Zimski sportovi

Ovečkin osvojio Pittsburgh

Krešimir Ferlak • četvrtak, 15.01.2009.
Ovečkin osvojio Pittsburgh
Foto: EPA

Najuzbudljivija utakmica večeri odigrana je u Pittsburghu gdje su u goste stigli Washington Capitalsi. Ovečkin i društvo odnijeli su bodove iz Mellon Arene. Red Wingsi su slavili u Anaheimu, dok su pobjede upisali i Chicago, te Ottawa...

Pittsburgh i Washington. Novi veliki rivali u Nhl-u. Alex Ovečkin i Aleksandar Semin s jedne strane, te Evgeni Malkin i Sidney Crosby s druge strane. Ponajbolji mladi igrači svijeta na jednom mjestu i utakmica koju svi žele vidjeti. Već je poznato da se Ovečkin i Malkin ne vole previše, a u zadnje vrijeme su i Semin i Crosby preko novina slali otrovne strelice tako da je jučerašnja utakmica najavljivana kao polaganje računa. I bio je to fantastičan dvoboj.

Utakmica je odmah krenula žestoko. U prvim sekundama šansa za goste iz glavnog grada, ali tada na brzinu zarađuju šest minuta isključenja i Pittsburgh takvu priliku koristi. Evgeni Malkin je zabio sa igračem više i prednost je na strani domaćih. Do kraja prvog perioda poduzetniji gosti, ali bez rezultata. Na otvaranju druge stiglo je izjednačenje. Viktor Kozlov je bio strijelac i stvari su se vratile na početak.

Pittsburghov je odgovor stigao brzo. Miroslav Satan je zabio svoj 350-ti pogodak u karijeri i Penguinsi su ponovno u prednosti. Tempo utakmice se nije niti trenutka smanjivao i već za nekoliko minuta stiglo je novo izjednačenje. Semin je završio prekrasnu akciju Capitalsa i rezultat je izjednačen. Početkom trećeg dijela na scenu stupa Alex Ovečkin. Do tada se nije previše iskazao, ali zadnjih 20 minuta odigrao je vrhunski i bio najzaslužniji što je Washington odnio dva boda iz dvorane ljutih neprijatelja.

Ovečkin je otvorio period pogotkom nakon gužve pred vratima Penguinsa. Domaćini ipak ubrzo uzvraćaju. Lijepi udarac Ryana Whitneya s plave i rezultat je ponovno izjednačen. Pet minuta kasnije Tomas Fleischmann sprema u gol jedan odbijanac nakon Ovečkinovog udarca i tu je u stvari bio kraj. Pittsburgh se više nije uspio vratiti, a Washington im je samo još stavio malo soli na ranu jer su još dva puta natjerali domaćine da vade pločicu iz svojih vrata.

Nakon krasnog solo prodora ponovno je strijelac Ovečkin, a u zadnjim trenucima je i Jeff Schultz pogodio praznu mrežu za konačnih 6:3. Pittsburgh je osim poraza zabrinula i ozljeda Crosbya. On je pet minuta prije kraja nezgodno pao u zaštitnu ogradu i otišao u svlačionicu. Nakon utakmice je rekao da se nada da će ipak biti sve u redu. S druge strane, veliko slavlje za Ovečkina i društvo. Zaslužena pobjeda Capitalsa i još jedan dokaz da ove sezone mogu računati na velike stvari.

Detroit je nakon poraza u produžetku u Dallasu stigao u Anaheim na noge Ducksima. Honda Center je uvijek neugodan teren, ali aktualni prvaci ipak nisu pali drugi puta u tri dana. Detroit je bolje krenuo u utakmicu i sredinom prve Thomas Holmstrom je zabio i Red Wingsi su u vodstvu. Ducksi se ipak brzo bude i preokreću već do kraja perioda. Prvo je Ryan Getzlaf izjednačio rezultat, a samo dvije minute kasnije Corey Perry je zabio sa igračem više za vodstvo Ducksa.

Red Wingsi su puno bolje odigrali drugi period i dominirali, ali i na kraju tog dijela ostalo je jedan razlike za Duckse. Pao je po jedan pogodak sa svake strane. Jiri Hudler je sa igračem više izjednačio rezultat, a Steve Montador je iskoristio jednu od rijetkih prilika Anaheima u drugom periodu i vratio prednost domaćinima. Detroitu je tako, ponovno trebao preokret u trećem periodu da bi stigli do bodova.

Preokret se dogodio u razmaku od samo 35 sekundi! Dan Cleary je izjednačio rezultat, a dok su se domaćini još oporavljali od šoka primljenog pogotka, uslijedio je novi! Johan Franzen je iskoristio zbunjenost Anaheimove obrane i postigao pogodak za pobjedu. Detroit je još jednom pokazao da za njih nema izgubljene utakmica i da su prvaci i ove sezone spremni na sve. Kako god bilo i dalje su favoriti broj jedan za novi naslov.

Ottawa pomalo diže formu. Nakon što su u subotu razbili Carolinu, jučer su slavili u Atlanti. Domaćini su dva puta vodili, ali pogodak Deana McAmmonda početkom drugog perioda donio je dva boda Senatorsima. Prije njega, za Ottawu su zabili Daniel Alfredsson i Jason Spezza, dok su strijelci za Atlantu bili Todd White i Chris Thorburn. Ottawi će trebati još dosta takvih pobjeda ako se žele uključiti u borbu za doigravanje.

Buffalo je nastavio neuspješan niz gostovanja pa Zapadu porazom u Chicagu. Iako je Aleš Kotalik doveo Sabrese u vodstvo, do kraja su Blackhawksi bili uvjerljivi i odnijeli pobjedu od 4:1. Sharp, Toews, Havlat i Wisniewski su bili strijelci za Chicago za nova dva boda. Chicago sigurno drži četvrto mjesto Zapadne konferencije, dok Sabresi nastavljaju bitku za jedno od zadnjih mjesta koje vodi u doigravanje Istoka.

NHL, rezultati, 14.1.2009.: Pittsburgh – Washington 3:6, Atlanta – Ottawa 2:3, Chicago – Buffalo 4:1, Anaheim – Detroit 3:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!