Zimski sportovi

Kovalčuk presudio Sabresima

Ante Jukić • četvrtak, 02.04.2009.
Kovalčuk presudio Sabresima

Utrka za preostalim mjestima u doigravanju Istočne konferencije noćas je, po svemu sudeći, ostala bez jednog "trkača". Buffalo Sabresi nakon produžetka su poraženi u Atlanti, tako da ih sada samo nevjerojatan rasplet može baciti na osmo mjesto...

Teorija ih, doduše, još uvijek drži na životu, no sve je izglednije kako bitka Buffalo Sabresa za plasman u play-off neće imati happy-end. Desetoplasirana momčad Istoka noćas je tražila pobjedu protiv već odavno otpisane Atlante, no umjesto nje, stigao je tek jedan bod, tako da Montreal Canadiensi, koji drže osmo mjesto, izgledaju sve nedostižnije. Razlika je pet bodova (88-83), a kako su se između ove dvije momčadi smjestili i Florida Panthersi (87), jasno je kolike su šanse momčadi iz Buffala u ovom trenutku.

Kada je Thomas Vanek u osmoj minuti utakmice doveo goste u vodstvo, pa onda sredinom druge trećine pogodio i za 2:2, budući da su u međuvremenu strijelci za preokret Thrashersa bili Bogosian i Kozlov, izgledalo je kako bi sjajni austrijski napadač mogao biti onaj koji se predvoditi svoju momčad do nasušno potrebne pobjede u Atlanti, no jedna nesmotrenost u produžetku ekspresno ga je promovirala u tragičara. Samo 30 sekundi prije isteka vremena, u trenutku kad su se svi već pripremali za kaznene udarce, Vanek je "prodao" jednu pločicu u neutralnoj zoni, i to najgorem mogućem čovjeku. Ilja Kovalčuk objeručke je prihvatio poklon, sjurio se prema vratima Millera i donio treću uzastopnu pobjedu svojoj momčadi, te čak desetu u posljednjih 13 utakmica. Zaista, ikakvog pritiska rasterećeni Thrashersi trenutno su jedna od najboljih momčadi lige, tako da bi do kraja regularnog dijela sezone mogli zagorčati život još ponekoj družini iz "gornjeg doma".

"Kriv sam! Predao sam pločicu njihovom najboljem igraču i kompromitirao sve ono dobro što smo napravili u današnjoj utakmici. Užasno se osjećam, grozno je kad razočarate suigrače na ovakav način", očajan je nakon utakmice bio Vanek. Ipak, dvostrukom strijelcu noćas i najboljem Sabresa u ovoj sezoni (37) utjeha može biti činjenica da ni sa pobjedom u Atlanti šanse njegove momčadi za ulazak u doigravanje ne bi bile prevelike.

I dok u Buffalu polako shvaćaju da im se sezona bliži kraju, New Jersey Devilse muče posve drugačije brige. Oni su, naime, svoje mjesto u play-offu odavno zacementirali, no očajne igre koje prikazuju u posljednje vrijeme ne daj im puno optimizma uoči bitke za Stanley Cup. Devilsi su noćas u Pittsburghu upisali i šesti uzastopni poraz, u utakmicu koja je neizvjesna bila tek tamo do pred kraj prve trećine.

U 12. minuti Gionta je prepolovio prednost koju su Penguinsima prethodno donijeli Cooke i Guerin, a kada je tri minute prije odlaska na odmor Malkin povisio na 3:1, kola su za goste iz Newarka nezadrživo krenula nizbrdo. Crosby i Staal pogodili su u drugoj, Kunitz je dodao još jedan pogodak u posljednjoj trećini, i bilo je to i više nego uvjerljivih 6:1 za domaćine. Šestom pobjedom u zadnjih osam nastupa, Penguinsi su praktički riješili sve nedoumice oko plasmana u doigravanje, te se sada mogu okrenuti lovu na četvrto mjesto i prednost domaćeg leda u prvom krugu.

"Četvorku" trenutno drže Philadelphia Flyersi, no zahvaljujući njihovom 3:2 posrtaju u Torontu, pensilvanijski rivali od srijede su bodovno izjednačeni (92), iako treba napomenuti da momčad iz Philadelphije ima odigranu jednu utakmicu manje. Flyersi su u Air Canada Centru pali zahvaljujući očajnoj igri u prvoj polovici a utakmice, kada su Maple Leafsi stvorili prednost od dva pogotka (Mayers, Stempniak i White za domaćine, Asham za goste). Usprkos velikoj dominaciji u posljednjoj trećini, sve što su Flyersi uspjeli do kraja napraviti bio je pogodak Girouxa za konačnih 3:2.

St. Louis Bluesi su se pobjedom u Chicagu ponovno mogli vratiti "iznad crte" u Zapadnoj konferenciji, no domaćini nisu imali razumijevanja za njihove želje. Blackhawksi su slavili rezultatom 3:1, tako da Bluesi i dalje imaju jedan bod manje od Anaheima i Nashvillea, koji drže sedmu i osmu poziciju Zapada. Strijelci za Chicago bili su Toews, Pahlsson i Fraser, dok je počasni gol za goste iz St. Louisa dvije sekunde prije kraja postigao Woywitka.

Iako su Islandersi u posljednjih deset minuta ušli s golom prednosti, furiozna završnica Washington Capitalsa ipak je ostavila dva boda u prijestolnici. Čovjek odluke bio je Mike Green, koji je najprije izjednačio na 3:3, a potom i postigao odlučujući pogodak. Pobjedu Capitalsa golom u praznu mrežu potvrdio je Backstrom.

U preostaloj utakmici večeri, odigranoj isključivo za prestiž, Phoenix Coyotesi su zahvaljujući golovima Boedkera, Doana i Michaleka s čistih 3:0 nadvisili Colorado, i to u njihovom Pepsi Centru.

NHL, rezultati, 01.04.2009: Washington - NY Islanders 5:3, Atlanta - Buffalo 3:2 (OT), Toronto - Philadelphia 3:2, Pittsburgh - New Jersey 6:1, Chicago - St. Louis 3:1, Colorado - Phoenix 0:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!