Zimski sportovi

Je li se ovo zaista dogodilo?

Ante Jukić • nedjelja, 01.03.2009.
Je li se ovo zaista dogodilo?

Svih preostalih deset utakmica bogate NHL subote, među njima i veliki okršaj Boston Bruinsa i Washington Capitalsa, ostali su u sjeni nestvarnog rezultata u Nashvilleu. Domaći Predatorsi su s ogromnih 8:0 ispratili Detroit Red Wingse, pokazavši tako da i oni najbolji ponekad imaju noć kad im ništa ne polazi od, u ovom slučaju, palice...

Kao što je to ove sezone već postala tradicija, Boston Bruinsi svoju su domaću subotnju utakmicu odigrali u ranom poslijepodnevnom terminu. Gosti TD Banknorth Gardena jučer su bili Washington Capitalsi, a dvoboj dvaju vodećih momčadi Istočne konferencije bio je upravo onakav kakav se i očekivao - uzbudljiv i neizvjestan do samog kraja. U junaka najzvučnije utakmice subotnjeg NHL programa prometnuo se Alexander Semin, koji je u produžetku pogodio za 4:3 Capitalsa, nakon što su gosti iz metropole u regularnom dijelu utakmice tri puta ispuštali gol prednosti.

Prvi gol na utakmici gledatelji u Bostonu vidjeli su već u četvrtoj minuti, kada je goste u vodstvo doveo Nicklas Backstrom. Samo minutu i pol kasnije stvari na početak vraća Mattwick Hunwick, a gotovo identičan scenarij poput onog u prvoj, vidjeli smo i u drugoj trećini. Na isteku devete minute prednost Capitalsima 45. ovosezonskim pogotkom vratio je nezaustavljivi Alexander Ovečkin, no domaćini se ponovno ekspresno vraćaju u igru. Za 2:2 pogodio je Phill Kessel, samo 19 sekundi nakon gola najboljeg hokejaša svijeta.

Kada je Thomas Fleischmann početkom posljednje trećine donio treće vodstvo gostima, navijači Capitalsa ponadali su se da će "treća biti sreća", ali Bruinsi su opet našli put do izjednačenja. Istina, ovog puta trebalo im je nešto više, točnije 13 minuta, koliko je prošlo od Fleischmannovog do jubilarnog 100. NHL gola Zdena Chare, koji četiri i pol minute prije isteka regularnog dijela utakmice osigurava jedan bod najboljoj momčadi Istoka. Na žalost navijača Bruinsa, još oni nisu pošteno ni proslavili ovaj gol, a već je definitivno bilo "zapečaćeno" slavlje Capitalsa - nakon samo 22 sekunde igre u produžetku u listu strijelaca se upisao i drugi Alexander u redovima gostiju.

Usprkos porazu, Bruinsi su i dalje ostali na pristojnom razmaku (osam bodova) od svojih jučerašnjih "krvnika", no poruka koju je momčad iz glavnog grada SAD-a poslala vrlo je jasna. Capitalsi su dobili tri od četiri utakmice odigrane s vodećom momčadi Istočne konferencije, što će ih zasigurno "napumpati" samopouzdanjem uoči doigravanja, u kojem bi vrlo lako mogli vidjeti njihove nove okršaje s Bruinsima.

Prije nego što nastavite čitati ovaj izvještaj, molimo vas dragi čitatelji da se polijete hladnom vodom i uštipnite koji puta, tek toliko da se uvjerite da ne sanjate, da se ovo što ćemo sada opisati zaista dogodilo. Poznato je da su gostovanja u Nashvilleu tradicionalno neugodna za Detroit Red Wingse, no da će aktualni prvaci biti "potopljeni" s ogromnih 8:0 - e, to se nitko, pa ni najzagriženiji navijači Predatorsa, ni u ludilu nije mogao nadati.

Na prvu pločicu u mreži indisponiranog Tyja Conklina domaćini su morali čekati "čak" pet minuta, no jednom kada je Ville Koistinen "otvorio slavinu", golovi su počeli padati kao na tekućoj vrpci. Nakon samo 11 minuta igre na semaforu je svjetlilo nestvarnih 5:0 za Predatorse (Legwand, Ward, Pihlstrom i Arnott), i već tada su bile otklonjene svake dvojbe oko pobjednika, bilo je samo za vidjeti hoće li se Red Wingsi uspjeti oporaviti i spasiti što se još spasiti dalo. S obzirom da su do kraja utakmice primili još "samo" tri komada, možemo reći da su u tome uspjeli, no i tih osam golova je svejedno negativan ovosezonski rekord branitelja naslova. Do ove subote mrežu Red Wingsa najviše su natrpali Penguinsi (7), ali to je bila potpuno drugačija utakmica, utakmica u kojoj su pogoci padali na obje strane i koja je odlučena tek u produžetku (7:6 za Penguinse).

