Zimski sportovi

Ni Boston ne može vječno

Ante Jukić • četvrtak, 11.12.2008.
Ni Boston ne može vječno
Foto: EPA

Sjajan niz Boston Bruinsa prekinut je u Washingtonu, gdje su Capitalsi ubilježili svoju 11. ovosezonsku domaću pobjedu. Uspješni su na svom ledu bili i Red Wingsi, zahvaljujući furioznoj završnici susreta protiv Calgaryja...

Ni dva pogotka razlike deset minuta prije kraja nisu bila dovoljna Calgary Flamesima za osvojiti Joe Louis Arenu. Kada je bilo najpotrebnije, aktualni prvaci su posegnuli za većim dijelom utakmice skrivenim adutima, tako da se su Flamesi na kraju morali zadovoljiti samo s jednim osvojenim bodom.

Da će ovo biti vrlo zahtjevna večer za Red Wingse postalo je jasno nakon prve trećine, koja je okončana 2:0 vodstvom gostiju iz Kanade. Strijelci su bili Craig Conroy i Daymond Langkow, ovaj potonji 50 sekundi prije odlaska na prvi odmor. Vodstvo Flamesa u sedmoj minuti druge trećine prepolovio je Valterri Filppula, čiji je pogodak bio jedini u tom razdoblju utakmice.

Kada je David Moss, u devetoj minuti posljednje trećine, ponovno vratio na dva razlike za goste, prva pobjeda Flamesa u Detroitu nakon prosinca 2005. godine postala je vrlo izvjesna, no NHL je ponudio i puno spektakularnije povratke od onog koji je sinoć trebao Red Wingsima. Pogocima Henrika Zetterberga i Briana Rafalskog domaćini su uspjeli izboriti produžetak, a zatim , zahvaljujući neuništivom Nicklasu Lidstromu, "zakapariti" i četvrtu uzastopnu pobjedu.

Na jednoj vezanoj pobjedi više, pak, ostali su Boston Bruinsi, koji su noćas pokleknuli u Washingtonu. Zahuktali Bruinsi slavili su u 14 od posljednjih 16 utakmica prije gostovanja u glavnom gradu SAD-a, poraz je stigao u dvorani u kojoj gosti i inače nemaju baš previše šanse. Capitalsi su, naime, ove sezone samo dvaput (jednom nakon regularnih 60 minuta, jednom u produžetku pokleknuli u Verizon Centru, dok im je noćašnja pobjeda bila jedanaesta na domaćem ledu.

Već u 4. minuti utakmice Nicklas Backstrom je prekinuo 87 minuta dugačko razdoblje bez primljenog gola Bostonovog vratara Mannyja Fernandeza. Za udvostručenje vodstva Capitalsa, u 5. minuti druge trećine, svojim prvim pogotkom nakon sezone 2006-2007 pobrinuo se Alexandre Giroux, koji je u mrežu Bruinsa smjestio "odbijanac" nakon udarca Toma Potija. Zahvaljujući pogotku Milana Lucica Bruinsi su u samoj završnici druge trećine uspjeli smanjiti zaostatak, no do izjednačenja nisu uspjeli doći.

Štoviše, u trenutku kad su gosti, u samoj završnici utakmice, izvadili vratara i uveli još jednog napadača, pobjedu Capitalsa "zapečatio" je Alex Ovečkin, svojim 15. pogotkom sezone. Asistenciju je kod ovog gola ubilježio povratnik u momčad, Alex Semin, koji je zbog ozljede pauzirao još tamo od 14. studenog.

Nisu ovo dobri dani za Pittsburgh Penguinse. Aktualni viceprvaci u Newarku su ubilježili i treći uzastopni poraz, i to od momčadi kod koje inače vrlo dobro prolaze (pet pobjeda u posljednjih sedam gostovanja). Nakon što su prve dvije trećine ponudile samo jedan pogodak (Travis Zajac za vodstvo Devilsa dvije minute prije isteka druge trećine), posljednjih 20 minuta gledateljima je pružilo puno više uzbuđenja. Golovima Parisea i Zubrusa domaćini su otišli na velikih 3:0, a kakvu-takvu nadu Penguinsima vratio je Matt Cooke, četiri minute prije kraja. Ipak, povratka za goste nije bilo. U samoj završnici utakmice Patrik Elias pogodio je praznu mrežu Penguinsa i još malo "podebljao" pobjedu Devilsa, osmu u posljednjih devet utakmica.

Uspješnu večer imali su i rivali Devilsa s druge strane Hudsona, New York Rangersi, koji su do 3:2 pobjede u Atlanti došli pogotkom Scotta Gomeza u produžetku. Preostale četiri utakmice večeri donijele su još jednu pobjedu gostiju, onu Coyotesa u Dallasu. Momčad iz Phoenixa do 5:3 slavlja u Teksasu predvodili su dvostruki strijelci Jokinen i Hanzal.

Bodove na domaćem ledu osvojili su Buffalo Sabresi (s 4:2 bolji od Tampe, uz nova dva gola sjajnog Thomasa Vaneka), Chicago Blackhawksi (2:0 slavlje nad Ottawom) te Anaheim, u čiji je 4:2 trijumf protiv St. Louisa dva pogotka ugradio Chris Kunitz.

NHL, rezultati, 10.12.2008: Buffalo - Tampa Bay 4:2, New Jersey - Pittsburgh 4:1, Washington - Boston 3:1, Atlanta - NY Rangers 2:3 (OT), Detroit - Calgary 4:3 (OT), Chicago - Ottawa 2:0, Dallas - Phoenix 3:5, Anaheim - St. Louis 4:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!