Nogomet

"Jednog bih dana volio u Dinamo"

Zoran Zdelar • srijeda, 28.01.2009.
"Jednog bih dana volio u Dinamo"
Foto: Sandro Donda

Kapetan Rijeke Anas Sharbini u razgovoru za Sportnet.hr odgovorio je na mnoga zanimljiva pitanja koja ga okružuju. Rijeka, Dinamo, Hajduk, Celtic, reprezentacija - mladi riječki nogometaš bez dlake na jeziku...

Mnogi su nakon završetka prvog dijela sezone smatrali da je Anas Sharbini odigrao svoju posljednju utakmicu u dresu Rijeke nakon informacija o zanimanju brojnih klubova za njegov angažman, a predvodili su Dinamo i Hajduk. No, do kraja prijelaznog roka ostalo je još tek nekoliko dana i sve je izglednije da će na Kantridi ipak ostati do kraja sezone.

Mnogi treneri o mladom kapetanu Rijeke imaju vrlo visoko mišljenje, a među takve spada i hrvatski izbornik Slaven Bilić koji je ranije ovog mjeseca u razgovoru za engleske medije sipao komplimente na Anasov račun. Među ostalim, usporedio ga je s Robertom Prosinečkim te je kazao da bi njegova cijena u nekoj većoj ligi iznosila oko 15 milijuna eura.

"Odlično je kad te izbornik hvali i to je lijepo čuti. To je motiv za daljnji rad i znak da sam na pravom putu. Svaka pohvala godi, a pogotovo od tako velikog trenera kao što je to Slaven Bilić", rekao nam je Anas Sharbini u razgovoru tijekom rovinjskih priprema.

Celtic je navodno najzainteresiraniji za dovođenje mladog veznjaka, koji se nerijetko zna i sam upisati u listu strijelaca. "Celtic je stvarno velik klub i iz Rijeke doći u Škotsku je san svakog nogometaša. Ne znam koliko je u tome istina, jer se ovih dana mnogo toga piše i priča. Lijepo je to čuti, ako je istina. No, ne opterećujem se time. Koncentriran sam na pripreme Rijeke i maksimalno sam usredotočen na njih."

Od Anasa se očekivalo da bude jedan od najvažnijih igrača u mladoj reprezentaciji Hrvatske, no u tome su ga spriječili razni sukobi s izbornikom Draženom Ladićem. "Ne bih se vraćao na to što se događalo. To je zaboravljeno i bolje se toga ne prisjećati", rekao je Anas o sukobu s Ladićem koji ga je na kraju i koštao 80.000 kuna, a tu je kaznu podmirila Rijeka.

O zanimanju Dinama i Hajduka mnogo se pisalo, a koga bi Anas izabrao kad bi kojim slučajem na stolu imao istovjetne ponude iz Zagreba i Splita? "Dinamo je najveći klub u Hrvatskoj i volio bih jednog dana zaigrati za njih. No, ja sam sad kapetan Rijeke, ovdje sam rođen i ne smijem tako razmišljati. Gdje god odem uvijek ću navijati za Rijeku i taj klub će mi biti broj jedan."

Sportski direktor Dinama, Zoran Mamić, prije mjesec je dana kao jedan od razloga za odustajanje dovođenja Sharbinija naveo i to što ima previše raznih "savjetnika i prijatelja". Trenutno za njegovu karijeru skrbi Sanjin Ugarković, a nekad je bio pod ugovorom s Mamić Sport Agency, koja ga na svojim internetskim stranicama još uvijek navodi kao vlastitog igrača.

"Kad sam imao oko 11 godina potpisao sam skupa s bratom ugovor na tri godine s Mamićevom agencijom. Nakon što je to razdoblje prošlo ugovor nismo produžili i na tome je ostalo."

Trenutno Anas o svojoj karijeri razgovara isključivo s ocem Jamalom i menadžerom Ugarkovićem. "Nisam previše upućen u postojanje tih raznih savjetnika i prijatelja. Razgovaram samo s ocem i menadžerom. S drugim nikim ne kontaktiram. Znam da ima puno priča i u to se svi miješaju, ali ja o tome ne znam ništa."

Rijeka je krajem godine objavila informaciju da su u tijeku pregovori s kapetanom o produženju ugovora. Na Kantridi su svjesni da Anasa neće moći još dugo zadržati, ali vjerojatno pokušavaju ono što je napravio i Dinamo s Lukom Modrićem kad je potpisan ugovor u trajanju od deset godina što mu je podignulo cijenu prilikom prodaje. "Klub mi je ponudio na kraju prvog dijela sezone novi ugovor, ali nisam još ništa potpisao. Trenutno se čeka i ne znam što će biti od toga."

Tko je najdraži i/ili najvažniji trener u karijeri Anasa Sharbinija. Je li to Zlatko Dalić koji mu je prvi dao veću priliku? "Dalić mi je dao stvarno vrhunsku priliku i da on nije došao ne znam gdje bih sada bio. Sve mi se poklopilo, dao mi je i kapetansku vrpcu. Daliću ću biti dužan cijeli život, no najbolji trener pod kojim sam radio je Slaven Bilić", rekao je Anas prisjetivši se sudjelovanja na Europskom prvenstvu proteklog ljeta.

Anasa je Bilić pozvao kao igrača van konkurencije kako bi skupljao iskustvo, ali nije ipak ostao cijelo vrijeme u reprezentaciji. "Rijeka je igrala Intertoto utakmicu protiv Renove, a Dalić je došao na utakmicu s Njemačkom i razgovarao je sa Slavenom. Pitao me je želim li se vratiti u klub, a kako nisam mogao nastupiti na Euru, nisam imao ništa protiv povratka u klub."

Prije dvije godine otac Jamal medijima je otkrio da bi on i njegov brat Ahmad mogli zaigrati za reprezentaciju Palestine jer nisu bili zadovoljni tretmanom u hrvatskoj reprezentaciji. "Stigla nam je pozivnica, a tad je taman bila afera s Ladićem. No, nije to bilo nešto ozbiljno i odbili smo. Ili ću igrat za Hrvatsku ili za nikoga."

Kakvi su planovi s reprezentacijom? "U Austriji mi je bilo stvarno lijepo i htio bih ponovno natrag u reprezentaciju. Svjestan sam da moram pružiti još više, ali moram i u jači klub. Rijeka je mali klub i teško se iz nje ulazi u reprezentaciju."

Evo i potvrde da se u Hrvatskoj nogometnoj ligi sve, ili barem gotovo sve, vrti oko Dinama i Hajduka. Nije tajna da je igračima u ostalih deset klubova upravo dvoboj s vodećom dvojkom hrvatskog nogometa iznimno bitan. "Najdraža utakmica u dresu Rijeke mi je pobjeda nad Hajdukom od 4:0, a najgora ona u kojoj nas je Dinamo porazio sa 6:1", naveo je Anas svoju najdražu i najgoru utakmicu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!