Zimski sportovi

Sharksi se nasukali

Ante Jukić • četvrtak, 26.02.2009.
Sharksi se nasukali

Od četiri noćas odigrana susreta u sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi hokejaša, najviše je pažnje privukao detroitski obračun dvaju najboljih momčadi Zapadne konferencije, domaćih Red Wingsa i San Jose Sharksa. Baš kao što je to bio slučaj u prethodna tri ovosezonska sraza ovih momčadi, domaći led opet se pokazao kao velika prednost...

Rasprodana Joe Louis Arena u Detroitu noćas je svjedočila posljednjoj epizodi ovogodišnjih regular season dvoboja Red Wingsa i Sharksa. Hoće li se ove dvije momčadi sastati u finalu doigravanja Zapadne konferencije ili će jedna od njih, a možda i obje, zapeti na nekoj ranijoj prepreci, ostaje nam za vidjeti, no ono što je sigurno je da će prednost domaćeg leda u tom eventualnom finalu značiti puno. U prethodne tri ovosezonske utakmice ovih rivala slavili su domaćini, a da tradicija ostane netaknuta Red Wingsi su se pobrinuli odličnom partijom kroz svih 60 minuta, ne ostavivši previše šansi gostima iz Kalifornije.

Da će Sharksi u Hockeytownu teško nastaviti svoju pobjedničku seriju (stigli u Detroit s četiri vezane pobjede), u sedmoj je minute utakmice pogotkom za 1:0 najavio najbolji strijelac Red Wingsa ove sezone, Marian Hossa. Četiri minute prije odlaska na prvi odmor prednost domaćina udvostručio je Ville Leino, a sve dvojbe oko pobjednika početkom druge trećine fenomenalnim je pogotkom otklonio Henrik Zetterberg. U trenutku dok su gosti s igračem više na ledu tražili hvatanje priključka, sjajni Šveđanin "ukrao" je pločicu, sjurio se s njom u kontru, da bi onda piruetom izbacio iz igre svog čuvara i pogodio mrežu Nabokova za velikih 3:0 aktualnih prvaka. Nedugo nakon majstorije domaće "40-ice" počasni gol za goste postigao je Ehrhoff, dok su do konačnih 4:1 Red Wingsi došli tri minute prije kraja, drugim pogotkom večeri Zetterberga.

Popularni "Hank" noćas je još jednom pokazao zašto su čelnici kluba za njegov novi, 12-godišnji ugovor, prošlog mjeseca "iskrcali" čak 73 milijuna dolara. "Henrik je čudo od igrača, pravi smo sretnici što ga imamo u svojim redovima", sijao je od zadovoljstva generalni menadžer Ken Holland, nakon što se njegova momčad primaknula na samo tri boda zaostatka za Sharksima na vrhu poretka Zapadne konferencije (91-88). Iako svi stručnjaci i ljubitelji hokeja očekuju još najmanje četiri ovosezonska sraza Red Wingsa i Sharksa, u finalu doigravanja Zapada, naravno, statistika nam ipak nudi nešto drugo. Naime, od 1999. godine samo su se tri puta u finalu konferencije našle dvije prvoplasirane momčadi nakon regularnog dijela sezone...

I dok su Detroit i San Jose svoje brige oko doigravanja odavno riješili, te im sada samo preostaje "potući" se za pozicije s kojih će u njega krenuti, dva velikana s Istoka vode veliku borbu za jednu od "onih" osam pozicija. NY Rangersi i Pittsburgh Penguinsi ušli su u dio sezone u kojem je svaki bod važan, a noćas su ih ove dvije momčadi kombinirano osvojile tri, od mogućih četiri.

Penguinsi su na svom ledu dočekali slabašne NY Islanderse i mučili se s njima od prve do zadnje sekunde. Kad je već izgledalo da gledatelji u Mellon Areni neće dočekati razlog za slavlje u regularnom dijelu utakmice, stvari je u svoje ruke uzeo Petr Sykora, čiji je 23. ovosezonski pogodak konačno prekinuo muke Penguinsa i ostavio dva vrlo važna boda u Pennsylvaniji. Još važnija ako se zna da su prošlogodišnji vice-prvaci goste s Long Islanda dočekali bez svoje prve zvijezde, Sidneya Crosbyja.

Novoustoličeni trener Rangersa, John Tortorella, već je u svom debiju na klupi njujorške momčadi imao priliku vidjeti u kakav se posao "uvalio". Rangersi su ponovno odigrali jednu rastrganu utakmicu, s puno "crnih rupa", tako da su se na kraju morali zadovoljiti samo jednim osvojenim bodom u Air Canada Centru. Goste je u vodstvo sredinom druge trećine doveo Redden, deset minuta prije kraja stvari je na početak vratio Hagman, a u junake Maple Leafsa na kraju su se prometnuli Vesa Toskala i Nikolaj Kulemin. Prvi zato što je zaustavio sva tri kaznena udarca gostiju, drugi jer je jedini uspio svladati Henrika Lundqvista i potvrditi drugu pobjedu nad Rangersima u samo tri dana. Interesantno, nedjeljnim slavljem u Madison Square Gardenu, također nakon kaznenih udaraca, Maple Leafsi su praktički uručili otkaz Tomu Renneyu, da bi sada, evo, odmah na početku njegove avanture na klupi "zapaprili" i Tortorelli.

U posljednjoj utakmici večeri, Flyersi su dugo lomili, a naposljetku i slomili, otpor gostiju iz Los Angelesa. Golove u 2:0 pobjedu momčadi iz Philadelphije ugradili su Carter i Gagne, ovaj potonji u posljednjoj sekundi utakmice.

NHL, rezultati, 25.02.2009: Detroit - San Jose 4:1, Toronto - NY Rangers 2:1 (SO), Pittsburgh - NY Islanders 1:0, Philadelphia - Los Angeles 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!