala, a tko zna, možda i pobjednika. Prognoza: prolaz Hurricanesa (4:2)

Pittsburgh Penguins (4) - Philadelphia Flyers (5)

Čak i da se igra samo za kikiriki, dvoboj Penguinsa i Flyersa predstavljao bi više od same igre, tako da možete zamisliti kakva će atmosfera vladati u Pennsylvaniji za vrijeme ove serije. "Susjedi" su regularni dio sezone okončali gotovo potpuno izjednačeni; obje momeadi osvojile su 99 bodova, obje su zabile 264 gola, a malo je nedostajalo da budu poravnati i u broju primljenih golova (Penguinsi 239, Flyersi 238). Ipak, naizgled identični statistieki učinak krije jednu bitnu stavku - Penguinsi na svom kontu imaju pobjedu više (45-44), pobjedu koja im je omogućila prednost domaćeg leda u ovoj seriji.

Da su u posljednjem susretu regularnog dijela sezone uzeli barem bod protiv NY Rangersa, ta prednost bila bi na strani Flyersa, i tada bi momčad iz Philadelphije imala puno veće šanse. Ovako, Carter, Richards, Gagne i društvo morat ae barem jednom slaviti u Mellon Areni, no trenutna forma Penguinsa nipošto im ne ide na ruku. Pod paskom novog trenera, Dana Bylsme, aktualni vice-prvaci furiozno su "uletjeli" u doigravanje i pokazali svu raskoš svog talenta, koji nikad nije bio upitan.

Penguinsi u svojim redovima imaju dva od tri najefikasnija igrača lige (Malkin sa 110 poena na prvom mjestu, Crosby sa 103 na trećem), trenutno su u boljoj formi, a imaju i, zlu ne trebalo, eventualnu sedmu utakmicu na svom ledu. Iako Flyersi slove za jednu od najborbenijih momčadi lige, za pobjedu u ovoj seriji trebat će im ipak nešto više od toga. Za početak, trebali bi dobiti barem jednu od prve dvije utakmice u Pittsburghu. U protivnom, šanse za prolaz su im minimalne. Prognoza: prolaz Penguinsa (4:1)

Zapadna konferencija:

San Jose Sharks(1) – Anaheim Ducks(8)

San Jose Sharksi su ovogodišnji osvajači President’s Trophya kao momčad koja je osvojila prvo mjesto u ligi nakon regularnog dijela sezone. Oni su fantastično krenuli u sezonu, prva tri mjesece rušili sve pred sobom, a zatim su zapali u manju krizu, ali ništa ih nije moglo zaustaviti na putu ka osvajanju prvog mjesta. Momčad je ove sezone preuzeo mladi trener Todd McLellan i unio živost u ekipu za koju su neki smatrali da je već istrošena.

Momčad i dalje predvodi Joe Thornton, a odličnu sezonu odigrao je i kapetan Patrick Marleau. U obrani su se posebno istaknuli novopridošli, Dan Boyle i Rob Blake, a na vratima je odlični Evgeni Nabokov. Kada se to sve zbroji, naravno da Sharksi gledaju skroz prema naslovu. Ali, već u prvom krugu doigravanja imati će ozbiljan posao. Anaheim Ducksi, prvaci od prije dvije godine sigurno se neće lako predati.

Anaheim cijelu sezonu igra toplo-hladno. Ipak, pred kraj sezone su ušli u bolju formu i zadnjih mjesec dana odigrali u visokom ritmu. Ako tako nastave i u dvoboju protiv Sharksa, neće biti bez šansi. Uostalom, ekipu u kojoj igraju Scott Niedermayer, Chris Pronger, Teemu Selanne i Ryan Getzlaf, ne smije se ni u kom slučaju unaprijed otpisati, iako treba priznati da su Sharksi favoriti. Prognoza: prolaz Sharksa (4:2)

Detroit Red Wings(2) – Columbus Blue Jackets(7)

Kada su na ljeto Red Wingsi zadržali cijelu momčad i još pridodali Mariana Hossu mnogi su bili uvjereni da će se Detroit prošetati kroz ligu. Ali, to je lakše reći nego napraviti. Red Wingsi su imali dosta problema, pogotovo sa obranom i vratarima, ali se nadaju da će sve to ispraviti u doigravanju. Prema prognozama mnogih, Detroit kao da je jedva čekao doigravanje, ovo prije je za njih bilo samo zagrijavanje za ono pravo.

