Zimski sportovi

Velika pobjeda za Penguinse

Krešimir Ferlak • subota, 28.02.2009.
Velika pobjeda za Penguinse
Foto: EPA

Pet utakmica odigrano je u petak, a najviše pozornosti privukla je utakmica u Chicagu gdje su Pittsburgh Penguinsi stigli do važnih bodova u borbi za doigravanje. Montreal je slavio u Philadelphiji, dok su domaće pobjede ostvarili Detroit, Vancouver i Calgary.

U Pittsburghu su izgleda ipak shvatili da nema šale i da bi mogli propustiti doigravanje, ako čim prije ne počnu pobjeđivati u serijama i igrati kao aktualni prvaci Istoka. Na gostovanju u Chicagu odigrali su odličan susret i nakon produžetka nanijeli treći uzastopni poraz Blackhawksima. Domaćinima niti vrhunska partija kapetana Jonathana Toewsa nije pomogla da stignu do bodova.

Penguinsi su igrali bez svog kapetana Sidneya Crosbya, ali to im nije nimalo smetalo da odlično otvore susret. Jordan Staal je zabio već u četvrtoj minuti, a pet minuta kasnije novopridošli Chris Kunitz postigao je u prvoj utakmici svoj prvi pogodak u dresu Penguinsa. Nakon toga u seriju je krenuo Jonathan Toews. On je prvo smanjio do kraja perioda sa igračem više, a isto takvoj situaciji je i izjednačio nedugo nakon početka drugog perioda.

Pittsburgh je bio relativno tih sve do samog kraja drugog dijela kada su u zadnje dvije minute postigli dva pogotka i ponovo otišli an dva razlike. Zabili su Miroslav Satan i Maxime Talbot. Treći period je bio u potpunosti u znaku Chicaga i domaćini su zasluženo stiglo do izjednačenja. Toews je upotpunio svoj hat-trick novim pogotkom sa igračem više, a izjednačenje je pet minuta prije kraja donio David Bolland.

Utakmica je nakon toga otišla u produžetak gdje je sve riješio najbolji strijelac lige Evgeni Malkin. Ovaj fantastični Rus je bio dosta miran cijelu utakmicu, ali kada je bilo najvažnije postigao je pogodak vrijedan dva boda. Nakon ove pobjede, Pittsburgh se primaknuo na samo bod zaostatka od Buffala koji drži osmo mjesto na Istoku, posljednje koje vodi u doigravanje.

Montreal je, čini se, učinio pravu stvar kada su dali par dana i utakmica odmora Alekseju Kovalevu. Naime, nakon povratka u momčad, Kovalev igra odlično, a jučer je i u Philadelphiji bio ključan igrač u vrlo važnoj pobjedi za Canadiense. Flyersi su bolje otvorili susret i imali dva pogotka prednosti, ali produžetak je donio sreću za Montreal.

Domaćini su brzinski otvorili utakmicu i već nakon pola minute igre Joffrey Lupul je zatresao mrežu gostiju i Flyersi su poveli. Sredinom perioda vodstvo je povećao Mike Richards. Utakmica je bila mirna nekoliko minuta, a tada Canadiensi igraju tri minute kao iz snova i preokreću utakmicu. Tomas Plekanec je smanjio rezultat, a samo trinaest sekundi kasnije Tom Kostopoulos donosi izjednačenje. Aleksej Kovalev je zabio dvije minute nakon toga i Canadiensi su sa vodstvom i puno samopouzdanja otišli na prvi odmor.

U drugom periodu Philadelphija je u potpunosti preuzela kontrolu nad susretom i gosti mogu biti sretni što su u tom dijelu igre primili samo jedan pogodak. Izjednačio je Simon Gagne. Treći period je bio dosta izjednačen, ali nije donio nikakve promjene na semaforu pa se otišlo u produžetak. Montreal je izborio igrača više i takvu šansu nije propustio. Veteran Mathieu Schneider je bio strijelac na dodavanje Kovaleva te je tako donio pobjedu, Canadiensima koja ih je odvela u malo mirnije vode.

Detroit je u mirnim vodama od početka sezone, a njihova jedina briga je obrana, koja nije bila na očekivanoj razini. Prema zadnjih par utakmica, stvari idu na bolje. Chris Osgood se nakon gotovo dva tjedna vratio na vrata Red Wingsa i bio prva zvijezda utakmice protiv Los Angelesa sa 30 obrana. Derek Meech je doveo Detroit u vodstvo sredinom drugog perioda, a Tomas Kopecky je zabio na otvaranju treće. Aleksandar Frolov je ubrzo nakon toga smanjio, ali to je bilo sve što su Kingsi uspjeli napraviti i bodovi su ostali u Detroitu.

Dvije kanadske momčadi, Vancouver i Calgary, ostvarili su domaće pobjede protiv Tampe odnosno Minnesote. Tampa se u Vancouveru dugo držala u egalu, a pobjedu Canucksima je donio Steve Bernier sredinom zadnje trećine. Prije toga je za Canuckse zabio Alexandar Edler, a za Tampu Steven Stamkos. Flamesi su bili uvjerljivi protiv Wildsa, a ključna je bila druga trećina u kojoj su domaćini postigli tri pogotka. Igrač utakmice bio je Mike Cammalleri koji se dva puta upisao u listu strijelaca.

Nhl, rezultati, 27.2.2009.: Philadelphia – Montreal 3:4 (OT), Detroit – Los Angeles 2:1, Chicago – Pittsburgh 4:5 (OT), Calgary – Minnesota 4:1, Vancouver – Tampa Bay 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!