Zimski sportovi

"Uragan" Kovalčuk poharao Kaliforniju

Ante Jukić • utorak, 17.02.2009.
"Uragan" Kovalčuk poharao Kaliforniju

Ni novi čovjek na klupi nije donio prekid gostujućeg "posta" Pittsburgh Penguinsa, koji su nakon izvođenja kaznenih udaraca poraženi od NY Islandersa. Još jedan gostujući poraz, ukupno sedmi zaredom, upisali su i NY Rangersi, dok je, pak, odlična dva dana zaokružio Ilja Kovalčuk, strijelac ukupno pet pogodaka na kalifornijskoj turneji Atlanta Thrashersa...

Šok ovog puta nije urodio željenim plodom, barem zasad. S novim čovjekom na klupi, Danom Blysmom, Pittsburgh Penguinsi su nastavili s neuvjerljivim igrama koje ih "krase" u posljednje vrijeme, i koje su dovele do otkaza Michelu Therrienu. Iako su u ponedjeljak uzeli bod, točnija dijagnoza je da su zapravo izgubili još jedan, jer u NHL -u nemate puno većih prilika za pobjedu od dvoboja s već odavno otpisanim NY Islandersima.

Domaćine, koji su Penguinse dočekali s pet uzastopnih poraza na "kontu", u vodstvo je u 12. minuti prve trećine doveo Chris Campoli, da bi za 1:1 malo prije odlaska na prvi odmor pogodio najproduktivniji igrač lige, Evgenij Malkin. Po istom scenariju kao prva, odigrana je i druga trećina, u kojoj su se u listu strijelaca upisali Nielsen (2:1 za Islanderse u 14. minuti) i Whitney (drugo izjednačenje na utakmici, tri minute prije kraja trećine). Rezultat 2:2 na semaforu je stajao sve do isteka regularnog dijela utakmice, a nije se promijenio ni u dodatnih pet minuta, tako da je pobjednik odlučen ruletom kaznenih udaraca.

Uspješni izvođači u redovima domaćina bili su Nielsen i Tambellini, dok je za vratara Joeya MacDonalda jedini rješenje uspio pronaći Petr Sykora. Posrtajem na Long Islandu, Penguinsi su nastavili očajan niz na gostovanjima u 2009. godini - pobijedili su tek jednom u deset nastupa.

Kroz sličnu situaciju kao prošlogodišnji vice-prvaci prolaze i NY Rangersi. Olakotna okolnost za momčad s Manhattana je činjenica da su imali sjajan start sezone, koji ih još uvijek drži na poziciji za doigravanje, no pitanje je koliko će zalihe potrajati. Osmi poraz u zadnjih devet nastupa Rangersi su upisali na gostovanju kod probuđenih St. Louis Bluesa, junak kojih je bio B. J. Crombeen, strijelac pobjedničkog gola pet minuta prije kraja.

Dogodilo se to pri rezultatu 1:1, nakon što je svaka momčad zabila po jednom u drugoj trećini. Za 1:0 domaćina točno na polovini trećine pogodio je Carlo Colaicovo, dok je na drugoj strani uzvratio Lauri Korpikoski. Ovom pobjedom Bluesi su samo potvrdili odličnu formu koja ih krasi u posljednje vrijeme, zbog koje sad ni doigravanje ne izgleda tako nedostižnu. Veći dio sezone momčad iz grada glazbe taborila je na posljednjem mjestu poretka Zapadne konferencije, da bi sad došli na ne prevelikih šest bodova zaostatka za toliko željenim osmim mjestom.

Za razliku od Bluesa, Phoenix Coyotesi posljednjih se mjesec dana nalaze u slobodnom padu. Još tamo uoči All-Star vikenda trupe Waynea Gretzkyja bile su na visokom petom mjestu Zapada, no nakon toga porazi su se počeli nizati kao na tekućoj vrpci. Noćas su Coyotesi upisali i devet u zadnjih deset nastupa, a bolji od njih bili su Edmonton Oilersi, koji su slavlje u Phoenixu osigurali odličnom posljednjom trećinom, u kojoj su golove postigli Souray i Horcoff. Uoči ulaska u odlučujućih 20 minuta rezultat je bio 1:1 (Hemsky za vodstvo gostiju, izjednačenje Jovanovskog tri sekunde prije kraja druge trećine).

Ottawa Senatorsi su svoj preporod nastavili 2:0 pobjedom u Nashvilleu (Foligno i Heatley), Dallas Starsi su nakon penala odnijeli pobjedu iz Columbusa, a pravi triler u Los Angelesu su odigrali domaći Kingsi i gosti iz Atlante. Iako su Thrashersi, drugim pogotkom večeri Ilje Kovalčuka, početkom posljednje trećine pobjegli na 6:3, Kingsi su furioznom završnicom uspjeli doći do izjednačenja, s time da je Anže Kopitar za 6:6 pogodio samo pet sekundi prije kraja. Ipak, ono što su ispustili u regularnom dijelu, gosti su "zakaparili" nakon izvođenja kaznenih udaraca, junak kojih je bio Erik Christensen.

Thrashersi su, tako, večer nakon velikih 8:4 u Anaheimu, pobijedili i u LA-u, a posebno će ove dvije utakmice pamtiti njihov najbolji igrač, Ilja Kovalčuk, koji je kalifornijskim rivalima kombinirano isporučio pet "komada".

NHL, rezultati, 16.02.2009: NY Islanders - Pittsburgh 3:2 (SO), Columbus - Dallas 2:3 (SO), St. Louis - NY Rangers 2:1, Nashville - Ottawa 0:2, Phoenix - Edmonton 1:3, Los Angeles - Atlanta 6:7 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!