Red Wingsi su i dalje favoriti za sami naslov, jer su jedina ekipa u kojoj svi igrači osim već spomenutog Hosse, već imaju Stanley Cup i znaju što znači osvajati. Nicklas Lidstrom, Pavel Dacjuk, Henrik Zetterberg i ekipa znaju što ih čeka i zasigurno će biti spremni za sve izazove. Ali, igru će definitivno morati popraviti, a to nije uvijek lako učiniti odjednom.

Detroitu prvi krug donosi Columbus, jedinu momčad koja do ove sezone nije izborila doigravanje. Blue Jacketsi pod palicom Kena Hitchcocka igraju odlično i predvođeni Rickom Nashom i mladim vratarom Stevom Masonom zasluženo su ušli među odabranih osam na Zapadu. Protiv Detroita svoju šansu vide u tome što su ih ove sezone već nekoliko puta pobjeđivali i vrlo dobro poznaju ekipu Red Wingsa. Ali, treba priznati, prolaz Columbusu bilo bi ogromno iznenađenja, čak malo čudo. Prognoza: prolaz Red Wingsa (4:1)

Vancouver Canucks(3) – St.Louis Blues(6)

Ovaj par privlači mnogo pozornosti i mogao bi biti vrlo zanimljiv. Riječ je o dvije momčadi koje su imale jako loš start u sezonu, a kako je sezona odmicala, igrali su sve bolje. Ulazak Vancouvera u doigravanje ipak nije nikakvo iznenađenje. Canucksi bi mogli biti i pritajeni favoriti za sam naslov, ako im se sve posloži kako treba.

Prije svega to se odnosi na Roberta Luonga koji je pred kraj sezone ušao u odličnu formu i ako zaključa svoja vrata kao što zna, sve je moguće. Braća Sedin odigrala su još jednu odličnu sezonu, a Mats Sundin se priključio ekipi jer je vidio svoju šansu za osvajanje naslova. Sada ima priliku i u Vancouveru se nadaju da će još podići svoju igru i biti njihov vođa u playoffu.

Prvi krug je Vancouveru donio vrlo neugodan St.Louis. Momčadi Andya Murraya nisu se davale prevelike šanse za ulazak u doigravanje, a još kada su ostali bez trolista bitnih igrača (Kariya, Brewer, Johnson) za cijelu sezonu, svi su ih vidjeli na začelju. Ali, mlada momčad pune entuzijazma odigrala je odličan kraj sezone i zasluženo ušla u doigravanje. Sada treba vidjeti da li su spremni i za veće stvari. Njihov veliki problem mogao bi biti umor, jer su se praktički do zadnjeg susreta borili za doigravanje. Ako to uspiju prevladati i nastaviti igrati u vrhunskoj formi, sve je moguće. Prognoza: prolaz Canucksa (4:2)

Chicago Blackhawks(4) – Calgary Flames(5)

Dvoboj Chicaga i Calgarya privlači mnogo pozornosti i to bi mogao biti jedan od najzanimljivijih okršaja prvog kruga. Chicago je napokon osigurao doigravanje, cijelu sezonu su igrali jako dobro i očekivano su ušli među osam. Riječ je o mladoj ekipi, ali koja ima par iskusnih igrača koji znaju kako se igraju velike utakmice. Ipak, predvodnici su mladi Patrick Kane i Jonathan Toews, a zanimljivo je da njihov prvi strijelac ove sezone nije niti jedan od spomenute dvojice, već odlični Čeh, Martin Havlat.

Chicago gotovo da nije mogao zamisliti težeg protivnika. Calgary je na kraju završio na petoj poziciji, ali Flamesi bi mogli biti vrlo opasni. Imaju odličnog Miikku Kiprusoffa na vratima, a u polju igru vodi njihov dugogodišnji kapetan Jarome Iginla. Calgary je fizički snažna, reklo bi se i radničke ekipa, taman onakva kakva treba za doigravanje.

Biti će to dvoboj dvije ekipe različitih stilova i vidjet ćemo tko će prevagnuti. Chicagu je prednost brzina, igra sa igračem više, zatim domaći led i fanatična publika, dok će Flamesi svoje nade graditi na iskustvu, dobroj obrani, a sigurno se neće usprezati i od malo prljavije igre ako treba. Nije lako prognozirati ovaj par, ali nekako bi ipak malu prednost dao Kanadskoj ekipi. Prognoza: prolaz Flamesa (4:3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!