Zimski sportovi

Crosby prekinuo sušu

Krešimir Ferlak • utorak, 23.12.2008.
Crosby prekinuo sušu

Četiri utakmice odigrane su u ponedjeljak u najjačoj ligi svijeta hokeja na ledu. Pittsburgh je nakon produžetka izborio pobjedu u Buffalu, dok je derbi Zapada između Vancouvera i Anaheima pripao domaćim Canucksima....

Penguinsi traže izlazak iz male krize u koju su upali u posljednjih mjesec dana, a pobjeda nad Buffalom bi mogla biti poticaj da se upravo to i dogodi. Pittsburgh ponovno nije briljirao, daleko od toga, ali osvojili su dva boda i to je najbitnije. Buffalo je bio bolji i dominantniji u prvom i početkom drugog perioda, ali tada su stali i Penguinsi su znalački uzeli ponuđeno.

Buffalo je poveo nakon točno jedne minute igre. Prvi udarac na utakmici završio je u mreži nakon šuta Daniela Paillea s plave linije. Pločica je pred golom promijenila smjer i završila u nebranjenom dijelu mreže Marca-Andre Fleurya. Zanimljivo je da je samo u prvom dijelu Pittsburgh imao više udaraca na gol, iako je Buffalo dominirao. Udarci su na kraju bili debelo na strani domaćih, 35-22, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Početak drugog perioda to nije dao naslutiti. Aleš Kotalik je iskoristio lošu izmjenu gostiju i sjurio se prema vratima te poentirao za 2:0 domaćih. Tek tada se Penguinsi bude i samo malo igre na višem nivou ubrzo im je donijelo izjednačenje. Prvo je Pascal Dupuis donio izjednačenje, a nešto kasnije je udarac Alexa Goligoskog kroz gužvu pronašao put do mreže za izjednačenje. Do kraja drugog dijela Buffalo ipak opet vodi jer je Clarke MacArthur zabio sa igračem više.

U trećem periodu Pittsburgh je uputio sam tri udarca na gol, ali jedini su zabili u tih dvadeset minuta. Iskoristili su prvu šansu sa igračem više na utakmici i novim pogotkom Goligoskog izjednačili rezultat. Otišlo se u produžetak gdje se na rješenje susreta čekalo samo 43 sekunde. Jedna udarac Evgenija Malkina, Sidney Crosby je skrenuo u gol, donio pobjedu svom Pittsburghu i prekinuo post od devet utakmica bez postignutog pogotka. Crosby je za to vrijeme puno asistirao, ali put do mreže nije pronašao. Sada je zabio u jako važnom trenutku.

Bodovi su tako otišli u Pittsburgh i trebao bi ovo biti veliki podstrek za Penguinse da počnu pobjeđivati u serijama kao što su radili prošle sezone. Sabresi su bili jako razočarani, ali sami su krivi za poraz i ako nastave ovako olako prosipati bodove mjesto u doigravanje će itekako doći u pitanje.

Vancouver je potpisao Matsa Sundina, veliki Šved se momčadi priključuje tek nakon Božića, ali groznica oko dolaska te Skandinavske legenda je već dobrano zahvatila Vancouver. Momčad je također osjetila pozitivne vibracije i vrlo dobrom igrom svladala uvijek neugodne i opasne Anaheim Duckse.

Početak nije bio idealan za Canuckse, Bobby Ryan je doveo Anaheim u vodstvo nakon devet minuta susreta, ali od tada domaćini sve preuzimaju u svoje ruke. Već do kraja prvih dvadeset minuta uspjeli su preokrenuti rezultata sa dva pogotka sa igračem više. Mason Raymond je izjednačio rezultat, a dvije minute prije isteka perioda Ryan Kesler je donio prednost Canucksima. Daniel Sedin je takao preuzeo stvari u svoje ruke i sa dva pogotka donio velikih 4:1 domaćinima

Sedin je lijepo rasporedio svoje pogotke. Prvi je postigao na otvaranju drugog perioda, a drugi na početku treće trećine. Ducksi su tek u zadnjih desetak minuta počeli ponovno igrati i to im se zamalo isplatilo. Naime, Scott Niedermayer je prvo smanjio na dva razlike, a ubrzo zatim je zabio i Samuel Pahlsson i ušlo se u zanimljivu završnicu. Rezultat se ipak nije više mijenjao i Vancouver je zasluženo stigao do pobjede. Canucksi su pokazali već da se sa svima mogu nositi, a kad još uklope velikog Sundina u ekipu biti će prava prijetnja za sve.

Edmonton i Phoenix su dvije ekipe koje bi se mogle krajem sezone boriti za mjesto pod suncem, odnosno u doigravanju. Zato su bodovi iz međusobnih utakmica jako bitni. U ovoj utakmici ekipe su podijelile periode i pogotke u njima. Oilersi su zabili dva u prvom i zadnjem i tako stigli do pobjede. Zach Stortini i Marc-Antoine Pouliot su zabili za Oilerse u prvom, a Martin Hanzal i Enver Lisin izjednačili u drugom periodu. Važne bodove u Edmontonu su svojim golovima u zadnjih dvadeset minuta ostavili Sheldon Souray i Andrew Cogliano.

Za razliku od Edmontona i Phoenixa, Atlanta i Toronto, kako sada stvari stoje, neće ući niti u borbu za doigravanje, ali uvijek je lijepo odnijeti pobjedu. To je ovoga puta uspjelo Maple Leafsima na gostovanju u CNN-ovom gradu. I bili su vrlo uvjerljivi. Čak šest puta su tresli mrežu Thrashersa, a Nik Antropov je postigao pogodak i tri puta asistirao i bio igrač sa najviše poena u utakmici.

Osim snažnog Kazahstanca za Maple Leafse su još zabili Moore, Williams, Ponikarovsky, Stajan i Hagman, dok su poraz Atlante ublažili Colby Armstrong i Todd White. Još jedna teška noć za Atlantu, dok su Maple Leafsi dobili novi elan za nastavak sezone. Da li će se to prenijeti i na sljedeću utakmicu, tek treba vidjeti.

NHL, rezultati, 23.12.2008: Buffalo – Pittsburgh 3:4 (OT), Atlanta – Toronto 2:6, Edmonton – Phoenix 4:2, Vancouver – Anaheim 4:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!