Zimski sportovi

Detroit dobio utakmicu sezone

Krešimir Ferlak • četvrtak, 01.01.2009.
Detroit dobio utakmicu sezone
Foto: EPA

Chicago je na stadionu svoje bejzbol momčadi, Chicago Cubsa, dočekao Detroit u utakmici o kojoj se priča od početka sezone. I imalo se zašto. Bila je to fantastična utakmica sa puno golova, prekrasnih akcija, odličnom atmosferom i još jednom pobjedom aktualnih prvaka.

Najočekivanija utakmica godine odigrana je danas na Wrigley Fieldu u Chicagu. NHL liga je ove godine za Winter Classic izabrala dvije momčadi koje su igrale i u prvoj sezoni najbolje svjetske hokejske lige. Chicago i Detroit su veliki rivali, pa iako su Red Wingsi zadnjih dvadesetak godina puno uspješniji, ove godine je Chicago dosta blizu i njihove utakmice su pravi derbiji.

Govoriti o favoritima u ovakvoj utakmici je nezahvalno. Igra se na otvorenom, na hladnoći gdje potpuno drugačije led reagira na promjene vremena, a niti sami igrači nikada nisu igrali ovakve utakmice pa je i njima potrebna adaptacija. Wrigley Field je ugostio 40 tisuća navijača koji su uistinu uživali u nesvakidašnjem doživljaju prvoga dana nove godine. NHL liga ima plan svake godine prvoga siječnja napraviti ovakav spektakl, a pokazalo se da je to puni pogodak.

Utakmica je osim u odličnom ugođaju, odigrana i u odličnim uvjetima. Temperatura se spustila do četiri stupnja ispod nule, snijega nije bilo, a niti vjetar nije stvarao velike probleme igračima. Krenulo je uraganski! Detroit je zaradio dva isključenja već u prve dvije minute, a to Chicago koristi i pogotkom Krisa Versteega dolaze do vodstva. Nakon toga su zaredala isključenja domaćina, a sada je gol sa igračem više postigao Detroit, preko Mikaela Samuelssona.

Nova prilika sa igračem više donijela je i novi pogodak za Chicago. Martin Havlat je ispred gola lijepo u mrežu pospremio dodavanje Versteega. Do kraja perioda još je Ben Eager nakon krasne solo akcije postigao pogodak i Chicago je uz fanatičnu publiku imao lijepu prednost protiv prvaka. Međutim, Detroit je nakon toga odigrao fantastičnih 40 minuta i očitao pravu malu lekciju mladim i nadarenim Blackhawksima.

Drugi period je odmah krenuo sa pritiskom Red Wingsa, a Jiri Hudler se najbolje snašao pred golom domaćih i smanjio rezultat. Vrlo slična akcija donijela je izjednačenje, a ponovno je zabio Hudler. Nakon toga na scenu je stupio Pavel Datsyuk. Ovaj fantastični Rus je solo akcijom ispremiješao cijelu obranu Chicaga, a zatim i vratara Cristobala Hueta i postigao jedan od najljepših pogodaka, ne samo ove utakmice, već i cijele sezone.

Chicago jednostavno više nije uspio uspostaviti ravnotežu, a kamoli ozbiljnije zaprijetiti, dok su Red Wingsi nastavili sa ubojitim napadima prema vratima Hueta. U trećem periodu ponovno gol sa igračem više za Detroit. Brian Rafalski se lijepo snašao pred vratima i povećao vodstvo an 5:3. Ubrzo zatim zabio je i Brett Lebda i utakmica je već bila zaključena. Do kraja je ipak Chicago smanjio jer je deset sekundi prije kraja, ponovno sa igračem više, sa plave linije pogodio Duncan Keith.

Prekrasan dan u Chicagu, odlična atmosfera, odlična utakmica koja je ponudila sve ono najbolje što hokej ima. Detroit je ponovno pokazao da kad igraju potpuno angažirano da su i dalje najbolja momčad u ligi. Chicago je bio dobar suparnik samo u prvih dvadeset minuta i Blackhawksi moraju još puno raditi da bi došli na razinu prvaka. Oni su odlična momčad, ali još treba napredovati da bi bili spremni za najviše domete.

NHL, Winter Classic, Wrigley Field, Chicago, 1.1.2009: Chicago – Detroit 4:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!