Zimski sportovi

Rangersi opasno "vise"

Ante Jukić • nedjelja, 05.04.2009.
Rangersi opasno "vise"

U najjačoj hokejskoj ligi svijeta noćas je odigrano 11 utakmica. Porazom u Bostonu NY Rangersi dodatno su zakomplicirali svoju poziciju, no njihova je sreća što su neuspješnu subotu imali i Buffalo Sabresi. Na Zapadu, pak, prema doigravanju grabe Anaheim Ducksi, koji su u kalifornijskom derbiju bili bolji od San Jose Sharksa...

Početak sezone bio je dobar, zatim je uslijedilo jedno crno razdoblje, no kad je došlo "stani-pani" - Anaheim Ducksi ponovno igraju svoj najbolji hokej. Prvaci iz 2007. godine slavili su noćas rezultatom 5:2 na gostovanju kod najbolje momčadi lige i svojih kalifornijskih rivala, San Jose Sharksa, čime su uoči ulaska u posljednji tjedan regularnog dijela sezone zadržali poziciju koja vodi u doigravanje.

Ducksi su sjajno otvorili susret, već nakon šest minute igre imali su dva gola prednosti (Ryan i Perry), a onda su konačno i Sharksi pokazali zašto imaju najbolji skor kompletne lige. Thornton je sredinom prve trećine smanjio na 2:1, Michalek početkom druge izjednačio, i eto kalifornijskog derbija opet na početku. No, ispostavilo se da su ova dva pogotka domaćina bila samo "labuđi pjev", budući da su da kraja utakmice na ledu postojali samo gosti. Do kraja druge trećine mrežu Nabokova pogodili su Brown i Selanne, da bi vrlo važna dva boda za Duckse u posljednjoj dionici utakmice svojim drugim pogotkom večeri potvrdio Ryan.

Isti protivnici palice će ponovno ukrstiti već u nedjelju, ovog puta u Anaheimu, a vrlo lako bi se moglo dogoditi da "bitku za Kaliforniju" vidimo i u prvoj rundi doigravanja Zapadne konferencije. Iako njih još uvijek čeka velika borba u pokušaju da uopće izbore play-off, Duckse već sada, s obzirom na trenutnu formu, mnogi vide kao potencijalnu "minu" za najbolju momčad regularnog dijela sezone.

St. Louis je subotu dočekao na osmom mjestu Zapada, sa samo jednim bodom manje od Anaheima, no za razliku od momčadi iz Kalifornije, Bluesi nisu imali uspješnu večer. Točnije, nisu imali potpuno uspješnu večer, budući da su osvojili bod na gostovanju kod Dallas Starsa. Nakon 60 minuta igre rezultat je bio 4:4 (dvostruki strijelac za St. Louis Boyes, na drugoj strani dva gola Ribeira), a onda je Daley, nakon samo 16 sekundi igre u produžetku, riješio utakmicu. Jesu li Bluesi u Teksasu osvojili bod ili izgubili onaj drugi, moći ćemo konstatirati tek po završetku regularnog dijela sezone, no činjenica je da su zahvaljujući tom porazu ponovno skliznuli "ispod crte".

Naime, Nashville je na svom ledu nakon izvođenja kaznenih udaraca nadvisio Columbus Blue Jacketse, čime se izjednačio s Bluesima po broju osvojenih bodova (86-86), no s obzirom da Predatorsi imaju više pobjeda (39-38), oni trenutno drže toliko željenu osmu poziciju. Regularni dio dvoboja u Nashvilleu također je, poput onog u Dallasu, završio rezultatom 4:4, a junak pobjede domaćina bio je Koistinen, koji je bio jedini uspješan izvođač kaznenog udarca.

Tri boda zaostatka za Predatorsima, a samim time i šanse da se možda oni "dokopaju" play-offa zadržali su Edmonton Oilersi, koji su kod kuće bili bolji od Vancouver Canucksa. Nakon dvije trećine dvoboja u Rexall Placeu Oilersi su imali 2:0 (Kotalik i Grebeškov), no gosti nisu imali namjeru olako prepustiti bodove. Tri puta su Canucksi u posljednjoj trećini dolazili na gol zaostatka, prije nego je empty-net gol Hemskyja minutu prije kraja ispisao konačnih 5:3. Nada u Edmontonu još uvijek živi, ali realno - šanse Oilersa nisu velike.

Puno su veće od subote mogle biti one Sabresa, no momčad iz Buffala nije iskoristila poslijepodnevni poraz NY Rangersa u Bostonu (Wheeler za potvrdu prvog mjesta Istoka Bruinsa). Da su na svom ledu svladali u posljednje vrijeme neuvjerljive New Jersey Devilse, Sabresi bi se osmoplasiranim Rangersima približili na samo dva boda zaostatka, a razlog što nisu leži u očajnom otvaranju utakmice. Clarkson i Parise već su u uvodnih šest minuta donijeli gostima dva gola prednosti, što je bio šok od kojeg se domaćini nisu uspjeli oporaviti. U drugoj trećini za 3:0 pogodio je Langenbrunner, tako da su se Sabresi uoči početka posljednjeg perioda našli u vrlo teškoj situaciji. Iako su pogoci Hechta i MacArthura vratili neizvjesnost, Devilsi su uspjeli zadržati prednost.

Svoje brige oko plasmana u doigravanje noćas su vrlo vjerojatno riješili Montreal Canadiensi. Habsi su s visokih 6:2 slavili na gostovanju u Torontu te sad imaju pet bodova više od devetoplasirane Floride, odnosno sedam više od Buffala, koji drži desetu poziciju u Istočnoj konferenciji.

U preostalim utakmicama večeri - sve redom pobjede domaćina. Ottawa je u raspucavanju slomila otpor Philadelphia Flyersa, Carolina je overtime pogotkom Babčuka nadvisila Pittsburgh Penguinse, u derbiju začelja NY Islandersi su bili bolji od Tampe, dok su Los Angeles Kingsi s visokih 6:1 ispratili Phoenix Coyotese.

NHL, rezultati, 04.04.2009: Boston - NY Rangers 1:0, Buffalo - New Jersey 2:3, Toronto - Montreal 2:6, Ottawa - Philadelphia 4:3 (SO), NY Islanders - Tampa 3:1, Carolina - Pittsburgh 3:2 (OT), Nashville - Columbus 5:4 (SO), Dallas - St. Louis 5:4 (OT), Edmonton - Vancouver 5:3, San Jose - Anaheim 2:5, Los Angeles - Phoenix 6:1

Istočna konferencija

1. Boston 112*
2. Washington 102*
3. New Jersey 102*
4. Philadelphia 95
5. Carolina 95*
6. Pittsburgh 93
7. Montreal 92
8. NY Rangers 89
..........
9. Florida 87
10. Buffalo 85
11. Ottawa 78
12. Toronto 77
13. Atlanta 74
14. Tampa Bay 66
15. NY Islanders 61

Zapadna konferencija

1. San Jose 113*
2. Detroit 107*
3. Calgary 94*
4. Chicago 95*
5. Vancouver 94*
6. Columbus 89
7. Anaheim 88
8. Nashville 86
..........
9. St. Louis 86
10. Minnesota 83
11. Edmonton 83
12. Dallas 80
13. Los Angeles 75
14. Phoenix 75
15. Colorado 64

Napomena: zvjezdicom su označene momčadi koje su osigurale nastup u doigravanju. Iako ima bod manje, Calgary se u poretku Zapadne konferencije nalazi ispred Chicaga zato što je prvoplasirana momčad u svojoj diviziji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!