Spomenimo još da je nakon četvrtog gola Predatorsa na gol gostiju stao Chris Osgood, kao i to da su dva od tri pogotka koja su domaćini postigli u drugoj i trećoj trećini bila djelo Jasona Arnotta, prvog hat-trick "predatora" u ovoj sezoni. Onaj preostali za zahuktalu momčad iz Nashvillea (četvrta pobjeda u nizu) zabio je Weber.

Ovo je veličanstvena pobjeda, ali ne smijemo dopustiti da nas uljulja. Treba, ipak, biti svjestan da su Red Wingsi u akciji bili i noć ranije, tako da smo ih na neki način uhvatili na krivoj nozi", smirivao je nakon utakmice euforiju trener Predatorsa, Barry Trotz.

Montreal Canadiensi konačno su počeli igrati onako kako se od njih to i očekuje, a potvrda povratka u formu družine iz Quebeca stigla je noćašnjim slavljem protiv najbolje momčadi Zapadne konferencije, San Jose Sharka. Istina, nakon prve trećine dvoboja u Bell Centru izgledalo je da će to biti puno lakši posao za domaćine (Markov, Gorges i Koivu za velikih 3:0), no gostima iz Kalifornije trebale su samo dvije minute druge trećine za povratak u utakmicu. Ipak, nakon što su golovima Pavelskog i Thorntona došli na samo gol zaostatka, Sharksi do kraja nikako nisu uspijevali pronaći rješenje za Jaroslava Halaka, tako da su dva vrlo važna boda ostala u Montrealu.

Prednost domaćeg leda noćas u odlično iskoristili i Atlanta Thrashersi (5:3 protiv Caroline, uz dva pogotka sve boljeg Kovalčuka), Edmonton Oilersi (teških 3:2 kontra Minnesote), New Jersey Devilsi (uvjerljivi i u drugoj utakmici nakon povratka Martina Brodeura, ovog puta s visokih 7:2 ispratili Floridu), NY Islandersi (s 2:0 pomalo neočekivano nadvisili Buffalo, dvostruki strijelac Bergenheim) te NY Rangersi, koji su konačno našli "žrtvu". U 6:1 pobjedu Njujorčana nad Coloradom pogotke su ugradili Callahan, Žerdev, Prucha, Gomez, Drury i Naslund, dok je počasni strijelac za goste iz Denvera bio Smyth.

Pogotkom Pavela Kubine u produžetku, inače, njegovim drugim na utakmici, Toronto Maple Leafsi "ukrali" su pobjedu na gostovanju kod svojih velikih rivala s Ontarija, Ottawa Senatorsa, a uspješnu večer na "strani" imali su i Anaheim Ducksi, koji su slavili u Dallasu. Prvaci iz 2007. godine u Teksasu su vrlo rano poveli s 2:0, da bi zatim dopustili Starsima povratak u igru i vodstvo 3:2 (Ribeiro) početkom posljednje trećine. Tada je, pak, uslijedio još jedan udar gostiju iz Anaheima, i bodovi zasluženo idu put Kalifornije. Strijelci za konačan preokret u ovom zanimljivom dvoboju bili su Perry i Selanne.

U preostaloj utakmici noćašnjeg programa, St. Louis Bluesi su rezultatom 3:1 slavili kod Phoenix Coyotesa, koji u posljednje vrijeme igraju očajno. Nakon prve polovice regularnog dijela sezone momčad Waynea Gretzkog bila je označena kao jedno od najugodnijih iznenađenja, no onda je došlo do velikog pada i praktično gašenja svih snova o nastupu u doigravanju.

NHL, rezultati, 28.02.2009: Boston - Washington 3:4 (OT), New Jersey - Florida 7:2, Dallas - Anaheim 3:4, Montreal - San Jose 3:2, Ottawa - Toronto 3:4 (OT), NY Islanders - Buffalo 2:0, NY Rangers - Colorado 6:1, Atlanta - Carolina 5:3, Nashville - Detroit 8:0, Phoenix - St. Louis 1:3, Edmonton - Minnesota 3:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!