Zimski sportovi

Večer uvjerljivih domaćina

Krešimir Ferlak • petak, 09.01.2009.
Večer uvjerljivih domaćina

Četvrtak je donio jedanaest novih utakmica, a dva nova boda tražili su Penguinsi u Nashvilleu. Bili su na dobrom putu, pa ostali bez ičega. Montreal je bio uvjerljiv u kanadskom derbiju protiv Toronta, isto kao i Detroit protiv Dallasa. Iznenađenje večeri priredila je Atlanta u New Jerseyu. To je bio ujedno i jedini susret u kom su slavili gosti...

Pittsburgh je prije dva dana prekinuo niz poraza pobjedom nad Atlantom, a sada su na nove bodove računali kod neuvjerljivog Nashvillea. Vrlo dobro su krenuli. Petr Sykora je doveo Penguinse u vodstvo sredinom prve trećine, a početkom druge prednost je povećana. Prvo je strijelac bio Jordan Staal, a ubrzo zatim i Maxime Talbot i izgledalo je da ništa ne stoji na putu bodovima za goste.

Međutim, tada se sve drastično mijenja. Nashville počinje igrati sve bolje i postizati pogotke. Martin Erat je vratio Predatorse u igru, a već do kraja drugog perioda stiglo je izjednačenje. David Legwand je postigao pogodak sa igračem manje, a u zadnjoj minuti perioda izjednačenje donosi Jared Smithson. Utakmica je tako u posljednjih dvadeset minuta tražila rješenje, a slavili su domaćini.

Penguinse je izgleda povratak Predatorsa u susret potpuno šokirao i više nisu bili previše opasni. Nashville je igrao strpljivo i čekao svoju priliku. Dočekali su je sredinom zadnjeg perioda kada su Penguinsi napravili isključenje. Ryan Suter je pogodio za prvo vodstvo Nashville na utakmici. Prvo i najbitnije. Gosti su nakon toga bacili sve u napad, ali izjednačenja nije bilo. U zadnjoj minuti još je Greg Zanon pogodio praznu mrežu Penguinsa za konačnih 5:3 i veliki preokret Nashvillea.

Montreal je nakon slavlja kod Rangersa dočekao Toronto u novom kanadskom derbiju. Maple Leafsi nisu uspjeli parirati domaćinima, a istaknuli su se jedino u grubostima, tučnjavama i isključenjima. Toronto je imao čak 82 minuta isključenja i time dodatno olakšao posao Canadiensima. Već u prvih pet minuta Sergej Kosticin i Maxim Lapierre su doveli Montreal do lijepe prednosti. Tomas Kaberle je ubrzo smanjio, ali to je bilo praktički sve od Toronta.

Do kraja prve trećine dva razlike je vratio Guillame Latendresse, a katastrofu gostiju nagovijestili su Aleks Kovaljev i Andrej Kosticin golovima u drugom periodu. Do kraja utakmice smo ipak vidjeli mnogo grubosti i samo po jedan pogodak sa svake strane. Max Pacioretty je zabio za Canadiense, a u posljednjim trenucima je poraz malo ublažio Matt Stajan. Nova pobjeda za Montreal i nove brige za Toronto kojima doigravanje izgleda sve dalje.

Dallas zadnjih tjedana igra u solidnoj formi i došli su u Joe Luis Arenu tražiti moguće iznenađenje protiv aktualnih prvaka. Iznenađenja ipak nije bilo. Ni blizu. Detroit je odigrao utakmicu kao što doliči osvajačima Stanley Cupa i na kraju uvjerljivo i potpuno zasluženo slavio sa 6:1.

Već od prve minute vidjelo se da bi ova utakmica mogla biti jednosmjerna. Marian Hossa je načeo mrežu gostiju nakon pet minuta i tu je sve krenulo loše za goste. Nekoliko minuta kasnije odličan udarac sa plave crte je uputio Niklas Kronwall, a pred golom ga je u mrežu ugurao Dan Cleary. Kronwall je tu upisao prvu od tri asistencije večeri. U drugom periodu slična situacija. Prvo je nakon jedne kontre zabio Kirk Maltby, a ubrzo je s igračem više pogodio i Tomas Holmstrom i domaćini su već mogli zaključiti utakmicu.

Početkom zadnje trećine lijep pogodak je postigao Loui Eriksson i nada se probudila u redovima Dallasa. To je ipak bilo kratkog vijeka. Novi problemi Starsa sa isključenjima i Pavel Dacjuk vraća četiri razlike za Detroit. Dallas se nakon toga više uopće nije vidio na ledu i mogu biti zadovoljni što su do kraja primili još samo jedan pogodak. Henrik Zetterberg je bio strijelac za konačan rezultat. Nova odlična predstava Red Wingsa i utakmica za zaborav Starsa.

Atlanta je dočekala uspavani New Jersey i stigla do rijetke pobjede u Prudential Centreu. Devilsima jednostavno ništa nije polazilo za rukom i Thrashersi su to vješto iskoristili. Kari Lehtonen na vratima Atlante je obranio 29 udaraca, a za dugu noć Devilsa pobrinuli su se napadači Thrashersa koji su natjerali domaćine da četiri puta vade pločicu iz svog gola. Utakmica je riješena u drugom periodu kada su zabili Colby Armstrong, Ilja Kovalčuk i Jim Slater. Konačnih 4:0 za veliko slavlje Atlante postavio je Marty Reasoner početkom zadnjeg perioda.

Colorado je uz dobru defenzivnu igru i odličnog Andrewa Raycrofta na vratima pobijedio Chicago Blackhawkse. Ryan Smyth je zabio na otvaranju utakmice, da bi u drugom periodu uzvratio Brian Campbell. Golova više nije bilo sve do trećeg perioda kada zabija Wojtek Wolski i donosi dva vrijedna boda momčadi iz Denvera. Chicago je pritiskao, ali više nisu uspjeli zabiti. Raycroft je do kraja skupio čak 43 obrane i bio prva zvijezda utakmice.

Nakon dva poraza, pobjedničkim navikama se vratio Boston. Svladali su doma Ottawu, a prelomili su utakmicu sredinom zadnjeg perioda nakon što je zabio David Krejci. Bobby Ryan je postigao svoj prvi hat-trick u karijeri, ali niti to nije bilo dovoljno da spasi svoje Anaheim Duckse poraza kod Los Angeles Kingsa. Domaćini su na kraju slavili s 4:3, a pobjedu im je donio Aleksandar Frolov pogotkom s igračem više sredinom zadnjeg perioda.

Calgary je bio uvjerljiv protiv NY Islandersa, a Daymond Langkow je postigao pogodak i dva puta asistirao. Flyersi su svladali neugodnu Minnesotu s 3:1. Utakmicu je prelomio Mike Knuble početkom treće trećine. Novak u ligi, mladi Kyle Turris, donio je Coyotesima domaću pobjedu nad Tampom, a kod kuće je slavila i Florida. U derbiju divizije s 4:2 su bili bolji od Caroline uz pogodak i asistenciju Davida Bootha.

NHL, rezultati, 8.1.2009.: Boston – Ottawa 6:4, New Jersey – Atlanta 0:4, Philadelphia – Minnesota 3:1, Montreal – Toronto 6:2, Florida – Carolina 4:2, Detroit – Dallas 6:1, Nashville – Pittsburgh 5:3, Colorado – Chicago 2:1, Calgary – NY Islanders 5:2, Phoenix – Tampa Bay 3:2, Los Angeles – Anaheim 4:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!